Η εκπαίδευση αναδεικνύεται ως ο κλάδος με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης τιμών την τελευταία τετραετία
Τα τελευταία χρόνια, η προσοχή της κοινής γνώμης έχει στραφεί κυρίως στην ακρίβεια που αφορά τη στέγαση, την ενέργεια και τα βασικά αγαθά. Ωστόσο, η ανάλυση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αποκαλύπτει μια λιγότερο προβεβλημένη, αλλά εξίσου ανησυχητική τάση: η εκπαίδευση σημειώνει τον υψηλότερο μέσο ρυθμό αύξησης τιμών την περίοδο 2021-2024, ξεπερνώντας ακόμη και πολλούς άλλους κλάδους.
Ακρίβεια στην Εκπαίδευση: Στοιχεία και Ποσοστά
Η αύξηση των τιμών στον κλάδο της εκπαίδευσης αγγίζει κατά μέσο όρο το 4,07% την τελευταία τετραετία.
- 2024: Αύξηση 2,9%
- 2023: Αύξηση 4,2%
- 2022: Εκρηκτική άνοδος 9,2%
- 2021: Σταθερότητα (0% αύξηση)
Οι τιμές αυτές περιλαμβάνουν υπηρεσίες όπως φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών και δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια).
Συγκριτική ανάλυση με άλλους κλάδους
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η εκπαίδευση κατατάσσεται στην τρίτη θέση των κλάδων με τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, μετά την εστίαση και τον τουρισμό:
- Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: 4,2%
- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια: 4,1%
- Εκπαίδευση: 4,07%
- Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: 4%
- Επικοινωνίες: 3,8%
- Μεταφορές: 3,7%
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση στις τιμές του τουρισμού και της εστίασης συνδέεται άμεσα με την εκτίναξη των αφίξεων ξένων επισκεπτών, γεγονός που δεν ισχύει για την εκπαίδευση, καθιστώντας την αύξηση ακόμη πιο αξιοσημείωτη.
Η σχέση Εκπαίδευσης και οικονομικών επιβαρύνσεων
Η αύξηση των τιμών στην εκπαίδευση δεν περιορίζεται σε ένα μόνο επίπεδο. Τα κόστη για φροντιστήρια και μαθήματα ξένων γλωσσών, που αποτελούν βασικό πυλώνα της προετοιμασίας των μαθητών για την αγορά εργασίας ή την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Επίσης, τα δίδακτρα σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία προσθέτουν περαιτέρω βάρη στις οικογένειες.
Είναι προφανές ότι η αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση θέτει εμπόδια, ιδίως για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Παράλληλα είναι εμφανές ότι ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος συμβάλλει στην αύξηση του μεριδίου των ιδιωτικών δαπανών στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η δημόσια χρηματοδότηση συνεχίζει να διατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες εκπαιδευτικές πολιτικές, που υιοθετούνται, δεν λαμβάνουν στον βαθμό που θα όφειλαν την παράμετρο του υψηλού κόστους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δαπανών, που πραγματικά αυτές προκαλούν. Επιπλέον, δεν ενσωματώνεται ως κρίσιμη παράμετρος των δημόσιων εκπαιδευτικών πολιτικών η διαφοροποιημένη δομή των εκπαιδευτικών δαπανών ως ποσοστού του διαθέσιμου εισοδήματος, αποτελώντας έναν επιπλέον παράγοντα ανισότητας για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.
Έρευνα της ΓΣΕΕ (2024)
Έρευνα της ΓΣΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία Alco σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα και αποτυπώνει το κόστος των εκπαιδευτικών δαπανών στα οικογενειακά εισοδήματα των μισθωτών.
Τα σημαντικότερα ευρήματά της είναι τα παρακάτω:
«- Το 74% του δείγματος δηλώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει καταβάλει δαπάνες για φροντιστήρια. Συγκεκριμένα, το 36% αφορούσε φροντιστήρια ενίσχυσης της σχολικής επίδοσης, ενώ ένα ακόμα 38% χρειάστηκε να πληρώσει ιδιωτικές υπηρεσίες διδασκαλίας ξένων γλωσσών για τα παιδιά του, παρά το γεγονός ότι η διδασκαλία ξένων γλωσσών συμπεριλαμβάνεται στα αναλυτικά προγράμματα της δωρεάν υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης. Είναι σαφές ότι οι εκπαιδευτικές δαπάνες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά φέρουν το ίχνος του εξετασιοκεντρικού τρόπου λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος και συνδέονται άμεσα με την ανάγκη βελτίωσης της σχολικής επίδοσης ή την κάλυψη δομικών του ανεπαρκειών.
– Επισημαίνεται ότι από το ποσοστό του δείγματος των εργαζομένων, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο Λύκειο, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην καταβάλει δίδακτρα για φροντιστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενώ ήδη από το Γυμνάσιο τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 80% για φροντιστήρια και 80% για φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
– Ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (49%) καταβάλλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του σε μηνιαία βάση, ενώ το 30% ξοδεύει τουλάχιστον 750 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τουλάχιστον έναν μηνιαίο κατώτατο μισθό.
– Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Έτσι, εμφανίζεται μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.
– Όπως είναι αναμενόμενο, οι μειώσεις είναι ευθέως ανάλογες του ύψους του οικογενειακού εισοδήματος. Στα οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα, μόνο το 14% δηλώνει ότι δεν προχώρησε σε καμία μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών, ενώ το 86% δηλώνει ότι προχώρησε σε μειώσεις δαπανών. Πρόκειται για την πληθυσμιακή ομάδα που βρίσκουμε τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας ή ακόμη για οικογένειες που βασίζονται σε έναν και μοναδικό μισθό, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του νοικοκυριού.
Στον αντίποδα, το 100% των μηνιαίων οικογενειακών εισοδημάτων άνω των 2.500 ευρώ, δηλώνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως καμία περικοπή. Από την κατανομή των απαντήσεων σε συσχέτιση με το εισόδημα, είναι εμφανείς οι ενδείξεις σημαντικής εκπαιδευτικής και κοινωνικής ανισότητας μεταξύ χαμηλών και υψηλών μηνιαίων αποδοχών.
– Το 91% των συμμετεχόντων στο δείγμα δηλώνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος των εκπαιδευτικών δαπανών αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα, ένα 20% των απαντήσεων του δείγματος δηλώνει ότι λαμβάνει υποστήριξη από συγγενείς του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος, προκειμένου να καλύψει τα κόστη των οικογενειακών ιδιωτικών εκπαιδευτικών δαπανών».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση