Κλειστό παραμένει το κτίριο της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου κατά τη διάρκεια εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης εντοπίστηκε αμίαντος.
Τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι δια ζώσης διαλέξεις, όπως αναφέρει στην Karfitsa ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουσενίδης.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής βρέθηκε ότι στην πρόσοψη υπήρχαν κάποια διακοσμητικά στοιχεία αμιάντου. Με το που διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμιάντου αμέσως κλήθηκε πιστοποιημένη και εξειδικευμένη εταιρεία και ξεκίνησε την απομάκρυνση, λαμβάνοντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Σταμάτησαν τα μαθήματα μέσα στη σχολή. Απομονώθηκε η σχολή καθόλη τη διάρκεια των εργασιών. Έγιναν μετρήσεις. Μέσα στο κτίριο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όλα αυτά τα πάνελ ήταν εξωτερικά. Απομακρύνθηκε ένα μέρος από αυτά. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και μάλιστα σήμερα η εταιρεία μάς έστειλε τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αμίαντο αυτή τη στιγμή στη σχολή. Ήταν κάποια πάνελ βιδωμένα στον τοίχο. Ούτε έσπασαν, ούτε υπήρξε διάχυση σκόνης στην ατμόσφαιρα».
«Πιθανόν να υπάρχει αμίαντος και σε άλλα κτίρια»
Ο κ. Κουσενίδης υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται κανένα ερωτηματικό για την ασφάλεια. Σε ερώτηση όμως σχετικά με το αν υπάρχει αμίαντος και σε άλλα κτίρια, επισημαίνει: «Είναι πολύ πιθανό. Ο αμίαντος ήταν πολύ δημοφιλές και οικονομικό οικοδομικό υλικό μέχρι τις αρχές του 2000, οπότε χρησιμοποιούνταν. Σε κάθε περίπτωση και να είναι σε άλλα κτίρια δεν είναι σε εμφανές σημείο. Ίσως είναι σε κάποια μόνωση. Δε νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος. Όπου υπήρχε εκτεθειμένος αμίαντος κατά καιρούς, απομακρύνονταν αμέσως».
Διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων ενδέχεται να γίνει, όπως σημειώνει, και σε δεύτερο χρόνο, λόγω των εργασιών. «Τα μαθήματα εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν δια ζώσης. Όταν θα πάμε στη δεύτερη φάση πάλι θα υπάρχει διακοπή των μαθημάτων εκτός αν προγραμματίσουμε να γίνει σε κάποια περίοδο που δεν γίνονται μαθήματα, όπως για παράδειγμα στις διακοπές του Πάσχα», συμπληρώνει.
«Οι υποδομές είναι στο έλεος του Θεού»
Την ίδια ώρα οι φοιτητές εκφράζουν την ανησυχία τους για την εύρεση του αμιάντου, κάνοντας λόγο για «Τέμπη μέσα στις σχολές μας». Η Ελίνα Βαλετοπούλου, εκλεγμένη του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλολογίας, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στην Karfitsa: «Έχει απασχολήσει αρκετά τους φοιτητές και μας γεμίζει ερωτηματικά και προβληματισμούς το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος τόσα χρόνια. Βρέθηκε τυχαία από εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης μια επικίνδυνη ουσία για όλους εμάς τους φοιτητές. Έχουν μεγάλη ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά για το ότι δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος, όπως επίσης η πρυτανεία και η κοσμητεία. Αποδεικνύεται ότι οι υποδομές είναι στο έλεος του Θεού. Όλα αυτά που διεκδικούμε για αναβαθμισμένες υποδομές στις σχολές μας, για αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση, για ελέγχους είναι επίκαιρα».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση