Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, απένειμε τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορα στη διακεκριμένη ποιήτρια Γιώγια Σιώκου στο Συνεδριακό Κέντρο «Περικλής Ν. Λύτρας» της Πανεπιστημιούπολης Αλσους Αιγάλεω.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής καλωσορίζοντας την κ. Σιώκου στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΑΔΑ σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με κοινωνικές ευαισθησίες, που έχει διαγράψει μια μακρά και δυναμική πορεία στην πνευματική ζωή της Ελλάδας με το έργο της να έχει μεταφρασθεί στην αγγλική και τη γαλλική, προσθέτοντας ότι σήμερα αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες εν ζωή Ελληνίδες ποιήτριες, με 12 εξαιρετικές ποιητικές συλλογές υψηλής λογοτεχνικής και αισθητικής, με αποτέλεσμα να χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο χώρο της Λογοτεχνίας.
Την αποδιδόμενη τιμητική διάκριση χαρακτήρισε ως αναγνώριση και επιβεβαίωση των αρχών και αξιών του Ιδρύματος, που έχουν ως κεντρικό άξονα την κοινωνία, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο, ο Κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Γεώργιος Πιερράκος, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα έργα της, υψηλής λογοτεχνικής αξίας, εκφράζουν την αγωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ενώ εμπνέουν με τις διαχρονικές αξίες που προάγουν. Μέσα από τους στίχους της, όπως «χαρίστε μας τα γλυπτά της Ειρήνης σας» και «στη δύναμη της Ελευθερίας», προβάλλει οικουμενικές αρχές που ενδυναμώνουν την προσπάθεια για έναν δικαιότερο κόσμο».
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΠΑΔΑ, Αν. Καθηγητής Δημήτριος Κουής, αναφερόμενος στη σύνδεση της κ. Σιώκου με το οικείο Τμήμα (το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το παλαιότερο στην Ελλάδα και το πλέον δημοφιλές στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών στον τομέα του) ανέφερε ότι ενισχύεται από τις σπουδές της στη Βιβλιοθηκονομία και την επαγγελματική της πορεία στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες της επέτρεψαν να εμβαθύνει στη διαχείριση της γνώσης και στη συστηματική επαφή με τη λογοτεχνία—στοιχεία που ενσωματώνονται στη δημιουργική της παραγωγή.
«Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο μία ακαδημαϊκή αναγνώριση, αλλά και μία ευκαιρία να τιμήσουμε το έργο ενός ανθρώπου που με τη δράση της έχει προβάλλει το έργο των βιβλιοθηκονόμων και με την ποίησή της έχει καταφέρει να εμπνεύσει γενιές αναγνωστών» διευκρίνισε στην εκτενή παρουσίαση του έργου της τιμώμενης, ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων του ΠΑΔΑ, Σαράντος Καπιδάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά για το έργο της ότι «Η ποίησή της αντλεί τα υλικά της από τη μαγεία της φύσης, την οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα, τα υπαρξιακά βιώματα, χωρίς να λείπουν τα διακείμενα και οι οφειλές στη λογοτεχνική παράδοση. Απέναντι στο ανοιχτό τραύμα της ανθρώπινης μοναξιάς και των κοινωνικών πληγών, η δημιουργός αντιπαραθέτει τη ζωντάνια της λεκτικής απόδοσης του φυσικού κάλλους εμπλουτίζοντας τα κείμενά της με μυθολογικά στοιχεία και μυστικιστικά οράματα, για να υπογραμμίσει τη διαρκή πάλη του φωτός με το σκοτάδι και την εναγώνια αναζήτηση μιας πνευματικής ισορροπίας.»
Έμπλεη βαθιάς συγκίνησης η Ποιήτρια, στην αντιφώνησή της που άγγιξε ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους, χαρακτήρισε ως απρόσμενο πολύτιμο δώρο ζωής την τιμητική διάκριση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πηγές έμπνευσής της και στους ανθρώπους που είχαν μεγάλη επιδραστικότητα στο έργο της, εκφράζοντας την εγκάρδια ευγνομωσύνη της για τη στήριξή τους. Στην αναδρομή της για την εκκίνηση της ενασχόλησής με την ποίηση, η κ. Σιώκου μίλησε για την καταλυτική αλληλεπίδρασή της με τον μεγάλο μας Ποιητή Γιάννη Ρίτσο που την παρότρυνε να αφοσιωθεί στην ποίηση. «…Αφού χάθηκε ο Γιάννης Ρίτσος εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο. Με αναπάντεχη επιτυχία. Έκτοτε, ταξίδευα, μαγικά στο χρόνο. Με μια ακύμαντη παλίρροια υλοποίησης του ανέφικτου να παφλάζει κι ένα άνεμο αντίστασης να σπαράσσει συθέμελα την πολιτεία των ποιημάτων μου. Ήταν το ιερό χρέος μου προς τη Λογοτεχνία…Η έμπνευση για μένα είναι μια αστραπή. Ένα βλέμμα τρυφερό, μια ηλιαχτίδα αλληλεγγύης, το ουρλιαχτό ενός παιδιού στα αποκαΐδια του πολέμου, η οικολογική καταστροφή απέραντων δασών και οι πάγοι που αιμορραγούν…» εξήγησε η κ. Σιώκου.
Η τιμώμενη ευχαρίστησε από καρδιάς τον αείμνηστο Αντώνη Δεκαβάλλε, τον διαπρεπή Ομ. Καθηγητή Μετάφρασης του ΑΠΘ, David Connolly για τη μετάφραση του βιβλίου της «Αρχαία Μέλισσα» και του υπό έκδοση έργου της για την Ακρόπολη καθώς και τον διαπρεπή Μεταφραστή και Καθηγητή Λογοτεχνικής Μετάφρασης Michel Volkovich για τη μετάφραση στη γαλλική του βιβλίου της «Αρχαία Μέλισσα». Ιδιαίτερα μνεία έκανε η τιμώμενη στον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή για την επιμονή του να γράψει για την ιστορία της Ακρόπολης με ποιήματα καθώς και στη καθοριστική συμβολή των Πανεπιστημιακών, του αείμνηστου Κώστα Γεωργουσόπουλου, Χρίστο Αλεξίου και Μιχαήλ Μερακλή, την Καθηγήτρια της και π. Πρόεδρο της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων Μαρία Αλεξανδράκη, την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, Αναστασία Βουλευτίνη Ρήγα, τον Καθηγητή και πρ. Δντή του Γραφείου του ΟΗΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, Παναγιώτη Καραφωτιά, τον κορυφαίο χαράκτη και Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννη Γουρζή και τον αλησμόνητο Λυκούργο Καλλέργη και τη σύζυγό του Τζένη Καλλέργη. Ευχαρίστησε, επίσης, ιδιαίτερα και τους μουσικοσυνθέτες που έχουν μελοποιήσει τα ποιήματά της.
Στην εξαιρετικά πετυχημένη τελετή Αναγόρευσης συμμετείχαν προσωπικότητες των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο π. Πρύτανης του ΕΜΠ, Ομ. Καθηγητής Νίκος Μαρκάτος, ο Ομ. Καθηγητής του ΕΜΠ, Πολύκαρπος Πίσσης, ο π. Καθηγητής του ΑΠΘ Λευτέρης Καστρινάκης, ο Ομ. Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Διονύσης Κόκκινος, ο Ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, Λευτέρης Τζόκας, η Διπλωμάτης και π. Πρόξενος Ελένη Χολέβα, η Επ.Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), Ανθή Κατσιρίκου, ο π.Πρόεδρος της ΕΕΒΕΠ, Γιώργος Γλωσσιότης, ο πρ. Αντιπρόεδρος της ΕΕΒΕΠ, Δημήτρης Πολίτης, η π. Γεν.Γραμματέας της ΕΕΒΕΠ, Ρένα Χωρέμη, πλήθος μελών της ΕΕΒΕΠ, ενδεικτικά αναφέρονται οι κυρίες Γεωργία Κατσίρα, Στέλλα Γκρέκα, Αγγελική Ανδρούτσου, Νέλλη Βαρελά, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Κολλεγίου Αθηνών, Αλεξάνδρα Παπάζογλου, ο Εκδότης των εκδόσεων «Αίολος» Γιάννης Κουτσαφτής, η ασχολούμενη με θέματα πολιτισμού Βασιλική Ερμηλίου, το μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας Ένωσης Μαίρη Κυδωνάκη-Αγαπητού, Παναγιώτης Αγαπητός Ναύαρχος Π.Ν. το Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων και πρ. Υπ/ντρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Αγγελική Μπουλαλά, η Ποιήτρια και Εικαστικός, Μαρία Ρετάλη, ο Πρόεδρος της International Association for Cultural Diplomacy, Ανδρέας Ρεντζούλας, ο ποιητές Παντελής Θανόπουλος, Αιμιλία Πανταζή, οι Εικαστικοί Σοφία Φουντουλάκη, Ιωάννα Κελάρη, Μαίρη Ανδρέου, Μαίρη Δήμα, Μάριος Σάββας, Βούλα Ζάννα, η Καθηγήτρια Βιβλιοθηκονομίας, Ματίνα Τσάφου, η Βιβλιοθηκονόμος Ευαγγελία Σίμου, τα Μέλη της Επικούρειας Φιλοσοφίας Φένη και Τάκης Γιαβής, η Δ/ντρια του Περιοδικού «Ναυτική Ελλάς", Πολυξένη Χούση, ο φιλόλογος και σκηνοθέτης, Χρήστος Μαραθιάς, η Λένα Μπιλίρη, εθελόντρια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «οι Φίλοι της Μέριμνας», Μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Δήμου Αγ.Φιλοθέης Αμαρουσίου όπως η κ. Φρόσω Λιοσάτου, οι Τραπεζικοί κ. Μαργαρίτα Καγιοπούλου, Άσπα Κόκκορη, Άρτεμις Συμβουλάκη, Σοφία Φλώρου χα κ. Καίτη Μπέτζου, Ειρήνη Στούμπου, Αμαλία Τσιβουράκη κ.α.
Από πλευράς ΠΑΔΑ, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Καθηγήτρια Αλίνα Χυζ, ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Καθηγητής Δημήτριος Χανιώτης, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων, Αν. Καθηγητής Αλέξανδρος Κουλούρης, η Καθηγήτρια του Τμήματος ΑΒΣΠ, Άρτεμις Χαλεπλίογλου, Εκπρόσωποι των Μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π, Νεκτάριος Σταυρόπουλος και Βασιλική Κώτση αντίστοιχα, η Αν. Προϊσταμένη Δ/νσης Διοίκησης, Παναγούλα Πολυγένη, και η Αν. Προϊσταμένη Γεν. Δ/νσης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνα, Καλλιόπη Κουζινού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση