Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Νίκος Πετρίδης» της Πανεπιστημιούπολης Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε η τελετή Αναγόρευσης του Ευθυμίου Καξίρα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard, σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η τιμητική αυτή διάκριση απονεμήθηκε σε αναγνώριση της εξαιρετικής επιστημονικής του συνεισφοράς στον τομέα της φυσικής συμπυκνωμένης ύλης, στη θεωρητική μελέτη δισδιάστατων υλικών, καθώς και στην ανάπτυξη της υπολογιστικής φυσικής πολλαπλών κλιμάκων. Το ερευνητικό του έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως σημείο αναφοράς, ενώ η συμβολή του στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση νέων επιστημόνων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, θεωρείται ανεκτίμητη.
Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμό της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης και Ερευνητικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κας Μαρίας Βαμβακάκη, η οποία στην ομιλία της υπογράμμισε ότι: «Η παρούσα αναγόρευση δεν αποτελεί απλώς μια τιμητική διάκριση, αλλά και μια έμπρακτη αναγνώριση της πολυδιάστατης προσφοράς του Καθηγητή Καξίρα στην επιστήμη της Φυσικής και στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα. Η αριστεία του, τόσο σε επίπεδο ερευνητικού έργου όσο και διδασκαλίας, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας».
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Καθηγητής Αντώνης Σαββίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητής Ανδρέας Ζέζας, οι οποίοι εξήραν την προσωπικότητα και το επιστημονικό αποτύπωμα του τιμώμενου.
Την παρουσίαση του επιστημονικού έργου και της ακαδημαϊκής πορείας του Καθηγητή Καξίρα πραγματοποίησε ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γεώργιος Τσιρώνης. Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα πλούσια και διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική και διδακτική διαδρομή του τιμώμενου, τονίζοντας ότι: «Το έργο του Ευθυμίου Καξίρα έχει εμπνεύσει γενιές φοιτητών και νέων ερευνητών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η παρουσία του στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό στερέωμα είναι κεφαλαιώδους σημασίας».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμώμενου, Καθηγητή Ευθυμίου Καξίρα, με τίτλο: «Εκπλήξεις και περίεργη συμπεριφορά δισδιάστατων υλικών με συστροφή: μαγικές γωνίες και ακίνητα ηλεκτρόνια».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Καθηγητής Καξίρας ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την εξαιρετική τιμή που του επιφύλαξε, εκφράζοντας τη βαθιά του συγκίνηση για την ένταξή του στη μεγάλη ακαδημαϊκή οικογένεια ενός ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου υψηλού κύρους, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της Διοίκησης του Ιδρύματος, της Εκκλησίας και των πολιτειακών αρχών, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου καθώς και πλήθος προσκεκλημένων από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Σύντομο Βιογραφικό του Καθηγητή Ευθυμίου Καξίρα
Ο Ευθύμιος Καξίρας τελείωσε την Ζωσιμαία Σχολή στα Ιωάννινα το 1977. Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις της ίδιας χρονιάς πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) όπου σπούδασε Φυσική, αποκτώντας το πτυχίο του το 1981. Το 1987 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική της συμπυκνωμένης ύλης. Από το 1991 είναι μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου κατέχει την έδρα John Hasbrouck Van Vleck ως Καθηγητής Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής καθώς και τη θέση του Καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής στη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής (2020-2023) και Πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (2017-2020) του Πανεπιστημίου Harvard. Διετέλεσε επίσης, σε άδεια από το Πανεπιστήμιο Harvard, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETHZ). Μερικές από τις διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί είναι Διακεκριμένο Μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και Chartered Physicist και Fellow of the Institute of Physics (Ηνωμένο Βασίλειο).
Η ερευνητική του ομάδα έχει αναπτύξει θεωρητικές μεθόδους για την μοντελοποίηση στερεών και υγρών, χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις πολλαπλής κλίμακας, καθώς και μεθόδους Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι μέθοδοι αυτές έχουν εφαρμοστεί στην πρόβλεψη και την αποσαφήνιση των ιδιοτήτων υλικών και στην εξερεύνηση των νόμων που διέπουν πολύπλοκα συστήματα. Μια πρόσφατη σημαντική συνεισφορά της έρευνάς του είναι η ανάπτυξη του πεδίου της “τουϊστρονικής”, που αναφέρεται στον χειρισμό των ηλεκτρονικών και μηχανικών ιδιοτήτων δισδιάστατων υλικών.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 500 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, με πάνω από 64 χιλιάδες ετεροαναφορές και h-index 115 (στοιχεία από Google Scholar, Φεβρουάριος 2025). Έχει επίσης συγγράψει βιβλία για την φυσική των στερεών (Atomic and Electronic Structure of Solids, E. Kaxiras, Cambridge University Press), την κβαντική θεωρία των υλικών (Quantum Theory of Materials, E. Kaxiras and J. D. Joannopoulos, Cambridge University Press), και για εφαρμοσμένα μαθηματικά (Modern Mathematical Methods for Scientists and Engineers, A. Fokas and E. Kaxiras, World Scientific Publishing).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ