Του Αποστολου Λακασα
Μιάμιση ώρα αναμονής για μια θέση σε... αναγνωστήριο; Και όμως συμβαίνει! Εκπλήσσουν οι ουρές για μια θέση στο αναγνωστήριο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από φοιτητές όλων των αθηναϊκών ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που άλλα αναγνωστήρια της πρωτεύουσας -ενδεικτική είναι η εικόνα στο ΕΜΠ- δεν προσελκύουν φοιτητές. Το αναγνωστήριο της Ιατρικής Αθηνών, στο Γουδί, έχει κερδίσει το «στοίχημα» του φοιτητόκοσμου, διότι λειτουργεί όλο το 24ωρο, διαθέτει ελεύθερη πρόσβαση στο Ιντερνετ (και όχι με γραφειοκρατικούς κωδικούς), έχει πάρκινγκ αυτοκινήτων, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν διάφορα καφέ, για ένα, τυχόν, διάλειμμα από τη μελέτη. Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε τη χαλαρή κατάσταση που επικρατεί στα αναγνωστήρια των σχολών από το αυστηρό καθεστώς των βιβλιοθηκών των Ιδρυμάτων, που είναι οργανωμένες, διαθέτουν βιβλία και για λόγους ασφαλείας κλείνουν στις 8 μ. μ.
«Την περίοδο των εξετάσεων στο αναγνωστήριο της Ιατρικής γίνεται πανικός», λέει στην «Κ» η Βίκυ Χαλεπλή, απόφοιτος του Φυσικού Αθηνών. Τη συναντήσαμε να μελετά στο κυλικείο του ΕΜΠ, καθώς πλέον είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ιδρύματος. Ομως η ίδια προτιμά το αναγνωστήριο της Ιατρικής, όπως και πολλοί άλλοι φοιτητές που δείχνουν ενθουσιασμένοι με τη λειτουργία του. «Ερχομαι πολύ συχνά. Η κίνηση είναι πάντα μεγάλη, όμως κατά τις εξεταστικές περιόδους μπορεί να περιμένεις ακόμη και μιάμιση ώρα για να βρεις θέση», μας λέει ο Χάρης, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Φυσικό Αθηνών. Πήρε το πρώτο πτυχίο του στο ΕΜΠ, το αναγνωστήριο του οποίου, όπως λένε οι φοιτητές, κλείνει νωρίς και μοιάζει αφιλόξενο, καθώς βρίσκεται στο κτίριο διοίκησης, σε ένα ελεύθερο χώρο από τον οποίο διέρχονται φοιτητές, αλλά και καθηγητές, διοικητικοί και επισκέπτες.
Ουσιαστικά το κτίριο 14 της Ιατρικής Σχολής, όπου βρίσκεται το αναγνωστήριο, έχει γίνει γέφυρα επικοινωνίας του φοιτητόκοσμου της Αθήνας, αφού συγκεντρώνει φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια. Ο χώρος δεν είναι πολύ μεγάλος, διαθέτει περίπου 30 τετράγωνα και ορθογώνια λευκά τραπέζια των τεσσάρων και οκτώ θέσεων. Ομως...
«Εκτός από το ότι το αναγνωστήριο είναι πάντα ανοιχτό, έχει τις απαραίτητες υποδομές για να μελετάμε. Ο καθένας φέρνει τα βιβλία του και από εδώ μπορούμε να έχουμε, μέσω wi-fi, ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Κάτι που δεν συμβαίνει για παράδειγμα, στο αναγνωστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Ιπποκράτους, ενώ σε κάποια άλλα κάθε φοιτητής πρέπει να έχει κωδικό πρόσβασης. Επίσης, σε φοιτητικές εστίες υπάρχουν αναγνωστήρια που μένουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ, όμως είναι κυρίως για τους φοιτητές που μένουν στην εστία» λέει στην «Κ» η Μαρία, φοιτήτρια του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά. «Την πρόσβαση στην Ιατρική διευκολύνουν τα συχνά δρομολόγια των μέσων μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ μετά τις 2 μ. μ. οι μπάρες εισόδου της σχολής σηκώνονται και έτσι πολλοί φοιτητές έρχονται με το αυτοκίνητό τους, καθώς το πάρκινγκ είναι ελεύθερο», προσθέτει ο επίσης φοιτητής του ΕΜΠ, Ευθύμης Σερπετζόγλου. Και μην ξεχνάμε ότι «διαθέτει κλιματισμό. Κάτι που δεν έχουν άλλα αναγνωστήρια», συμπληρώνει ο Φώτης.
«Βολεύει και επειδή εάν βαρεθείς το διάβασμα μπορείς να πεταχτείς στις γύρω καφετέριες και τα φαστ-φουντ για ένα διάλειμμα» λέει ο Χάρης. Είναι, άλλωστε, σαφές ότι ένα τέτοιο στέκι δεν θα μπορούσε παρά να είναι δημοφιλές καθώς αποτελεί ευκαιρία για νέες γνωριμίες μεταξύ των φοιτητών. «Το εντυπωσιακό είναι πως όλοι σέβονται ότι ο άλλος θέλει να μελετήσει» λέει στην «Κ» η Κωνσταντίνα, φοιτήτρια του Χημικού Αθηνών. Και προσθέτει: «Χωρίς να λείπει ο χαβαλές, κυρίως στον προαύλιο χώρο από όσους καπνίζουν, μέσα στο αναγνωστήριο οι φοιτητές με τη συμπεριφορά τους επιβάλλουν την ησυχία και την τάξη», δείχνοντας ότι στα ελληνικά ΑΕΙ υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις που το Ιδρυμα αντιλαμβάνεται και λειτουργεί στον παλμό των φοιτητών του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη