Μία σημαντική διαδικτυακή εκδήλωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ζήτημα: την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης και τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τα σχολεία και τα μορφωτικά δικαιώματα.
Στην εκδήλωση με τίτλο «Η υποχρηματοδότηση ως εργαλείο εμπορευματοποίησης. Ο νέος νόμος που καταργεί τις Σχολικές Επιτροπές», επισημάνθηκε ότι η χρηματοδότηση των σχολείων δεν ακολουθεί τις αυξανόμενες ανάγκες. Από το 2009, η κρατική ενίσχυση έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών για τη λειτουργία των σχολείων έχουν εκτοξευθεί. Η θέρμανση, ο φωτισμός, η συντήρηση και άλλα λειτουργικά έξοδα παραμένουν ακάλυπτα, παρά το κύμα ακρίβειας.
Η υποβάθμιση της σχολικής καθημερινότητας παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που θεωρεί την εκπαίδευση κόστος και όχι επένδυση.
Με βάση τον νόμο 5056/2023, σε δήμους με λιγότερες από 100 σχολικές μονάδες, οι Σχολικές Επιτροπές καταργούνται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται απευθείας στους δήμους. Αυτή η θεσμική αλλαγή, όπως επισημάνθηκε, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη γραφειοκρατία και αποξένωση των σχολείων από τη λήψη αποφάσεων που αφορούν άμεσα τις ανάγκες τους.
Παράλληλα, αναδείχθηκε πως οι λειτουργικές ανάγκες αυξάνονται, αλλά τα κονδύλια παραμένουν στάσιμα ή μειώνονται, με δραματικά αποτελέσματα για τις συνθήκες εκπαίδευσης.
Τοπικές κοινωνίες στο περιθώριο
Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε πως οι ανάγκες των παιδιών παραμερίζονται για χάρη των κερδών των λίγων. Υπογράμμισε ότι ενώ το κόστος ζωής εκτοξεύεται, η χρηματοδότηση των σχολείων έχει ουσιαστικά μειωθεί πάνω από 50%, γεγονός που αποτυπώνεται στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
Ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, χαρακτήρισε τραγικά ανεπαρκή τα κονδύλια για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Έφερε ως παράδειγμα ότι για 78 σχολικές μονάδες δίνονται μόλις 600.000 ευρώ ετησίως, ποσό που δεν καλύπτει ούτε τα στοιχειώδη.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, ανέδειξε το ζήτημα των πεπαλαιωμένων σχολικών κτιρίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά το ιστορικό σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη» που πλησιάζει τα 100 χρόνια ζωής και συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς σύγχρονες υποδομές.
Προβληματισμός για την προσχολική αγωγή
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην τραγική κατάσταση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Πολλά νηπιαγωγεία εξακολουθούν να στεγάζονται σε προκάτ αίθουσες, χωρίς να υπάρχει προοπτική για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Το πρόβλημα της στέγασης παραμένει άλυτο, με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να στερούνται τις συνθήκες που αξίζουν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ