ΕΑΠ - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Το ΕΑΠ αποτελεί τον πλέον καινοτόμο θεσμό της πανεπιστημιακής μας εκπαίδευσης στη Μεταπολίτευση

Θεσμοθετήθηκε το 1992 με τον Ν. 2083 του Γ. Σουφλιά και ξεκίνησε τη λειτουργία του, το 1997, επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη. Ξεκίνησε σχεδόν 'εκ του μηδενός' και σήμερα, 27 χρόνια μετά, με τις άοκνες προσπάθειες όλων των διοικήσεων, ιδιαίτερα του π. Πρύτανη Αλέξη Λυκουργιώτη που το 'έστησε',  και του ικανού διοικητικού προσωπικού, έχει ένα δυναμικό παρών και προοιωνίζεται ένα αισιόδοξο μέλλον. 

Έχουν ήδη   87.937 πτυχιούχους,  διαθέτει 38.836 ενεργούς φοιτητές, 2.483 διδάσκοντες (51 μέλη ΔΕΠ  και 2.432 ΣΕΠ), ενώ λειτουργούν 67 μεταπτυχιακά προγράμματα, 9 προπτυχιακά , 12 δι-ιδρυματικά και 124 του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ). Στη λειτουργία και την αλματώδη ανάπτυξη του ΕΑΠ - και στις κτιριακές του υποδομές- με  καινοτόμα προγράμματα, με πολιτικές εξωστρέφειας και διεθνοποίησης, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το ικανό διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος, η 'καρδιά του πανεπιστημίου' που δεν εργάζεται 'από απόσταση', αλλά με την καθημερινή παρουσία του στους χώρους του ΕΑΠ, στην Πάτρα και τα Παραρτήματα.

Πρόκειται για 192 'συμβασιούχους με μπλοκάκι' που καλύπτουν πάγιες ανάγκες (οι μόνιμοι είναι μόλις 45, με αποτέλεσμα τη μικρότερη σε ελληνικό ΑΕΙ αναλογία  ανάμεσα σε μόνιμους υπαλλήλους ανά φοιτητή). Από τους 192, οι 105 έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και 12 είναι διδάκτορες. 132 έχουν πάνω από πενταετία στο Ίδρυμα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχει πάνω από δεκαετία και περ. 50 έχουν έχουν πάνω από  15 χρόνια σε καθεστώς σύμβασης ορισμένου χρόνου. 

Πρόκειται για συνεχιζόμενη ομηρεία εργαζομένων, που έχουν οικογένεια , παιδιά -αν καθυστερήσει ακόμη η λύση της εκκρεμότητας,  θα έχουν και εγγόνια....- που δημιούργησε  ένα ανάλγητο, πελατειακό,  χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης  ελληνικό κράτος. Βέβαια,   ευθύνη  έχουν και οι προηγούμενες  διορισμένες διοικήσεις που δεν μπόρεσαν, παρά τις προσπάθειές τους,  να λύσουν το πρόβλημα.

Το παραπάνω σοβαρό πρόβλημα, που αφορά σε ανθρώπους και όχι σε αριθμούς,  ΔΕΝ το δημιούργησε η σημερινή εκλεγμένη διοίκηση. Το κληρονόμησε, μαζί με αρκετά άλλα. Όπως δεν 'προκάλεσε' την κυβερνοεπίθεση ή την έκρηξη του υποσταθμού της ΔΕΗ, που οδήγησαν στην αναστάτωση της λειτουργίας του ΕΑΠ. Σημειώνω αυτά τα, για κάθε καλόπιστο γνώστη των πραγμάτων, αυτονόητα,  με αφορμή τα παρακάτω:

1. Στις 11 Δεκεμβρίου, σε οκτώ  δημοσιεύματα ή αναρτήσεις, με πανομοιότυπο κείμενο (ποιο 'κέντρο' είναι, άραγε,  ο λογογράφος;), παρουσιάζεται η σημερινή διοίκηση (Πρύτανης και ΣΔ) ως 'ανάλγητη', έτοιμη να απολύσει 180 Συμβασιούχους (!!!!) , ενώ ο πρύτανης, Μ. Κουτούζης,  απαντά δήθεν αόριστα για το θέμα.... Με  Δελτίο Τύπου, ο Πρύτανης,  απάντησε  στα κακόπιστα δημοσιεύματα-καρμπόν.

2. Το θέμα των Συμβασιούχων θα φτάσει στη Βουλή (ερώτηση Αναγνωστοπούλου -Τζούφη) με σχετική ερώτηση, που και αυτή αφήνει αιχμές στη σημερινή διοίκηση, επιχειρώντας να 'προστατεύσει' τους συμβασιούχους από την 'κακή' διοίκηση.  Όμως, όταν οι ερωτήσεις υποβάλλονται από όσους είχαν τη δυνατότητα να λύσουν το πρόβλημα των συμβασιούχων, όταν κυβερνούσαν με τον 'δικό' τους πρόεδρο στη ΔΕ του ΕΑΠ, και μάλιστα κατέχοντας  θέση εξουσίας στο υπουργείο Παιδείας, τότε το ενδιαφέρον είναι υποκριτικό και τα υπονοούμενα για  τη σημερινή διοίκηση τουλάχιστον άδικα. Να θυμίσουμε στις αγαπητές συναδέλφισσες,  ότι η απόφαση για τις 162 θέσεις -252 ήταν η αρχική πρόβλεψη επί προεδρίας του συναδέλφου Καλαβρουζιώτη- μέσω ΑΣΕΠ, δεν  είναι απόφαση της σημερινής διοίκησης. Έχει  ληφθεί σε υπουργικά συμβούλια του 2022 και του 2023.

Εν κατακλείδι. Το σχέδιο προκήρυξης του ΑΣΕΠ για 162 θέσεις έχει φτάσει  στο ΕΑΠ και βρίσκεται στη φάση διαβούλευσης   με τους Συμβασιούχους. Είναι αυτονόητο, ότι η προκήρυξη του ΑΣΕΠ είναι ανοιχτή σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις. 'Ομως, εξίσου αυτονόητο, ηθικά επιβεβλημένο και  κοινωνικά δίκαιο, σε ένα κράτος δικαίου, σε ένα κοινωνικό κράτος,  είναι, οι εργαζόμενοι ήδη στο ΕΑΠ να έχουν κάποια μοριοδότηση (έχει συμβεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, π.χ., στην Τοπική Αυτοδιοίκηση),  ανάλογη με την προϋπηρεσία τους. Αυτό είναι ευθύνη της σημερινής διοίκησης να το διασφαλίσει. Ενίοτε, και αυτό ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ίση αντιμετώπιση άνισων καταστάσεων, συνιστά τη μεγαλύτερη ανισότητα.

Κύριοι και κυρίες, όσοι  έχετε δημόσιο λόγο, μην εκμεταλλεύεστε την δικαιολογημένη αγωνία ανθρώπων που έχουν προσφέρει για μακρά σειρά ετών όλες τους τις δυνάμεις στην εξέλιξη και καταξίωση του ΕΑΠ. Το θέμα δεν προσφέρεται ούτε για λαϊκισμούς, ούτε για αντιπολίτευση με 'όχημα' τους συμβασιούχους. Στηρίξτε την προσπάθεια του ΕΑΠ να διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη,  προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξη του, προσφέροντας ευκαιρίες σπουδών σε πολλούς που ήταν αποκλεισμένοι από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Τέλος, μία τραυματική υπενθύμιση. Το 2013, εν μέσω μνημονίων, είχαν απολυθεί από το πανεπιστήμιο Πατρών 118 υπάλληλοι, ακόμη και μόνιμοι. Είχα τότε δημοσιεύσει (25 Οκτωβρίου 2013)  στον τοπικό τύπο (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)  ένα άρθρο με τίτλο " Πλήγματα, τραύματα και δράματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών".  Ελπίζω και εύχομαι να μην χρειαστεί να ξαναγράψω κάτι παρόμοιο. Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί, ούτε ως φάρσα.

*Ο ΣήφηςΜπουζάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και εξωτερικό μέλος του ΣΔ του ΕΑΠ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βιασμός
Σοκ στη Λάρισα: Δίδυμες 15χρονες θύματα άγριου ξυλοδαρμού από ανήλικους στην πλατεία Νεάπολης
Η επίθεση σταμάτησε μόνο μετά την παρέμβαση δύο φοιτητριών, που περνούσαν από την περιοχή και απείλησαν με την κλήση της Αστυνομίας
Σοκ στη Λάρισα: Δίδυμες 15χρονες θύματα άγριου ξυλοδαρμού από ανήλικους στην πλατεία Νεάπολης