Τριπλασιασμό των ποινών για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, αλλά και του επαγγέλματος του φυσιοθεραπευτή, προβλέπουν διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών κλπ», που κατατέθηκε στη Βουλή
Ομως, από τις διατάξεις αυτές απουσιάζει ανάλογη ρύθμιση για το επάγγελμα του Ψυχολόγου (που ιδιαίτερα στις μέρες μας έχει μεγάλη ζήτηση και βλέπουμε παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών από διάφορους life coaches, συμβούλους ψυχικής υγείας & τηλεοπτικούς ψυχολόγους) με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται έντονα Ενώσεις και σύλλογοι των Ψυχολόγων...
Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ποιινή μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή έως 20.000 ευρώ, η νέα διάταξη αυξάνει τις ποινές σε έως τρία (3) έτη και χρηματική ποινή έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ για όποιον χρησιμοποιεί τον τίτλο του ιατρού χωρίς να έχει πτυχίο ιατρικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο πτυχίο αλλοδαπού πανεπιστημίου.
Παράλληλα, όποιος χρησιμοποιεί τον τίτλο του φυσικοθεραπευτή, χωρίς να διαθέτει πτυχίο ή αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών φυσικοθεραπευτή ή, χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα για την άσκηση της φυσικοθεραπείας προσόντα, εκτελεί πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή ή διαφημίζει, με οποιονδήποτε τρόπο, την εκτέλεση φυσικοθεραπευτικών πράξεων από τον ίδιο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
Επίσης, ποινές φυλάκισης εως 1 έτος, προβλέπονται και για όποιον, ενώ είναι πτυχιούχος ιατρικής σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής αλλοδαπού πανεπιστημίου, ασκεί την ιατρική χωρίς την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου άδεια ιατρικού επαγγέλματος ή ασκεί την ιατρική, ενώ η χορηγηθείσα σε αυτόν άδεια ανακλήθηκε ή βρίσκεται υπό αναστολή ή αυτός είναι συνταξιούχος
Τι προβλέπει η νέα διάταξη
Αρθρο 64: Αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος- Τροποποίηση του Άρθρου 339 ν. 4512/2018
Στο άρθρο 339 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), περί αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) η πρώτη παράγραφος που έχει αριθμηθεί ως παρ. 2 διαγράφεται, γ) στην παρ. 2 που αρχίζει με τις λέξεις «Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση» διαγράφεται η λέξη «ίδιες», δ) η παρ. 3 αντικαθίσταται, ε) προστίθενται παρ. 4 και 5 και το άρθρο 339 διαμορφώνεται ως εξής:
1. Όποιος χρησιμοποιεί τον τίτλο του ιατρού χωρίς να κατέχει πτυχίο ιατρικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο πτυχίο αλλοδαπού πανεπιστημίου ή χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα προσόντα προς άσκηση της ιατρικής, επιλαμβάνεται, είτε με προσωπικές ενέργειες είτε με προφορικές ή γραπτές συμβουλές, ακόμα και με την παρουσία ιατρού, της διάγνωσης ή θεραπείας ασθενών ή διαφημίζει και προβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο την εκτέλεση πάσης φύσης ιατρικών πράξεων από τον ίδιο, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Η επανειλημμένη τέλεση του αδικήματος του πρώτου εδαφίου θεωρείται επιβαρυντική περίσταση.
2. Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση και τιμωρείται με τις ποινές της παρ. 1 κάθε πράξη, η οποία τελείται για αισθητικούς λόγους, όταν για αυτή χρησιμοποιούνται χειρουργικά μέσα ή μηχανήματα, τα οποία με φυσικούς ή χημικούς παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στον καθορισμό διάγνωσης ή στην εφαρμογή θεραπείας.
3. Όποιος, ενώ είναι πτυχιούχος ιατρικής σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής αλλοδαπού πανεπιστημίου, ασκεί την ιατρική χωρίς την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου άδεια ιατρικού επαγγέλματος ή ασκεί την ιατρική, ενώ η χορηγηθείσα σε αυτόν άδεια ανακλήθηκε ή βρίσκεται υπό αναστολή ή αυτός είναι συνταξιούχος, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος και χρηματική ποινή έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
4. Με τις ποινές της παρ. 3 τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαθέτει έγκυρη και σε ισχύ βεβαίωση λειτουργίας από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Ιδιωτικών Κλινικών, χρησιμοποιεί τον όρο «ιατρικός», καθώς και οποιοδήποτε παράγωγο ή σύνθετο όρο που περιέχει τη λέξη «ιατρική» για την παροχή υπηρεσιών υγείας.
5. Τα πλημμελήματα του παρόντος διώκονται σύμφωνα με τα άρθρα 417 έως 427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α΄ 96), περί πλημμελημάτων που καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω.»
Τι προέβλεπε η παλαιότερη διάταξη
Άρθρο 339 - Νόμος 4512/2018 - Αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος
1. Με φυλάκιση μέχρις ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ τιμωρείται όποιος με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους χρησιμοποιεί τον τίτλο του ιατρού χωρίς να έχει πτυχίο ιατρικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο πτυχίο αλλοδαπού πανεπιστημίου.
2. Κάθε πρόσωπο, το οποίο, χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα προσόντα προς άσκηση της ιατρικής, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος είτε του ιδίου είτε τρίτου επιλαμβάνεται έστω και με την παρουσία ιατρού της διάγνωσης ή θεραπείας ασθενών είτε με προσωπικές ενέργειες είτε με προφορικές ή γραπτές συμβουλές είτε με αλληλογραφία, τοιχοκόλληση αγγελιών ή πάσης φύσεως δημοσιεύσεις θεωρείται ότι ασκεί παρανόμως την ιατρική και τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1.
2. Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση και τιμωρείται με τις ίδιες ποινές της παρ. 1 κάθε πράξη, η οποία τελείται για αισθητικούς λόγους, όταν για αυτή χρησιμοποιούνται χειρουργικά μέσα ή μηχανήματα, τα οποία με φυσικούς ή χημικούς παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στον καθορισμό διαγνώσεως ή εφαρμογή θεραπείας.
3. Με φυλάκιση μέχρις έξι (6) εβδομάδων και χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ τιμωρείται εκείνος, ο οποίος, ενώ είναι πτυχιούχος ιατρικής σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής αλλοδαπού πανεπιστημίου, ασκεί την ιατρική χωρίς την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση ή ασκεί την ιατρική, ενώ η χορηγηθείσα σε αυτόν βεβαίωση ανακλήθηκε ή βρίσκεται υπό αναστολή ή αυτός είναι συνταξιούχος.
Οι φυσικοθεραπευτές
Στο αμέσως προηγούμενο άρθρο, προβλέπονται αυστηρές ποινές και για αντιποίηση επαγγέλματος φυσικοθεραπευτή.
Άρθρο 65 Αντιποίηση φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος - Αντικατάσταση άρθρου 118 ν. 4600/2019
Το άρθρο 118 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43), περί αντιποίησης φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 118 Αντιποίηση φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος
1. Όποιος χρησιμοποιεί τον τίτλο του φυσικοθεραπευτή, χωρίς να διαθέτει πτυχίο ή αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών φυσικοθεραπευτή ή, χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα για την άσκηση της φυσικοθεραπείας προσόντα, εκτελεί πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή ή διαφημίζει, με οποιονδήποτε τρόπο, την εκτέλεση φυσικοθεραπευτικών πράξεων από τον ίδιο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Η επανειλημμένη τέλεση του αδικήματος του πρώτου εδαφίου συνιστά επιβαρυντική περίσταση.
2. Όποιος, ενώ διαθέτει πτυχίο ή αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών φυσικοθεραπευτή, α) ασκεί το επάγγελμα του φυσιοθεραπευτή ή β) λειτουργεί είτε ατομικά είτε ως νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας εργαστήριο φυσικοθεραπείας, χωρίς να διαθέτει βα) την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος αυτού ή ββ) βεβαίωση λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας ή βγ) η βεβαίωση που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε ή βδ) η ισχύς της έχει ανασταλεί ή βε) αυτός είναι συνταξιούχος, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος και χρηματική ποινή έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
3. Στα αδικήματα των παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται τα άρθρα 417 έως 427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί πλημμελημάτων που καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω.
4. O Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δικαιούνται διά τoυ Προέδρου του ή των νόμιμων αναπληρωτών αυτού, να δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε ποινικές δίκες για τα αδικήματα του παρόντος.»
Τι προέβλεπε η προηγούμενη διάταξη
Άρθρο 118
Αντιποίηση φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος
1. Με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος και με χρηματική ποινή μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ τιμωρείται το πρόσωπο, το οποίο με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους χρησιμοποιεί τον τίτλο του φυσικοθεραπευτή, χωρίς να διαθέτει πτυχίο ή αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών φυσικοθεραπευτή.
2. Κάθε πρόσωπο, το οποίο, χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα για την άσκηση της φυσικοθεραπείας προσόντα, με σκοπό να προσπορίσει στο ίδιο ή σε τρίτον παράνομο περιουσιακό όφελος, εκτελεί πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή ή διαφημίζει, με οποιονδήποτε τρόπο, την από το ίδιο εκτέλεση φυσικοθεραπευτικών πράξεων τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1.
3. Με φυλάκιση μέχρι έξι (6) εβδομάδες και χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ τιμωρείται το πρόσωπο, το οποίο, ασκεί το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή χωρίς να διαθέτει την κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος αυτού ή η βεβαίωση που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε ή η ισχύς της έχει ανασταλεί. Με την ίδια ποινή τιμωρείται το πρόσωπο, το οποίο είτε ατομικά είτε ως νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας, λειτουργεί εργαστήριο φυσικοθεραπείας χωρίς βεβαίωση λειτουργίας ή με βεβαίωση λειτουργίας, η οποία έχει ανακληθεί ή της οποίας η ισχύς έχει ανασταλεί.
Ξέχασαν τους Ψυχολόγους!
Ομως, όπως προαναφέραμε, από τη διάταξη αυτή απουσιάζει το επάγγελμα του Ψυχολόγου. Αποτέλεσμα είναι ότι ο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Ψυχολόγων να εκδόσει την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, σε συνέχεια της παρέμβασης του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), ζητά την άμεση συμπερίληψη διατάξεων για την προστασία του επαγγέλματος του ψυχολόγου στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου ήδη προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις για την αντιποίηση του επαγγέλματος των ιατρών και φυσικοθεραπευτών. (άρθρα 64 και 65).
Η ανάγκη για αντίστοιχη προστασία του επαγγέλματος του ψυχολόγου είναι εξίσου επιτακτική, καθώς αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Η παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών από άτομα χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση και αδειοδότηση (όπως life coaches, συμβούλους ψυχικής υγείας & τηλεοπτικούς ψυχολόγους) έχει σοβαρές επιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες η πρόκληση βλαβών σε ευάλωτα άτομα που αναζητούν ψυχολογική βοήθεια, η καθυστέρηση στην έναρξη κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης, η υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ως εκ τούτου η επιδείνωση της πρόγνωσης ψυχικών διαταραχών που μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη σε άτομα που αναζητούν βοήθεια.
Ως νοσοκομειακοί ψυχολόγοι διαπιστώνουμε καθημερινά τις σοβαρές συνέπειες αυτού του φαινομένου. Συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά όπου η προηγούμενη επαφή με αυτοαποκαλούμενους ψυχολόγους έχει επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στην ψυχική τους υγεία.
Ως εκ τούτου ζητούμε από την Πολιτεία:
1. την άμεση θέσπιση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του επαγγέλματος στο νομοσχέδιο, με προβλέψεις αντίστοιχες με αυτές των άρθρων 64 και 65 που αφορούν φυσικοθεραπευτές και ιατρούς,
2. τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και πιστοποίησης επαγγελματιών ψυχικής υγείας,
3. τη θεσμοθέτηση διαδικασίας καταγγελίας περιστατικών αντιποίησης και
4. την ενημερωτική εκστρατεία για την προστασία των πολιτών.
Η προστασία του επαγγέλματος του ψυχολόγου δεν αφορά μόνο την επαγγελματική μας κατοχύρωση. Πρωτίστως αποτελεί ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση