ΣΕΠΕ Σωκράτης: Τηλεκπαίδευση σε οικογένειες που δεν έχουν να φάνε;
Στο Δήμο Αχαρνών  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαθητικού πληθυσμού (τσιγγανόπαιδες, πρόσφυγες, μετανάστες, πολύ φτωχά νοικοκυριά που καθημερινά έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα της επιβίωσης, πολλαπλασιάζουν τις δυσκολίες

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων ως τις 27/3. Σε αρκετά σχολεία είχε ανασταλεί η λειτουργία τους αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Η διάρκεια και η ένταση των μέτρων δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε αυτή τη φάση, αλλά σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην ψυχολογία των μαθητών αλλά και στην περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών οικογενειών.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, μετά την αναγκαστική απόφαση για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, ανακοίνωσε την έναρξη της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας.

Όσο αναγκαίο και αν ακούγεται αυτό το μέτρο, βασικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι εξαγγελίες της Υπουργού βρίσκουν τοίχο στην πραγματική εικόνα των δημόσιων σχολείων .

Από την εικόνα αυτή που όλοι μας έχουμε βιώσει το προηγούμενο διάστημα αναδεικνύονται ζητήματα, που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε:

α) απαρχαιωμένα Εργαστήρια και Τεχνολογικές Υποδομές. Τα σχολεία δε διαθέτουν τον σύγχρονο εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος για να υποστηρίξει την καθημερινή αλλά και την εξ αποστάσεως διδασκαλία (δηλαδή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, web - κάμερες, ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, ταυτόχρονα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές), ιδιαίτερα για τις απαιτήσεις του «σύγχρονου» τρόπου.

 β) σχεδόν ανύπαρκτη εξοικείωση Εκπαιδευτικών και Μαθητών με αυτές τις διαδικασίες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στον συγκεκριμένο τομέα, όπως και σε πολλούς άλλους, είναι ανύπαρκτη. Η γνώση και η χρήση των νέων τεχνολογιών εναπόκειται στην προσωπική πρωτοβουλία του κάθε εκπαιδευτικού και γίνεται χωρίς τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη από την υπηρεσία. Αντίστοιχα, για τους μαθητές, η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες (κινητό, social media, gaming) δεν μπορεί να θεωρείται ικανή συνθήκη για τη χρήση των παιδαγωγικών εργαλείων.

γ) αδυναμία για Τεχνική Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Μαθητών. Η αδυναμία αυτή είναι ανυπέρβλητη από τη στιγμή που θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αντίστοιχα, οι μαθητές και οι οικογένειες τους δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα.

δ) στο Δήμο Αχαρνών  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαθητικού πληθυσμού (τσιγγανόπαιδες, πρόσφυγες, μετανάστες, πολύ φτωχά νοικοκυριά που καθημερινά έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα της επιβίωσης, πόσο μάλλον στις παρούσες συνθήκες), πολλαπλασιάζουν τις παραπάνω δυσκολίες.

Επιπλέον, σοβαρή πλευρά αποτελεί η εμπλοκή ιδιωτών εταιριών αλλά και της Τοπικής Διοίκησης. Οι δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας, τα «θερμά ευχαριστήρια» στους μονοπωλιακούς ομίλους (CISCO, Google και Microsoft) είναι που δίνουν αέρα στα πανιά προς όλους αυτούς να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους στο χώρο της Παιδείας (ιδιωτικοποίηση, πέρασμα της εκπαίδευσης στην ευθύνη των Δήμων, κλπ). Είναι απαράδεκτη πρόκληση, ο δημόσιος τομέας να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να γίνεται μεσάζοντας των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες με το αζημίωτο διαφημίζουν τα εκπαιδευτικά τους προϊόντα.

Τέλος, δε μπορούμε να παραγνωρίζουμε τον κίνδυνο παγίωσης των μεθόδων τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας. Σε μία περίοδο, που το αγαθό της γνώσης πετσοκόβεται, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) και η υποχρηματοδότηση διευρύνονται, αυτό θα σημάνει στο άμεσο μέλλον λιγότεροι εκπαιδευτικοί (σε απομακρυσμένες περιοχές), ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας (εργασία χωρίς ωράριο από το σπίτι).

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις ως ΣΕΠΕ διεκδικούμε τα εξής:

Α. Για τα μαθήματα στο Δημοτικό

  • Διεύρυνση της ενισχυτικής διδασκαλίας και έναρξη της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στους μαθητές, όταν ανοίξουν τα σχολεία.
  • Μείωση της διδακτέας ύλης και προσαρμογή της, ανάλογα με τον χαμένο διδακτικό χρόνο.
  • Είναι ανέφικτη τεχνικά και κυρίως παιδαγωγικά η διαδικασία της «σύγχρονης» εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα παιδιά του Δημοτικού.
  • Η αξιοποίηση των όποιων μορφών «ασύγχρονης» διδασκαλίας (π.χ. ιστοσελίδες και πλατφόρμες που προσφέρει το Υπουργείο) δεν μπορούν να έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.
  • Να υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας μορφές μαζικής και απευθείας ενημέρωσης των μαθητών και γονιών. Να προσαρμοστεί το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης Π.χ. ειδικά προγράμματα, λειτουργία εκπαιδευτικής τηλεόρασης με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες ανά τάξη και ανά ηλικιακή ομάδα, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ κ.ά. Υπάρχει πλούτος καλών παιδικών και εφηβικών ταινιών και εκπομπών, που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Β. Για τους Εκπαιδευτικούς

    • Να σταματήσουν οι πιέσεις για υποχρεωτική παρουσία των συναδέλφων στα σχολεία. Καμία τέτοια υποχρέωση δεν προκύπτει με βάση την Κ.Υ.Α.
    • Ο κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, να εξασφαλίσει την επαφή με τους μαθητές του και τους γονείς. Η όποια εκπαιδευτική παρέμβαση, στις παρούσες συνθήκες, είναι λογικό ότι πρέπει να προσδιοριστεί αυστηρά στην επανάληψη των ήδη διδαγμένων αντικειμένων και όχι στην επεξεργασία νέων διδακτικών ενοτήτων. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε τον τρόπο, με απλά λόγια, να αντιμετωπίσουμε τη δικαιολογημένη ανασφάλεια που υπάρχει, το άγχος και τον φόβο των γονιών, δίνοντας κατευθυντήριες για το διάβασμα κάποιων βιβλίων, τη θέαση καλών ταινιών ή σειρών στην τηλεόραση, προτάσεις για επιτραπέζια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, για επαναλήψεις που μπορούν να γίνονται σε μαθήματα. Καμία αυταρχική παρέμβαση της Διοίκησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  
    • Να κλείσουν άμεσα τα ΚΕΣΥ, τα ΠΕΚΕΣ, τα ΚΠΕ. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
    • Το διοικητικό έργο από τους Διευθυντές/ντριες, Προϊσταμένους-ες, κ.λπ., για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα σχολεία, είναι σαφές ότι μπορεί να υποστηριχθεί με πολλούς τρόπους χωρίς το καθημερινό άνοιγμα των σχολείων.

 

Κάνουμε ξεκάθαρο πως τα όποια μέτρα λόγω των ειδικών καταστάσεων δεν πρέπει να παραμείνουν ή να επεκταθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων. Θα μας βρει απέναντι κάθε τέτοια προσπάθεια!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε επαφή με τα σωματεία, να ενημερώνουν για κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας από πλευρά της διοίκησης. Κανένας μόνος του ακόμα και στις δύσκολες αυτές συνθήκες!

Στεκόμαστε στο πλάι των μαθητών μας και των οικογενειών τους με όλα τα μέσα!

Δεν αναστέλλουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας! Με αλληλεγγύη και συλλογικότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

karamanliskwstas
Καραμανλής: Έντονη κριτική σε Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά - «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η θέση του ΠτΔ»
Καραμανλής: Έντονη κριτική σε Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά - «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η θέση του ΠτΔ»
Καραμανλής: Έντονη κριτική σε Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά - «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η θέση του ΠτΔ»