Thumbnail
Ανακοίνωση

Το επόμενο χρονικό διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιδιώξει να προωθήσει τη διαδικασία της αντιεκπαιδευτικής – αντιδραστικής αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης έως και τη σχολική μονάδα.

Ο νόμος 4547/18 για τις λεγόμενες «νέες δομές στην εκπαίδευση» καθορίζει το πλαίσιο της αξιολόγησης, της λεγόμενης «αποτίμησης» του εκπαιδευτικού έργου, τη συμμετοχή και το ρόλο των ΠΕΚΕΣ στη διαδικασία αυτή καθώς και το πλαίσιο της επιλογής και αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης έως και το επίπεδο διευθυντή και υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας. Μια σειρά ζητήματα π.χ. δείκτες αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας παραπέμπονται σε Υπουργικές Αποφάσεις.

Ταυτόχρονα παραμένουν σε ισχύ ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο νόμος 4354/15, για το μισθολόγιο, που προβλέπουν τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με την περικοπή μισθού και τις απολύσεις. Μεταφέρονται στην εκπαίδευση και επεκτείνονται οι διατάξεις του ν. 4369/16 (Βερναρδάκη).

Στα πλαίσια των κριτηρίων επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης εντάσσεται και η «αμαρτωλή» συνέντευξη. Ενσωματώνεται στον νόμο η απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με τη Ν.Δ, καθώς προβλέπεται ότι τα στελέχη που δε θα αξιολογήσουν αλλά και κάθε εκπαιδευτικός που δε θα αξιολογήσει (τον διευθυντή και υποδιευθυντή του) δε θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέση ευθύνης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας υπόψη της τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην «αξιολόγηση» και προκειμένου να «εμπεδωθεί η κουλτούρα της αξιολόγησης», όπως άλλωστε υποδεικνύει και ο ΟΟΣΑ και ενώ ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού», τελικά μετατρέπει ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων σε αξιολογητή και αξιολογούμενο:

- μέσω της αξιολόγησης του Διευθυντή του σχολείου, μέσα από τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου στο τέλος κάθε χρονιάς,
- μέσα από τη διαδικασία «αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου» της σχολικής μονάδας, η οποία θα γίνεται στη βάση θεματικών αξόνων, με ειδική φόρμα και δείκτες, οι οποίοι θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση και με την άμεση εμπλοκή των Διευθυντών των σχολείων, των στελεχών των ΠΕ.ΚΕ.Σ και του Σχολικού Συμβουλίου. Οι εκθέσεις αποτίμησης θα κοινοποιούνται στο οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ., στο ΙΕΠ και στο Υπ. Παιδείας!

Η αποτίμηση του «εκπαιδευτικού έργου» με βάση τις διατάξεις ν. 4547/2018 είναι αξιολόγηση, θα αξιοποιηθεί για την προώθηση αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, επιδιώκοντας να έχει τη συναίνεση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Δε θα το επιτρέψουμε!

Η αξιολόγηση των χιλιάδων συναδέλφων που βρίσκονται ή επιθυμούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης με βάση τα κριτήρια, τις ποσοστώσεις, την κατηγοριοποίηση «επαρκής», «μη επαρκής» κλπ είναι τιμωρητική και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Είναι αυταπάτη να θεωρεί κάποιος συνάδελφος ότι οι ίδιος θα αξιολογεί  αλλά δε θα αξιολογείται.

Κανείς συνάδελφος και σε κανένα επίπεδο να μη γίνει αξιολογητής!

Καλούμε το Δ.Σ ΔΟΕ και το Δ.Σ της ΟΛΜΕ να αποφασίσει και να κηρύξει άμεσα απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Καλούμε τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια να μη γίνουν αξιολογητές, να απέχουν από κάθε διαδικασία αξιολόγησης να ταχθούν στο πλάι των συναδέλφων.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη συμπληρώσουν τα ανώνυμα ερωτηματολόγια, αφού έτσι πρακτικά θα ανοίγουν τον δρόμο για τη δική τους «αξιολόγηση». Να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 47 του ν. 4547/2018, που αφορά το προγραμματισμό στην αρχή της σχολικής χρονιάς αλλά και τις εκθέσεις που θα απαιτεί το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα  με τους δικούς του «στόχους και άξονες». Ο προγραμματισμός των Συλλόγων Διδασκόντων στην αρχή της χρονιάς να γίνει με τον τρόπο που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η ΑΔΕΔΥ ήδη έχει εκδώσει και αποστείλει προς τους υπουργούς ΕΞΩΔΙΚΟ για την προκήρυξη «απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την διαδικασία αξιολόγησης», παρέχοντας με τον τρόπο συνδικαλιστική κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου.

Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών) και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης.

Άμεσα το Δ.Σ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να πάρει επιπρόσθετα όλα τα νομικά μέτρα για την έναρξη της  ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ  στην εκπαίδευση.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιρο
«Και η ντροπή ντράπηκε κ. Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής»
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» εξέδωσε Δελτίο Τύπου για την διευθύντρια εκπαίδευσης που διώκει εκδικητικά νεοδιόριστους, αγνοώντας...
«Και η ντροπή ντράπηκε κ. Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής»
foto_education.jpg
Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις: «Με χυδαίο τρόπο εισάγεται τροπολογία για παράλληλο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών»
Η δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ: «Τροπολογία στη Βουλή για παράλληλο σύστημα προσλήψεων  αναπληρωτών με χυδαίο τρόπο...
Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις: «Με χυδαίο τρόπο εισάγεται τροπολογία για παράλληλο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών»
υπουργείο παιδείας 2021
Πόσοι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνουν το 2025: Η έγκριση προγραμματισμού προσλήψεων
Η πράξη έγκρισης προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2025 αφορά σε πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού
Πόσοι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνουν το 2025: Η έγκριση προγραμματισμού προσλήψεων
foto-mathites-taksi.png
Η σημασία της επιλογής σχολείου για τους μαθητές και οι στρατηγικές των κοινωνικών τάξεων
Έρευνες από την σκοπιά της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης έχουν δείξει ότι ακόμη και μετά την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος το μορφωτικό κεφάλαιο...
Η σημασία της επιλογής σχολείου για τους μαθητές και οι στρατηγικές των κοινωνικών τάξεων