Τα σχολεία είναι κλειστά λόγω της πανδημίας πάνω από ένα μήνα, ούτε κανείς ξέρει πότε θ’ ανοίξουν! Το Υπουργείο Παιδείας βρήκε την ευκαιρία να στήσει το «νέο σχολείο» χρησιμοποιώντας την «τηλεκπαίδευση» των ενηλίκων για ανηλίκους! Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας (14.03.2020, 1η σχετική συνδικαλιστική ανακοίνωση στη χώρα) έθεσε ως βάση αντιμετώπισης για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα το: «Όπως και να έχει όμως, πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με το τετράπτυχο «ψυχραιμία – σεβασμός – αλληλεγγύη – παιδαγωγική».
Ποια ήταν όμως η νομοθετική και παιδαγωγική πρακτική του Υπουργείου; Καμία, αφού ούτε καν σε ΠΝΠ προχώρησε, όπως έκανε για τον εγκλεισμό και την καταστολή. Πως να έκανε, αφού υπήρχαν στο εγχείρημα συνταγματικές, νομικές, παιδαγωγικές, και τεχνικές αντιξοότητες; Τι χρησιμοποίησε; προαιρετικότητα, οδηγίες, δελτία τύπου, «διοικητικές εντολές στα στελέχη εκπαίδευσης», αλλά και τον ιδιάζοντα ρόλο των συντονιστών (που είναι όλοι υπό νέα κρίση).
Το ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ, συνήθως ομόφωνα, ξεπέρασε τη στασιμότητα του ΔΣ της ΟΛΜΕ και προχώρησε στηρίζοντας τους μαχόμενους ποικιλότροπα καθηγητές και καθηγήτριες με κύριο μέλημα όχι την ειδική γνώση, αλλά «οι εκπαιδευτικοί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουν να σταθούν δίπλα στους μαθητές τους και να τους στηρίξουν ψυχικά και συναισθηματικά, αναδεικνύοντας πρωτίστως τον παιδαγωγικό τους ρόλο, γνωρίζοντας ότι αρκετές οικογένειες εκτός από την υγειονομική κρίση βρίσκονται σε δραματική κατάσταση επιβίωσης. Είναι προφανές ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια μέθοδο θεωρούν πιο πρόσφορη με βάση την άποψη που έχουν διαμορφώσει για τη λειτουργία των τάξεων τους από την καθημερινή επαφή τους με τους μαθητές, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει άλλος πιο αρμόδιος να διαπιστώσει. Όπως για παράδειγμα: e-mail, κοινωνικά δίκτυα, ιστολόγιο σχολικής μονάδας, skype κλπ» (ΔΣ Α ΕΛΜΕ, 25.03.2020).
Τι κάνει όμως το υπουργείο, όταν οι εκπαιδευτικοί έστω και με διαφορετικές προσεγγίσεις ή ταχύτητες «δεν κάνουν διακοπές» και οι μαθητές αποσβολωμένοι, μόνοι, μαζί και με άλλα οικογενειακά προβλήματα όπως η ανεργία ή οι ασθένειες, είναι έγκλειστοι; Πως αντιμετωπίζει την προσωρινή για φέτος κατάργηση των υποχρεωτικών γραπτών ενδοσχολικών εξετάσεων ή το πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ;
Αυτό όμως ακολουθεί:
α) Επικοινωνιακή και παρελκυστική πολιτική (καθημερινές αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις).
β) Χρησιμοποιεί τα όποια ιδιωτικά τεχνολογικά εργαλεία των οικογενειών των μαθητών (κυρίως κινητά τηλ.) και εκπαιδευτικών, ενώ πριν τις διακοπές του Πάσχα τη μία ημέρα (8.04.2020) επιμένει για γρήγορη καταγραφή αυτών των αναγκών, την επόμενη ημέρα (9.4.2020) λέει δεν καταλάβατε, αλλά «Διευκρινίζουμε ότι η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)», δηλαδή αφενός δούλεμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ όσοι είναι έξω απ’ αυτήν θεωρούν ότι γέμισαν όλοι μ’ αυτό που έλειπε (τάμπλετ ή λάπτοπ, αλλά και ίντερνετ).
γ) Την ίδια ημέρα (09.04.2020) έρχεται να καταστρατηγήσει έμμεσα και τις διακοπές του Πάσχα -για όσους εκπαιδευτικούς δεν χρησιμοποιούν φρένο και φρένας-αναρτώντας ανυπόγραφη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του «Ενημέρωση: θα δύναται να παρέχεται σε προαιρετική βάση εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατά τη διάρκεια των δύο επερχόμενων εβδομάδων, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα από Μεγάλη Τετάρτη 15.04.2020 ως και Τρίτη 21.04.2020. Το ακριβές πλαίσιο θα οριστεί με σχετικές διατάξεις».
δ) Θέτει έμμεσα και ωμά: αυτονομία σχολικής μονάδας, προχώρημα ύλης, διδακτέα ύλη: Έρχεται με έγγραφο της Γ.Γ. του Υπουργείου (με εντολή της υφυπουργού, όπου τίθενται νέα σοβαρά ζητήματα: «Σας γνωρίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που αξιοποιούν τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δύνανται, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των μαθητών/-τριών και τις δυνατότητες αυτονομίας που παρέχει στη σχολική μονάδα η εκπαιδευτική διαδικασία, να καλύψουν και θέματα πέραν των επαναλήψεων της έως σήμερα διδαχθείσας ύλης, κάνοντας χρήση μεθόδων τόσο σύγχρονης όσο και ασύγχρονης διδασκαλίας. Σημειώνεται, εν τούτοις, ότι οποιαδήποτε θέματα καλυφθούν πέραν της ύλης που έχει διδαχθεί έως την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν αποτελούν διδακτέα ύλη παρά μόνο εφόσον αυτά παραδοθούν και με δια ζώσης διδασκαλία στην τάξη μετά την επαναλειτουργία των σχολείων».
ε) Διαρροές εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου εν μέσω εγκλεισμών και καταστολής: Ενώ η πανδημία και ο εγκλεισμός «καλά κρατεί» το υπουργείο σε φιλικό του site δίνει την διαρροή για την εμφάνιση και κατάθεση νέου ν/σ για την εκπαίδευση όπου αφενός μέσα κλείνει το μάτι στα υπάρχοντα στελέχη να μη σταματήσουν τις πιέσεις στους μάχιμους εκπαιδευτικούς, αφού παρατείνει για 2η φορά τη θητεία τους και αφετέρου φέρνει όλες τις παλιότερες ανακοινώσεις περί αλλαγών στα ΓΕΛ (και ΕΠΑΛ;), τράπεζας θεμάτων, εθνικού απολυτηρίου, αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών τάξης, κλπ. Οι επιδιώξεις του σαφείς: αφού «δώσατε το δάκτυλο θα σας φάω και το χέρι».
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Το ποτήρι ξεχείλισε. Οφείλουμε αρχικά ως ΕΛΜΕ να μπούμε σε ένα νέο οδικό χάρτη. Εμείς θα το προσπαθήσουμε. Όμως οφείλουμε προκαταρκτικά και το κάνουμε:
Καταγγέλλουμε και καλούμε την ηγεσία του Υπ. Παιδείας για μη σύννομη, αντιπαιδαγωγική, επιλεκτική, επικοινωνιακή, πολιτικά επικίνδυνη και παρελκυστική τακτική του. Το καλούμε αφενός να αποδεχτεί ότι τα σχολεία τα έκλεισε η κυβέρνηση και δεν ξέρει πότε να τα ανοίξει και αφετέρου την αλληλέγγυα στάση της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών με κάθε δίαυλο (πλην όσων έχουν στόχους καριέρας) να μη την εκλάβει ως αδυναμία. Να ανακοινώσει γρήγορα (αφού τα σχολεία μάλλον δεν ανοίγουν μετά το Πάσχα) ότι όταν και αν ανοίξουν τότε τα μαθήματα θα προχωρήσουν και δεν θα γίνουν γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις για καμία τάξη. Να πάρει πίσω κάθε σκέψη περί ν/σ όσο η κοινωνία είναι σε εγκλεισμό ή καταστολή. Σε αντίθετη περίπτωση τα συνδικάτα έχουν πολλούς τρόπους να αντιπαλέψουν.
Προειδοποιούμε τα όποια στελέχη εκπαίδευσης δεν κατανοούν την κατάσταση των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών της τάξης ότι όταν και εάν περνούν τα εσκαμμένα θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να έχουν ως κόρη οφθαλμού τις δυσκολίες των έγκλειστων μαθητών και των οικογενειών τους και ότι κάθε τηλε-επαφή μαζί τους δεν γίνεται για «μάθημα», αλλά κυρίως ψυχολογική και κοινωνική στήριξη. Οποιαδήποτε «καλοπροαίρετη» σκέψη για προχώρημα της ύλης αυτή τη περίοδο ανοίγει το δρόμο για την αποδόμηση του δημόσιου και ζωντανού σχολείου. Η τηλεκπαίδευση έχει δομηθεί για ενηλίκους και ότι η ζωντανή τάξη δεν μπορεί να υποκατασταθεί. Να προσεχτούν ως κόρη οφθαλμού το εργασιακό ωράριο, οι αργίες και οι διακοπές του Πάσχα. Αν ανοίξουν τα σχολεία είμαστε διατεθειμένοι να διδάξουμε ζωντανά μέχρι και τις 30 Ιουνίου τους μαθητές μας.
Καλούμε, τέλος, το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προηγείται των εξελίξεων και όχι να τις ακολουθεί. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων που αρμόζει σε ένα ιστορικό σωματείο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη