ite
Στη φωτο: Οι Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη, Διευθύντρια Ερευνών και Δρ. Σπύρος Χαυλής, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο IMBB-ΙΤΕ, που ανέπτυξαν έναν νέο τύπο τεχνητού νευρωνικού δικτύου (ΤΝΔ) με χαρακτηριστικά βιολογικών δενδριτών

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη ίσως και να κινδύνευε από την Τεχνητή.

Τώρα όμως προκύπτει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, ίσως να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιήσει μεθόδους της φυσικής νομημοσύνης. Εχουμε λοιπόν μια νέα, ενεργειακά αποδοτικότερη τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, εμπνευσμένη από τον εγκέφαλο!

Και μάλιστα στην εκδοχή αυτή έχουν ρόλο και Έλληνες ερευνητές του ΙΤΕ, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν νέο τύπο τεχνητού νευρωνικού δικτύου (ΤΝΔ) που ενσωματώνει χαρακτηριστικά βιολογικών δενδριτών. Η μελέτη τους έδειξε ότι τα δενδριτικά Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (ΤΝΔ) ισοφαρίζουν ή ξεπερνούν την απόδοση των παραδοσιακών ΤΝΔ, χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερους πόρους, δηλαδή λιγότερες παραμέτρους και χρόνο εκπαίδευσης.

Αυτός ο καινοτόμος σχεδιασμός επιτρέπει την ακριβή και αξιόπιστη αναγνώριση εικόνων, χρησιμοποιώντας σημαντικά λιγότερες παραμέτρους, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο συμπαγή και ενεργειακά αποδοτικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και στη βελτίωση της αποδοτικότητας σε διάφορους τομείς, προσφέροντας πιο έξυπνες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα και βελτιώνοντας την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, τα τρέχοντα συστήματα ΤΝ αποτελούνται από εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια παραμέτρους και καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας, γεγονός που περιορίζει τη διάδοσή τους και επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν μοτίβα και να λαμβάνουν αποφάσεις.

δενδριτες

Οι δενδρίτες είναι οι διακλαδισμένες προεκτάσεις των νευρικών κυττάρων που μοιάζουν με κλαδιά δέντρου. Η κύρια λειτουργία τους είναι να λαμβάνουν πληροφορίες από άλλους νευρώνες και να τις μεταδίδουν στο σώμα του κυττάρου. Για πολλά χρόνια, ο ρόλος των δενδριτών στην επεξεργασία πληροφοριών δεν ήταν σαφής, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να εκτελούν σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την πλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα.

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications, η ομάδα της Δρ. Παναγιώτας Ποϊράζη, στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του ΙΤΕ, προτείνει μια νέα τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης στην οποία οι τεχνητοί νευρώνες περιλαμβάνουν διάφορα χαρακτηριστικά από τους βιολογικούς δενδρίτες.

Η νέα τεχνολογία εφαρμόστηκε με επιτυχία σε διάφορα προβλήματα αναγνώρισης εικόνων. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι τα δενδριτικά Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (ΤΝΔ) ισοφαρίζουν ή ξεπερνούν την απόδοση των παραδοσιακών ΤΝΔ, χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερους πόρους, δηλαδή λιγότερες παραμέτρους και χρόνο εκπαίδευσης. Αυτή η βελτίωση προκύπτει από μια μοναδική προσέγγιση μάθησης, όπου οι κόμβοι του δικτύου κωδικοποιούν πολλές κατηγορίες, σε αντίθεση με τα κλασικά ΤΝΔ όπου οι κόμβοι τείνουν να μάθουν μία κατηγορία. Συνολικά, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ενσωμάτωση των δενδριτικών χαρακτηριστικών μπορεί να καταστήσει τα ΤΝΔ πιο έξυπνα και πολύ πιο αποδοτικά. Η έρευνα επιτελέστηκε από τον Δρ. Σπύρο Χαυλή, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο IMBB-ΙΤΕ, υπό την επίβλεψη της Δρ. Παναγιώτας Ποϊράζη.

Σύνδεσμος της δημοσίευσης: https://doi.org/10.1038/s41467-025-56297-9

Αυτή η εργασία χρηματοδοτήθηκε από:

  • Το National Institutes of Health (NIH), αριθμός επιχορήγησης 1R01MH124867-02

  • Το έργο FET-Open NEUREKA, GA 863245, του Προγράμματος H2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+: Συμμετοχή 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας
Ο τίτλος του προγράμματός είναι «Χρησιμοποιώντας σύγχρονες διδακτικές πρακτικές για την προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης σε ένα...
Erasmus+: Συμμετοχή 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας
pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Διορθώνουμε μια ανορθογραφία που ήταν συνώνυμη της απομόνωσης»
Τι είπε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην εκδήλωση του Deon Policy Institute
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Διορθώνουμε μια ανορθογραφία που ήταν συνώνυμη της απομόνωσης»
τηλεκπαίδευση, μαθητές, υπολογιστές, εξ αποστάσεως διδασκαλία
Περί τηλεκπαίδευσης: Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…
«Την στιγμή που οι ειδικοί μιλάνε για έντονη σεισμική δραστηριότητα σε εξέλιξη και στέλνουν οδηγίες πολιτικής προστασίας, την ίδια στιγμή καλούν...
Περί τηλεκπαίδευσης: Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…
gates.jpg
Φρίκη στην Πετρούπολη: Άνδρας ρίχνει καυτό λάδι σε γάτες - Αναζητείται από την ΕΛΑΣ
Το άτομο που αναζητείται από την αστυνομία είναι άνδρας άνω των 60 ετών, ο οποίος φαίνεται να ενοχλείται από το γεγονός ότι οι γάτες πλησιάζουν το...
Φρίκη στην Πετρούπολη: Άνδρας ρίχνει καυτό λάδι σε γάτες - Αναζητείται από την ΕΛΑΣ