τάξη θρανία μαθητές σχολείο
Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ

Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη η πρόθεσή της να παρουσιάζει  ένα στρεβλό και δυσλειτουργικό πρόσωπο του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, προπαγανδίζοντας παράλληλα μια ιδιωτική εκπαίδευση «λίγων» και «αρίστων». 

Οι σχεδιαζόμενες εκπαιδευτικές αλλαγές που προτάσσονται  (κάποιες τροπολογίες έχουν ήδη κατατεθεί στη βουλή) είναι αυτές που βάζουν φραγμούς στην είσοδο των αποφοίτων λυκείων στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ανοίγουν τον δρόμο προς τα ιδιωτικά κολέγια.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του υφυπουργού παιδείας Β. Διγαλάκη, ο σχεδιασμός της προσανατολίζεται στη δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου θα ακολουθήσει τον μειωμένο αριθμό εισακτέων που προτείνουν τα πανεπιστήμια.

Σχεδιάζεται, επίσης, ελάχιστη βάση του 10 για είσοδο στα πανεπιστήμια, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις σχολές να ορίζουν οι ίδιες την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτές, ακόμα και με βαθμό πάνω από 10. Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία σχετική προϋπόθεση για τη φοίτηση στα ιδιωτικά κολέγια και το μοναδικό «κριτήριο» είναι η οικονομική ευχέρεια του υποψηφίου.

Στην ίδια πολιτική λογική που θέτει μόνο προσκόμματα στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατατέθηκε ήδη τροπολογία για κατάργηση των «πράσινων σχολών».  Πρόκειται για σχολές με μικρό  αριθμό υποψηφίων (σχολές χαμηλής ζήτησης), στις οποίες οι υποψήφιοι μπορούσαν να περάσουν με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς τη δοκιμασία των πανελληνίων και άρα χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Η τελευταία σχεδιαζόμενη ρύθμιση που κατατίθεται  επίσης  με τροπολογία εξπρές  και συνεχίζει το καταστροφικό έργο για τη δημόσια εκπαίδευση είναι η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πανεπιστημίων με εκείνα των κολεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων του εξωτερικού. 

Ενώ, λοιπόν, οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο γίνονται όλο και πιο αυστηρές, εξασφαλίζεται η χωρίς περιορισμούς πελατεία για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εκπαίδευσης, οδηγώντας τις οικογένειες σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη.  Αντί να επιλέγεται η πολιτική της αύξησης πόρων και εκπαιδευτικού προσωπικού, οι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, η ενίσχυση των υποδομών και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,  στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, επιλέγονται οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στην ιδιωτική εκπαίδευση μετακυλύοντας  όλο το οικονομικό βάρος στις οικογένειες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos_0.jpg
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», αυτές είναι ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι