panepistimio_peiraios
Επιστημονική Ημερίδα «20 χρόνια Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα»

Στην Αίθουσα Συνεδρίων (Πορτοκαλί Αμφιθέατρο) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έλαβε χώρα η πανηγυρική έναρξη και οι εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «20 χρόνια Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα: διακυβεύματα, προσκλήσεις, προοπτικές», την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσία διπλωματών, στελεχών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, πανεπιστημιακών, καθηγητών γαλλικής γλώσσας και φοιτητριών/ών.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με τις προσφωνήσεις από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Σπυρίδωνα Ρουκανά, την Α.Ε. την Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα,  Laurence Auer, τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Νικόλαο Γεωργόπουλο, την Αντιπρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη, τον Διευθυντή του Τμήματος Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου των Μελών του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα Amopa-Hellas, Δρ Νικόλα Χριστοδούλου και τη Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδος, Δέσποινα Μαυροματάκη.

Την πανηγυρική εναρκτήρια ομιλία έκανε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, πρώην Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου του Ηνωμένου Βασιλείου, πρώην γενικός εντεταλμένος για τη γαλλική γλώσσα και τις γλώσσες της Γαλλίας από το 2004 έως το 2014 και νυν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alliance française του Παρισιού, Xavier North ο οποίος επαίνεσε με θέρμη την ιδέα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών να διοργανώσει μια Ημερίδα επ’ αφορμή της εικοστής επετείου από την ένταξη της Ελλάδας, το 2004, ως συνδεδεμένου μέλους στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (Organisation internationale de la Francophonie), καθώς και την ποικιλία του προγράμματος το οποίο ήταν πλήρες και κάλυπτε όλες τις πτυχές της Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα. Στην ομιλία του στη γαλλική γλώσσα με τίτλο «Πού βρίσκεται η γαλλοφωνία σήμερα;», ο κ. Xavier North, ο οποίος είναι και ο κύριος επιμελητής της μόνιμης έκθεσης στο Citée internationale de la langue française στο Villers-Cotterêts, μίλησε για τη γαλλική γλώσσα, τον πλούτο και την ομορφιά της, καθώς και τη σύλληψη της μόνιμης έκθεσης η οποία προτείνει λέξεις από όλες τις γλώσσες του κόσμου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η σχέση που έχουμε με τη γλώσσα δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς οι οποίοι στηρίζουν πραγματικά το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινότητα.

Σημαντική ομιλία ανέλαβε από τη θεσμική του θέση και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ζαν Μουλέν Λυών 3 και Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Γαλλοφωνία, Καθηγητής Manuel Jobert, ο οποίος παρουσίασε τις πανεπιστημιακές δράσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Γαλλοφωνία καθώς και τη συμβολή του στην προετοιμασία του Λεξικού των Γαλλόφωνων.

Οι εκπρόσωποι της οικονομικής Γαλλοφωνίας έδωσαν μια σημαντική προοπτική στην Επιστημονική Ημερίδα, τονίζοντας τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των γαλλόφωνων χωρών και της Ελλάδας. Ο διευθυντής της Naval Group, σύμβουλος του εξωτερικού εμπορίου της Γαλλίας και Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Cyrille Bret συντόνισε τη στρογγυλή τράπεζα η οποία περιλάμβανε τον κ. Laurent Thuillier (Γενικός Διευθυντής της Groupama Ελλάδας και πρώην Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), την κ. Loïsa Ranunkel (Πρόεδρος των Συμβούλων Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας στην Ελλάδα), τον κ. Χρήστο Στραπατσάκη (Διευθύνων Σύμβουλος της Dioptra ltd), την κ. Μαρία-Χριστίνα Χατζηνικολάου (Διευθύντρια μάρκετινγκ της Air France νοτιοανατολικής Ευρώπης και Γενική Γραμματέας του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου) και από τον κ. François de Ricolfis (επικεφαλής του Περιφερειακού Οικονομικού Τμήματος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα). Η ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, οι πρωτοβουλίες συνεργασίας και επιμόρφωσης και κυρίως η προώθηση της γαλλικής γλώσσας, η οποία αποτελεί πλεονέκτημα σε αυτές τις σχέσεις, τονίστηκαν τόσο κατά την τοποθέτηση των επιχειρηματιών και συμβούλων όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε.

Στις κυρίως συνεδρίες, οι οποίες διεξήχθησαν στα γαλλικά, συμμετείχαν, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Φραγκίσκος Βέρρος, Πανεπιστημιακοί από πολλά Ιδρύματα της Ελλάδας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Γαλλικής της Α’ Αθήνας, ο Διευθυντής Εξετάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και η Αναπληρώτρια του Ακολούθου Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Για την πολιτική διάσταση της Γαλλοφωνίας, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας (Assemblée parlementaire de la Francophonie), κ. Damien Cesselin, του οποίου η ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο ο κοινοβουλευτισμός και οι αξίες της Γαλλοφωνίας αλληλοενισχύονται, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό κλείσιμο της Επιστημονικής Ημερίδας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς γιόρτασε αυτό το ορόσημο στην ιστορία της Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα. Ο εορτασμός αυτός ήταν μια ευκαιρία να ανατρέξουμε στην πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ παράλληλα τονίστηκαν οι προκλήσεις που έρχονται για τη συνέχιση της προώθησης της γαλλοφωνίας στην Ελλάδα.

Την Ημερίδα στήριξαν με την αιγίδα τους ή/και με χορηγίες το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Εργαστήριο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (Organisation internationale de la Francophonie), η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός Η Γαλλική Αναγέννηση (La Renaissance Française), o Ελληνικός Σύνδεσμος των Μελών του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα Amopa-Hellas, ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδος (APF f.u.-Grèce), ο γαλλόφωνος κύκλος Ρισελιέ-Σενγκόρ του Παρισιού (Cercle Richelieu Senghor de Paris) και το γαλλικό βιβλιοπωλείο στην Αθήνα Le livre ouvert.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

santorini nisi sxoleia
Εκτακτη ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Εγιναν 6.400 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου!
ΕΚΠΑ: Ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας...
Εκτακτη ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Εγιναν 6.400 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου!
autoktonies-paidia-1024x512.jpg
Αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το 2024: Ανησυχίες και έλλειψη καταγραφής σε σχέση με το 2023
469 περιστατικά αυτοκτονίας καταγράφηκαν το 2024 – Στην Κρήτη πολλά, σε hot spot και σε νοσοκομεία
Αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το 2024: Ανησυχίες και έλλειψη καταγραφής σε σχέση με το 2023