Μια νέα, εντυπωσιακή ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά από ποτέ στην απάντηση του διαχρονικού ερωτήματος: «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;». Σε παρατηρήσεις του εξωπλανήτη K2-18 b, εντοπίστηκαν δύο χημικές ενώσεις που στη Γη σχετίζονται αποκλειστικά με βιολογική δραστηριότητα.
Ο λόγος για το διμεθυλοσουλφίδιο (DMS) και το διμεθυλοδισουλφίδιο (DMDS), ενώσεις που στη Γη παράγονται κυρίως από θαλάσσια μικροβιακή ζωή, όπως το φυτοπλαγκτόν. Η παρουσία τους στον συγκεκριμένο εξωπλανήτη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό, αλλά και σκεπτικισμό στην επιστημονική κοινότητα.
«Η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα»
Ο καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Nikku Madhusudhan, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στον Guardian:
«Αυτή είναι η ισχυρότερη ένδειξη που έχουμε έως τώρα για πιθανή βιολογική δραστηριότητα εκτός του ηλιακού μας συστήματος». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για επιφυλακτικότητα και επιστημονική αυστηρότητα, λέγοντας: «Οφείλουμε να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα του σήματος, αλλά και το τι πραγματικά σημαίνει. Ίσως στο μέλλον, αυτή η στιγμή να αναγνωριστεί ως σημείο καμπής στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής».
Ανοιχτά ερωτήματα και εναλλακτικές εξηγήσεις
Παρά τη στατιστικά σημαντική ανίχνευση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για απόδειξη ύπαρξης ζωής. Η χημικός Nora Hänni από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης σημειώνει ότι το DMS έχει εντοπιστεί και σε κομήτες, χωρίς καμία ένδειξη ζωής. Άλλοι ερευνητές προσθέτουν ότι οι συνθήκες στον K2-18 b παραμένουν ασαφείς – μπορεί να πρόκειται για πλανήτη με ωκεανούς, έναν αέριο γίγαντα ή ακόμα και για έναν μάγματο κόσμο.
Ο «κατοικήσιμος» πλανήτης με το μυστηριώδες παρελθόν
Ο K2-18 b βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα και έχει περίπου εννέα φορές τη μάζα της Γης. Περιφέρεται μέσα στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» του άστρου του, ενός ερυθρού νάνου. Το 2019, το τηλεσκόπιο Hubble είχε εντοπίσει υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του, οδηγώντας πολλούς στο να τον χαρακτηρίσουν ως τον πιο ελπιδοφόρο «κατοικήσιμο» εξωπλανήτη. Ωστόσο, επόμενες αναλύσεις το 2023 έδειξαν ότι ίσως να υπήρξε σύγχυση με σήματα μεθανίου, προκαλώντας νέα ερωτήματα για τη φύση του πλανήτη.
Η τελευταία παρατήρηση από το James Webb πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο εξωπλανήτης διέσχιζε μπροστά από το άστρο του. Το τηλεσκόπιο κατέγραψε πτώσεις στην ένταση του φωτός σε μήκη κύματος που αντιστοιχούν στην απορρόφηση από DMS και DMDS. Αν και υπάρχουν και άλλες θεωρίες για την προέλευση αυτών των μορίων – όπως σπάνιες κοσμικές προσκρούσεις ή ηφαιστειακή δραστηριότητα – καμία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί.
Όπως και να έχει, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί σε ένα πράγμα: αυτή η ανακάλυψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ανίχνευσης ζωής πέρα από τη Γη. Αν επιβεβαιωθεί από μελλοντικές αποστολές και παρατηρήσεις, ίσως να σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην εξερεύνηση του σύμπαντος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ