Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Τι ισχύει για την ισοδυναμία πτυχίων Νομικής από ξένα ΑΕΙ και τα αντισταθμιστικά μέτρα του ΔΟΑΤΑΠ
«Για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας δεν παρέχεται δυνατότητα συνεκτίμησης γνώσεων, προσόντων (δεξιοτήτων και ικανοτήτων) ή επαγγελματικής πείρας, που έχουν αποκτηθεί από τον αιτούντα εκτός του ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών»

Για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών Νομικής που απονέμονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δεν δύναται να λαμβάνει υπόψη: α) επιτυχή αποτελέσματα εξετάσεων (δοκιμασίας επάρκειας, διαγωνισμού υποψήφιων δικηγόρων) των άρθρων 17 και 19 του ν.4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) και β) την πρακτική άσκηση ή και την επαγγελματική πείρα του αιτούντος την ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Αυτό έκρινε το Νομικό Συβούλιο του Κράτους, γνωμοοτώντας σε ερώτηση του προέδτου του ΔΟΑΤΑΠ που ρωτούσε εάν, για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών Νομικής, που απονέμονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δύναται ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π να λάβει υπόψιν όσα προαναφέρθηκαν.

Το ερώτημα ετέθη όταν η Δ.Φ., η οποία είναι κάτοχος του τίτλου Bachelor of Laws in Law που της απονεμήθηκε από το University of Westminster του Ηνωμένου Βασιλείου στις 11-6-2014, υπέβαλε στον ΔΟΑΤΑΠ, κατ’ άρθρο 310 παρ.2 του ν. 4957/2022, την από 30-12-2022 αίτηση για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών της προς τα πτυχία που απονέμονται από τα Τμήματα Νομικής των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Με την από 16-1-2023 με αριθμ. Η…/2023 απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., κατόπιν εισήγησης αξιολογητή, αποφασίσθηκε ότι, προκειμένου ο ως άνω τίτλος σπουδών να αναγνωρισθεί ως ακαδημαϊκά ισοδύναμος προς τα πτυχία των Τμημάτων Νομικής των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η κάτοχός του θα πρέπει να υποβληθεί, σε ΑΕΙ επιλογής της, σε γραπτή δοκιμασία – εξέταση (αντισταθμιστικά μέτρα) στα μαθήματα: 1. Εφαρμογές Αστικού Δικαίου 2. Εφαρμογές Ποινικού Δικαίου 3. Διοικητική Δικονομία και 4. Εφαρμογές Πολιτικής Δικονομίας.

Κατά της προαναφερόμενης απόφασης, η ανωτέρω αιτούσα υπέβαλε στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. την από 15-3-2023 αίτηση επανεξέτασης, με τα συνημμένα σε αυτή, με την οποία ζήτησε την απαλλαγή της από τα ως άνω αντισταθμιστικά μέτρα, προβάλλοντας μεταξύ άλλων ότι έχει εξετασθεί επιτυχώς, στα μαθήματα Αστικό Δίκαιο, Ποινικό Δίκαιο, Ποινική Δικονομία, Συνταγματικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο, Διοικητική Δικονομία και Πολιτική Δικονομία από την Επιτροπή Επάρκειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.), προκειμένου να αποκτήσει την ιδιότητα της ασκούμενης δικηγόρου, ότι κατόπιν δεκαοκτάμηνης άσκησής της, συμμετείχε στον διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων και εξετάσθηκε επιτυχώς στο Δημόσιο Δίκαιο / Διοικητική Δικονομία, Κώδικα Δικηγόρων / Κώδικα Δεοντολογίας, Αστικό Δίκαιο / Πολιτική Δικονομία, Εμπορικό Δίκαιο και Ποινικό Δίκαιο / Ποινική Δικονομία, και ότι ασκεί το επάγγελμα της δικηγόρου από 8-2-2021.

Τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Επανεξέτασης, κατ’ άρθρο 313 του ν.4957/2022, εισηγήθηκαν στις 22-7-2023, να γίνει δεκτό το αίτημα επανεξέτασης και η αιτούσα να απαλλαγεί πλήρως από τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ακαδημαϊκή ισοδυναμία του τίτλου σπουδών της. Κατά τα αναφερόμενα στην εισήγησή τους: «.... Σε ανάλογες περιπτώσεις, κατά τις οποίες το αίτημα προς τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλου Νομικής που έχει απονεμηθεί στην αλλοδαπή έπεται επιτυχούς αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για την απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας, θα πρέπει να υποβάλλονται από τον αιτούντα ή να ζητούνται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. τα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέπουν την αιτιολογημένη διαπίστωση απουσίας έλλειψης στους αιτούντες όσον αφορά τις γνώσεις τους επί του ελληνικού δικαίου, που παραμένουν παρά την επιτυχή δοκιμασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων (δοκιμασία επάρκειας, διαγωνισμός υποψήφιων δικηγόρων)».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.ΑΠ., κατόπιν απόφασης του ανωτέρω Δ.Σ., κατά τη 19η /11-10-2024 συνεδρίαση του, υπέβαλε το εξεταζόμενο ερώτημα.

Τι απάντησε το ΝΣΚ

Αφου ανέλυσε το νομικό πλαίσιο, το ΝΣΚ ανέφερε ότι τα θέματα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών που απονέμονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, ρυθμίζονται με τον ν. 4957/2022. Ως ακαδημαϊκή αναγνώριση νοείται η αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας, δηλαδή η πιστοποίηση ότι ο τίτλος σπουδών που χορηγεί αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής οδηγεί στην απόκτηση συγκρίσιμων ακαδημαϊκών προσόντων με τίτλο σπουδών που χορηγείται από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής. Από τις διατάξεις του νόμου αυτού (άρθρα 299, 306 και 308) συνάγεται ότι προϋπόθεση αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών πρώτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής με τίτλους πρώτου κύκλου σπουδών της ημεδαπής, εφόσον το σύνολο των σπουδών έχει πραγματοποιηθεί εκτός της ελληνικής επικράτειας, ή μέρος αυτού έχει πραγματοποιηθεί εντός της ελληνικής επικράτειας σε δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και οι ακαδημαϊκοί τίτλοι πρώτου κύκλου σπουδών που αυτά απονέμουν να είναι αναγνωρισμένα από τα αρμόδια όργανα στη χώρα τους και να συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι δε τίτλοι πρώτου κύκλου σπουδών που απονέμουν τα αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής να κατατάσσονται στο επίπεδο έξι (6) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), περί της αρχιτεκτονικής δομής και των περιγραφικών δεικτών επιπέδου πλαισίου και να αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε εκατόν ογδόντα (180) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (για τις περιπτώσεις μη αντιστοίχισης και κατάταξης των τίτλων σπουδών στα επίπεδα του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων ή όταν δεν είναι γνωστός ο αριθμός των μονάδων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων αυτών ή όταν τα προγράμματα σπουδών δεν αξιολογούνται από αναγνωρισμένες αρχές πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα απονομής του τίτλου σπουδών, ειδικότερα, παρ. 2 και 3 του άρθρου 306 του ν.4957/2022).

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και τους απονεμόμενους από αυτά τίτλους σπουδών, για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τους με τίτλους σπουδών των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, τα προγράμματα σπουδών, συγκρίσιμων ως προς το επιστημονικό αντικείμενό τους τίτλων, εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., προκειμένου να διαπιστωθεί αν, κατά την επιστημονική κρίση τους, υφίστανται μεταξύ αυτών ουσιώδεις διαφορές κατά την έννοια του νόμου, δηλαδή τομείς των οποίων η γνώση, οι αποκτηθείσες δεξιότητες και ικανότητες είναι απαραίτητες για ακαδημαϊκή αναγνώριση και ως προς τους οποίους η εκπαίδευση που έχει λάβει ο αιτών την ακαδημαϊκή αναγνώριση παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά το περιεχόμενο σε σχέση με την εκπαίδευση που απαιτείται στην Ελλάδα, δοθέντος ότι η ακαδημαϊκή αναγνώριση του αλλοδαπού τίτλου σπουδών, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ότι ο τίτλος αυτός είναι πράγματι της αυτής επιστημονικής αξίας με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών Α.Ε.Ι.. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν τέτοιες ουσιώδεις διαφορές, για την ακαδημαϊκή αναγνώριση επιβάλλονται στον ενδιαφερόμενο αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία συνίστανται, κατά περίπτωση, σε γραπτή δοκιμασία – εξέταση, εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ή και πρακτική άσκηση σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Ειδικότερα, σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών της αλλοδαπής με τους τίτλους σπουδών που απονέμονται από τα ελληνικά Α.Ε.Ι., λόγω της διαπίστωσης της ύπαρξης ουσιωδών διαφορών στην εκπαίδευση που έχει λάβει ο αιτών την ακαδημαϊκή αναγνώριση σε σχέση με την εκπαίδευση που απαιτείται στην Ελλάδα, δοθέντος ότι η αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας αφορά μόνο σε ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών, ανώτατης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης της αλλοδαπής και υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των σπουδών πραγματοποιήθηκε εκτός της ελληνικής επικράτειας, για την αντιστάθμιση αυτών των ουσιωδών διαφορών, απαιτείται, από το νόμο, ενόψει των προαναφερομένων διατάξεων του άρθρου 16 του Συντάγματος, η γραπτή δοκιμασία - εξέταση, κατόπιν παρακολούθησης, όπου αυτή είναι υποχρεωτική, στα ορισθέντα επιστημονικά αντικείμενα – μαθήματα, σε εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης της ημεδαπής, κατόπιν επιλογής του ενδιαφερομένου (βλ. αιτιολογική έκθεση άρθρου 311 παρ.8 του ν.4957/2022) .

Επομένως, από τις προεκτεθείσες διατάξεις του ν. 4957/2022 για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας δεν παρέχεται δυνατότητα συνεκτίμησης γνώσεων, προσόντων (δεξιοτήτων και ικανοτήτων) ή επαγγελματικής πείρας, που έχουν αποκτηθεί από τον αιτούντα εκτός του ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών του. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις της Σύμβασης της Λισαβόνας, που κυρώθηκε με το ν. 5114/2024, για την αναγνώριση του τίτλου σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, σύμφωνα με την οποία, η αναγνώριση του τίτλου γίνεται αποκλειστικά με βάση κατάλληλες πληροφορίες που αφορούν τον τίτλο και τις γνώσεις και δεξιότητες που ο τίτλος πιστοποιεί (άρθρα ΙΙΙ.3, VI.1).

(...)

Επομένως, στην περίπτωση του ερωτήματος, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., κατά την άσκηση δέσμιας αρμοδιότητάς του για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών Νομικής αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δεν δύναται να λάβει υπόψη τα επιτυχή αποτελέσματα εξετάσεων (δοκιμασία επάρκειας, διαγωνισμός υποψήφιων δικηγόρων) των άρθρων 17 και 19 του ν.4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων), ούτε την πρακτική άσκηση ή και την επαγγελματική πείρα της αιτούσας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου σπουδών της. Ειδικότερα, ενόψει των διατάξεων του άρθρου 16 του Συντάγματος και της διάκρισης ακαδημαϊκής αναγνώρισης και αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, του διαφορετικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ανωτέρω διαδικασίες αναγνώρισης και του διαφορετικού σκοπού που εξυπηρετούν αυτές, αλλά και ειδικότερα των σκοπών αφενός της γραπτής δοκιμασίας – εξέτασης σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της ημεδαπής, κατ’ άρθρο 311 του ν.4957/2022, για την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής προς τους τίτλους σπουδών που απονέμονται από ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αφετέρου της δοκιμασίας επάρκειας που διενεργείται από τη Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας, κατ’ άρθρο 17 του Κώδικα Δικηγόρων, για την αξιολόγηση των επαγγελματικών προσόντων υποψήφιων ασκουμένων δικηγόρων και τον έλεγχο της επαγγελματικής ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους και του διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων, κατ’ άρθρο 19 του Κώδικα Δικηγόρων, για την εξακρίβωση της επάρκειας των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης, για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών Νομικής αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, το προβλεπόμενο στις διατάξεις του άρθρου 311 του ν.4957/2022 αντισταθμιστικό μέτρο της επιτυχούς γραπτής δοκιμασίας – εξέτασης στα ορισθέντα επιστημονικά αντικείμενα - μαθήματα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης της ημεδαπής, δεν δύναται να υποκατασταθεί από τις εξετάσεις των άρθρων 17 και 19 του ν.4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων)

Δείτε όλη τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διακριση
Το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς προκρίνεται στον Πανελλαδικό τελικό της “Εικονικής Επιχείρησης 2025”
Η πρόκριση στον τελικό είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, καινοτομίας και έμπνευσης.
Το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς προκρίνεται στον Πανελλαδικό τελικό της “Εικονικής Επιχείρησης 2025”
43089-ktiniatroi-klinikes-zoon-ktiniatreio-hios-ktiniatros-hios-ktiniatriki-kliniki-hios-karatzanos-panagiotis-3.jpg
Ιδρύεται κτηνιατρική σχολή στην Ορεστιάδα: Υπεγράφη το ΠΔ από το Υπoυργείο Παιδειας
Στο νέο Τμήμα Κτηνιατρικής Ορεστιάδας συνιστώνται 35 θέσεις μελών Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), 15 θέσεις μελών Εργαστηριακού...
Ιδρύεται κτηνιατρική σχολή στην Ορεστιάδα: Υπεγράφη το ΠΔ από το Υπoυργείο Παιδειας