aleka karadimou
Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου: Έφυγε από τη ζωή η διακεκριμένη καθηγήτρια πολεοδομίας του ΑΠΘ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, ομότιμη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο ερευνητικό έργο στον τομέα της πολεοδομίας και της ιστορίας των πόλεων.

Μια ζωή αφιερωμένη στην έρευνα και την εκπαίδευση

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1945, η Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου σπούδασε αρχιτεκτονική στην ίδια πόλη και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στην πολεοδομία στο Παρίσι. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία από το 1969 έως το 1975, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα για να αφιερωθεί στην ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα.

Από το 1976 έως το 2012 δίδαξε Ιστορία της πολεοδομίας και αστικό σχεδιασμό στο ΑΠΘ, υπηρετώντας όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας. Η συμβολή της στη διαμόρφωση του επιστημονικού πεδίου της πολεοδομικής ιστορίας ήταν καθοριστική, καθώς συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσιεύσεων για την ανάπτυξη των ελληνικών και βαλκανικών πόλεων. Δίδαξε, επίσης, ως προσκεκλημένη καθηγήτρια σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Σορβόννης και του Princeton.

Συμβολή στην πολεοδομία και στην ιστορία των πόλεων

Το έργο της επικεντρώθηκε στην ιστορική εξέλιξη του αστικού χώρου στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμβάλλοντας σημαντικά στην κατανόηση της πολεοδομικής εξέλιξης της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών. Παράλληλα, είχε ενεργό ρόλο σε κινήσεις πολιτών για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, καταδεικνύοντας τη σύνδεση της επιστήμης της πολεοδομίας με την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η αποχαιρετιστήρια τελετή

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς της, η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 13:00 στο Billy's Palace, απέναντι από τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, ενώ η καύση της σορού θα γίνει την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

Το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ την αποχαιρέτησε με συγκίνηση, αναφέροντας σε ανάρτησή του:

«Έφυγε μία από τις πιο δυνατές και αγαπητές δασκάλες των επιστημών του χώρου, η οποία συνέδεσε το όνομά της με σπουδαίες έρευνες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, των πόλεων της Μακεδονίας και των Βαλκανίων».

Η απώλειά της αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά το έργο της θα συνεχίσει να εμπνέει γενιές αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

meth
«Θεέ μου τι πάμε να κάνουμε»: Συγκλονίζει ο γιατρός που έκανε τη λήψη οργάνων από τον μικρό Άγγελο
«Όταν είδα το μικρό κορμάκι του είπα "ω Θεέ μου, τι πάμε να κάνουμε τώρα; Πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε ζωτικά μοσχεύματα από ένα τόσο μικρό κορμί;»
«Θεέ μου τι πάμε να κάνουμε»: Συγκλονίζει ο γιατρός που έκανε τη λήψη οργάνων από τον μικρό Άγγελο