foitites_panepistimia

Σοβαρές αντιρρήσεις εκφράζουν πολλοί σύλλογοι διδασκόντων και ερευνητικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την πρόβλεψη του νέου νόμου – πλαισίου που αφορά τις διαγραφές φοιτητών. Οι συλλογικές αυτές φωνές επικρίνουν τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου, παρουσιάζοντας επιχειρήματα που απορρίπτουν την εφαρμογή της και επισημαίνουν τις αδικίες που μπορεί να προκαλέσει.

Ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ αναφέρει ότι η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου θα οδηγήσει στη διαγραφή περίπου 333.790 φοιτητών πανελλαδικά, δηλαδή το 48% των εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών. Στο ΑΠΘ, ο αριθμός των φοιτητών που ενδέχεται να διαγραφούν ανέρχεται σε 39.210, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 51% του συνόλου των προπτυχιακών φοιτητών της συγκεκριμένης πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι σύλλογοι επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του νόμου είναι κοινωνικά ανάλγητη και ταξικά τιμωρητική, καθώς δεν αναγνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια πανεπιστήμια, όπως η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη υποδομών και η σοβαρή υποστελέχωση. Η καθυστέρηση στις σπουδές πολλών φοιτητών δεν απορρέει μόνο από τη δική τους αμέλεια, αλλά από τις περιορισμένες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των ελλείψεων στη φοιτητική μέριμνα και των κοινωνικοοικονομικών παραμέτρων που πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ επισημαίνει ότι πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εργαστούν για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης, γεγονός που καθυστερεί την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Εξαιτίας αυτών των δυσχερών συνθηκών, το ποσοστό των φοιτητών που παρατείνουν τις σπουδές τους αυξάνεται, με την τάση αυτή να έχει φτάσει από το 44,8% το 2021 στο 48,0% το 2023.

Ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου για τις διαγραφές προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία. Η γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό φοιτητών, χωρίς διαφοροποιήσεις και εξαιρέσεις, προκαλεί αδικία, καθώς υπάρχουν φοιτητές που είναι κοντά στην αποφοίτηση και αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Οι σύλλογοι απαιτούν να υπάρξει χρόνος για τους φοιτητές που, αν και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του χρονικού πλαισίου, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών τους.

Το φαινόμενο της καθυστέρησης στην αποφοίτηση δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα, όπως τονίζει και ο ΕΣΔΕΠ του ΠαΔΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόλις το 39% των φοιτητών αποφοιτά στον θεωρητικό χρόνο σπουδών, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 67% μετά από τρία χρόνια. Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι λεγόμενοι "λιμνάζοντες" φοιτητές δεν επιφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, γεγονός που υπογραμμίζει την αναποτελεσματικότητα του μέτρου των διαγραφών ως λύσης στο ζήτημα της καθυστέρησης.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα της διαγραφής φοιτητών παραμένει έντονη και οξύνεται, καθώς συνδέεται με τις βαθύτερες ανησυχίες για την κατάσταση των δημόσιων πανεπιστημίων και των συνθηκών που επικρατούν στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών καλούν για μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο ζήτημα της φοιτητικής καθυστέρησης, ζητώντας την ενίσχυση της υποστήριξης των φοιτητών και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αντί για την τιμωρητική και αποπροσανατολιστική εφαρμογή του μέτρου των διαγραφών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα