Μάρτιος και τα σχολεία εξακολουθούν να μετρούν κενά, ελλείψεις και προβλήματα που στοιχίζουν στην εκπαίδευση και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα δημόσια σχολεία λειτουργούν με άδεια ταμεία, σε κτίρια που παραμένουν ακατάλληλα, με συνθήκες που δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Ταβάνια πέφτουν, καλοριφέρ εκρήγνυνται, οι υποδομές καταρρέουν. Οι αντισεισμικοί έλεγχοι παραμένουν στα χαρτιά, ενώ τα παιδιά στοιβάζονται σε τμήματα χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες μάθησης. Η ειδική αγωγή αντιμετωπίζεται σαν πολυτέλεια, με μαθητές που έχουν ανάγκη υποστήριξης να αφήνονται στην τύχη τους.
Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, οι σχολικοί σύμβουλοι λάμπουν δια της απουσίας τους, εκτός αν πρόκειται για την εφαρμογή της αξιολόγησης. Εκεί εμφανίζονται με ζήλο, πιέζοντας τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει προκηρύξει νόμιμα απεργία-αποχή. Παρά τις αντιδράσεις του κλάδου, συνεχίζουν τις επισκέψεις στα σχολεία, ορίζουν ραντεβού, επιδιώκουν να καταγραφούν στα ημερολόγια σχολικής ζωής και ζητούν να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί δεν ήρθαν σε επικοινωνία μαζί τους. Η πίεση είναι ξεκάθαρη και στοχευμένη.
Σε αυτό το κλίμα, ορισμένοι διευθυντές δεν παίρνουν θέση, επιτρέποντας να συνεχίζεται αυτή η τακτική, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εκπαιδευτικούς. Είναι πλέον προφανές ότι η αξιολόγηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο ελέγχου και όχι βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι πιέσεις και οι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν. Οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατούνται. Διεκδικούν ένα πραγματικά αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο, όχι ένα σύστημα που κατηγοριοποιεί μαθητές, σχολεία και εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, ο ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης» καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 29 Μαρτίου και στην απεργία στις 9 Απριλίου.
Η Αντιδημαρχία Παιδείας Ηρακλείου απέναντι στους γονείς
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της Αντιδημαρχίας Παιδείας Ηρακλείου, η οποία με επιστολή της προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων επιχείρησε να αποθαρρύνει και να διασπάσει το γονεϊκό κίνημα. Όπως τονίζει ο ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», επιστρατεύοντας νομοθετικές αναφορές που θυμίζουν άλλες εποχές, η δημοτική αρχή φαίνεται να επιδιώκει τη φίμωση όσων αντιδρούν στην τραγική κατάσταση των σχολείων.
Οι γονείς δεν θα σωπάσουν. Οι ευθύνες είναι σαφείς: από τα διαλυμένα πεζοδρόμια και τις κακοσυντηρημένες σχολικές αίθουσες μέχρι την υποστελέχωση στην καθαριότητα και τις ελλείψεις στα ολοήμερα προγράμματα, η πραγματικότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δεν είναι δουλειά των γονέων να βάφουν και να επισκευάζουν σχολεία, την ώρα που η δημοτική αρχή προτεραιοποιεί φιέστες και επικοινωνιακές δράσεις.
Αναλυτικά
1. Φτάσαμε Μάρτη μήνα και τα κενά στα σχολεία παραμένουν. Τα ταμεία είναι άδεια και τα σχολικά κτήρια στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη. Ούτε λόγος για αντισεισμικό έλεγχο. Τα ταβάνια που πέφτουν και τα καλοριφέρ που σκάνε, έχουν καταντήσει ρουτίνα και απειλούν τη σωματική μας ακεραιότητα. Παιδιά στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα, μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες πετάγονται στα γενικά σχολεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με τις παράλληλες στηρίξεις ακόμα να αναζητούνται για πάρα πολλούς μαθητές. Κλείνουν ολοήμερα και συμπτύσσουν τμήματα, μετακινούν εκπαιδευτικούς καθημερινά για να μπαλώνουν κενά, νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ακατάλληλους χώρους. Σε αυτή την τραγική καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μέσα στα σχολεία μας, άφαντοι οι Σχολικοί Σύμβουλοι!
Αν όμως πρόκειται για την προώθηση και εφαρμογή του αντιδραστικού εργαλείου της αξιολόγησης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι πρώτοι και καλύτεροι! Καθημερινά μαθαίνουμε πως πιέζουν τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης, κι ας ξέρουν ότι ως Σύλλογος και ως Κλάδος απεργούμε-απέχουμε από κάθε διαδικασία
Την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας επιδίδεται σε άπειρες προσπάθειες εκβιασμού και πίεσης των εκπαιδευτικών, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία της αξιολόγησης και να προχωρήσει στην υλοποίηση της κατηγοριοποίησης του δημόσιου σχολείου, την ώρα που κάνει αγώνα δρόμου στην αποστολή πειθαρχικών διώξεων στους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στο σχολείο που σχεδιάζουν, τη σκυτάλη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής παίρνουν και οι αξιολογητές - σύμβουλοι σε ότι αφορά το θέμα της ατομικής αξιολόγησης.
Σε σχολεία ευθύνης του Συλλόγου μας “Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ” έχει παρατηρηθεί να ορίζουν ραντεβού οι ίδιοι για την προπαρασκευή της διαδικασίας της ατομικής αξιολόγησης, ενώ γνωρίζουν επίσημα ότι οι συνάδελφοι συμμετέχουν στη νόμιμα προκηρυγμένη από την ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ, αλλά και το σωματείο μας, απεργία-αποχή.
Ειλικρινά πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί έρχονται στα σχολεία για τους συγκεκριμένους συναδέλφους ενώ γνωρίζουν ξεκάθαρα τη θέση τους. Θεωρούμε πως υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας απαντήσεις όπως «ήρθα να πω μια καλημέρα» ή «να γνωρίσω τον/την συνάδελφο». Είναι ξεκάθαρο πως σκοπός αυτών των επισκέψεων είναι να πιέσουν ψυχολογικά τους συναδέλφους ώστε να αλλάξουν αυτή την απόφασή τους.
Το χειρότερο είναι ότι ζητούν η παρουσία τους να καταγραφεί στο ημερολόγιο σχολικής ζωής και να αναφερθεί ότι οι συνάδελφοι δεν ήρθαν σε επικοινωνία μαζί τους. Άλλος ένας μοχλός πίεσης!! Αφού επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες «γενικά» για τσάι και συμπάθεια, γιατί να υπάρχει κάποια αναφορά στο συγκεκριμένο ημερολόγιο; Μήπως τελικά οι επισκέψεις αυτές έχουν τυπικό χαρακτήρα και όχι αυτόν που προσπαθούν να τους προσδώσουν;
Σε όλη αυτή τη διαδικασία σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και ορισμένοι διευθυντές -διευθύντριες, οι οποίοι δεν προστατεύουν τους συναδέλφους από τη θέση που βρίσκονται και δέχονται στο διοικητικό τους έργο συμβουλές και παρεμβάσεις από τους παιδαγωγικούς προϊσταμένους τους.
Καταγγέλλουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα στηρίξουμε και θα προστατεύσουμε τον τίμιο και δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας με κάθε μέσο!
Η παρουσία των συμβούλων στα σχολεία και στην τάξη, σε αυτό το πλαίσιο, καμία απολύτως σχέση δεν έχει με την παιδαγωγική στήριξη των εκπαιδευτικών. Συνδέεται αποκλειστικά με την στόχευση του υπουργείου να προχωρήσει με κάθε τρόπο η κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
Φτάνει πια! Ως εδώ! Έξω οι αξιολογητές από τις σχολικές τάξεις και τα σχολεία! Η αξιολόγηση δεν έχει περάσει και δε θα περάσει! Σε όσους βιάζονται να την εφαρμόσουν τους κάνουμε σαφές ότι θα μας βρουν μπροστά τους! Καλούμε τους συναδέλφους, υπερασπιζόμενοι τις συλλογικές μας αποφάσεις, να υπερασπιστούν τα δικά μας εργασιακά δικαιώματα και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.
Να σταματήσουν οι πιέσεις και οι εκφοβισμοί προς τους εκπαιδευτικούς!
Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία!
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Όλοι και όλες το Σάββατο, 29 Μαρτίου, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα 12:00 στα Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και στην απεργία στις 9 του Απρίλη !!
2. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ” καταγγέλλει την απαράδεκτη επιστολή της Αντιδημάρχου Παιδείας Ηρακλείου προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Αποτελεί μια απόπειρα φίμωσης του γονεϊκού κινήματος και διάσπασης, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους φορείς της σχολικής κοινότητας. Μάλιστα δε δίστασε η δημοτική αρχή να επικαλεστεί νόμο που θυμίζει άλλες εποχές…
Τους ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς δε θα σωπάσουμε. Ας υλοποιήσουν τα έργα που είναι υποχρεωμένοι και με αυτά, αν τα καταφέρουν, να κατευνάσουν την αγανάκτηση, που πλέον δίκαια ξεχειλίζει. Ας λάβουν το μήνυμα που είναι ξεκάθαρο: γονείς και εκπαιδευτικοί μαζί θα διεκδικούμε αυτό που αξίζουν τα παιδιά μας. Όλα τα έχουμε ήδη ακριβοπληρώσει με άμεσους και έμμεσους φόρους, που δεν έχουν επιστραφεί με καμιά ανταποδοτικότητα στη ζωή μας. Από τα διαλυμένα πεζοδρόμια που βαδίζουν τα παιδιά μας για να πάνε για μάθημα μέχρι τα σχολικά κτήρια, που κάθε μέρα τρέμουμε μην πέσει σοβάς, μην πλημμυρίσουν με την πρώτη βροχή ή μη γίνει σεισμός εν ώρα λειτουργίας του σχολείου.
Και αφού η δημοτική αρχή Ηρακλείου επικαλείται και κόπτεται για νόμους, ας εξετάσουν καταρχάς αν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως πρέπει. Είναι για παράδειγμα γνωστό ότι οι μαθητές του ολοήμερου προγράμματος αναγκάζονται να τρώνε το μεσημεριανό τους στο ίδιο θρανίο που κάνουν μάθημα (συχνά και σε προκάτ αίθουσες). Ή ότι το προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ λιγότερο από το αναγκαίο με άθλιες συνθήκες εργασίας. Ας προβληματιστούν για το τι ισχύει για τις εργασίες και τα εργοτάξια μέσα στα προαύλια εν ώρα λειτουργίας των σχολείων και τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει. Δεν ξεχνάμε τον μαθητής μας στις Σέρρες που έχασε την ζωή του μέσα στο σχολείο του κατά την διάρκεια εργασιών στον λέβητα, ο οποίος εξερράγη. Ας διαβάσουν τι ισχύει για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία. Ας σκεφτούν αν εξασφαλίζουν επαρκή και έγκαιρη χρηματοδότηση όλων των σχολικών μονάδων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες για την παιδαγωγική διαδικασία, καθώς και για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Ή μήπως επειδή όλα αυτά τα λογίζουν ως μη ανταποδοτικό κόστος, απλά τα αγνοούν;
Δεν θα περιμένουμε σιωπηρά «Νέα Τέμπη»! Ξέρουμε ότι υπάρχει πολιτική σύμπνοια και σύμπλευση της δημοτικής αρχής με την πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει «υπάκουους και σκυφτούς» πολίτες. Ας το πάρουν απόφαση! Τα προβλήματα θα καταγγέλλονται και οι διεκδικήσεις θα απευθύνονται στους αρμόδιους, χωρίς να γίνονται οι διευθυντές και οι Προϊσταμένες των σχολείων «σάκοι του μποξ» και διαμεσολαβητές.
Ρόλος των Συλλόγων Γονέων δεν είναι, λόγω της επιλεκτικής αδράνειας των υπευθύνων, να βάζουν το χέρι στην τσέπη, να βάφουν και να μαστορεύουν σχολικές αίθουσες, την ώρα που οι τοπικοί ιθύνοντες, γνωρίζοντας την κατάσταση των σχολείων της περιοχής, προτεραιοποιούν φιέστες με λαμπιόνια , αχρείαστα αναψυκτήρια κλπ.
Οι γονείς οργανωμένοι στους Συλλόγους τους, σε συνεργασία με την Ένωσή τους καθώς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών τους οφείλουν να διεκδικούν και να δείξουν στα παιδιά τους τι πάει να πει να είσαι «ενεργός πολίτης», να αποτελούν αγωνιστικό παράδειγμα. Τους καλούμε να συνεχίσουν να γνωστοποιούν στην τοπική κοινωνία τα προβλήματά τους, να συνεχίσουν μαχητικά τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Στηρίζουμε τον αγώνα τους για αναβαθμισμένο και ασφαλές σχολείο για όλα τα παιδιά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ