Thumbnail
Έχουμε συλλογιστεί τι δηλώνει ο θεσμός του αναπληρωτή; Κενά. Κενά στην παιδεία. Μιλάμε δηλαδή για μια παιδεία διάτρητη. Ένα Εθνικό Σύστημα Παιδείας από το οποίο απουσιάζει ο βασικός παράγοντας μετάδοσης της γνώσης: ο Δάσκαλος. Ο δάσκαλος όχι ως εργαλείο αλλά ως δυναμικός παράγοντας σχέσης του μαθητή με τη γνώση.

Στον αναπληρωτή δεν παρέχεται ο χρόνος της σχέσης. Μόλις συγχρωτιστούν, συντονιστούν και εξοικειωθούν δάσκαλος και μαθητές το Εθνικό Σύστημα Παιδείας αναγκάζει τον αναπληρωτή να φύγει. Η σχέση σπάει. Τι σημαίνει αυτό; Ας το αναλογιστούμε μέσα από ένα απτό προβληματισμό: Τι είναι αυτό που απουσιάζει από έναν διαπρεπή επιστήμονα και ενώ έχουμε παραθέσει μπροστά του όλα τα συστατικά  από τα οποία αποτελείται π.χ. ένα μήλο, αδυνατεί να συνθέσει μήλο; Του λείπει η οργανική σχέση με την οποία τα συστατικά αυτά (αντιστοιχήστε τα με τις γνώσεις) αρμόζουν μεταξύ τους και δίνουν τον ζωογόνο καρπό (για το θέμα μας τον ώριμο άνθρωπο).

Ο δάσκαλος λοιπόν, είναι αυτός που πρωτίστως δημιουργεί το καλό έδαφος της σχέσης για να αρχίσει να ριζώνει η γνώση. Το πλαίσιο αυτής της σχέσης επιτρέπει στον δάσκαλο να αξιοποιήσει την κλήση και την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού ώστε να προκύψουν σταθεροί δεσμοί ανάμεσα στον χαρακτήρα του μαθητή και τη γνώση.

Η καθιερωμένη πλέον αντικατάσταση αναπληρωτή από αναπληρωτή είναι εντελώς αντιπαιδαγωγική διαδικασία για την ορθή διάπλαση των αυριανών πολιτών, άκρως διαβρωτική ως προς τον ουσιαστικό ρόλο του δασκάλου  και επιπλέον παράγοντας δυσλειτουργίας για τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων αφού κάθε χρόνο πρέπει να αναπροσαρμόζεται το εκπαιδευτικό κλίμα σε ένα καινούργιο σχήμα.

Το Υπουργείο Παιδείας μέσα από πίνακες κατάταξης ως κριτήρια σπουδών επιχειρεί να οικοδομήσει παιδεία. Στους πίνακες αυτούς δεν μετράει ο χρόνος απόκτησης του Πτυχίου ενώ ταυτόχρονα το Πανεπιστημιακό Πτυχίο απαξιώνεται καθώς η προτεραιότητα πρόσληψης καθορίζεται από επιπλέον καταρτίσεις σε ξένες γλώσσες, σεμιναριακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Αποδεχόμαστε δηλαδή ότι τις σπουδές αυτές δεν τις παρέχει το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα αλλά η Αγορά. Επίσης οι πίνακες αποτελούν μια εντελώς απρόσωπη διαδικασία αξιολόγησης στην οποία παραθεωρείται ως επουσιώδης η προσωπικότητα του δασκάλου ενώ απουσιάζουν και ουσιαστικά κοινωνικά κριτήρια με αποτέλεσμα να βλέπουμε να χωρίζουν οικογένειες και να μοιράζονται την ανατροφή των παιδιών τους ο ένας γονέας στην μια άκρη της πατρίδας μας κι ο άλλος στην άλλη.

Προκειμένου να αποκτηθούν περισσότερα μόρια για μια καλή θέση στους πίνακες οι πτυχιούχοι εκτίθενται σε έναν ανισότιμο αξιολογικά αγώνα αφού θα προωθηθούν μόνο όσοι έχουν τσέπη που αντέχει την οικονομική επιβάρυνση επιπρόσθετων τίτλων.

Ωστόσο το ατυχές αποτέλεσμα είναι ότι μέσα από το υπεραγχωτικό κυνηγητό κατοχύρωσης σπουδών τελικά φτάνουν στην σχολική τάξη αφυδατωμένοι. Δάσκαλοι που έχουν χάσει τη δροσιά, το πρωταρχικό κέφι και τη φλόγα. Κουρασμένοι και αφυδατωμένοι από εκείνο που ο Πλάτωνας ονομάζει εσωτερική μνήμη ( ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΦΑΙΔΡΟΣ). Αλίμονο αν στηριχθούν όχι στην εσωτερική κλήση αλλά στο οπλοστάσιο των σπουδών τους. Θα εκτελούν αντί να λειτουργούν. Θα μεταδίδουν γνώσεις αλλά όχι ζωή.

Αυτή η στείρα μετάδοση γνώσεων όμως μπορεί να προκύψει και από ένα μηχάνημα. Έναν υπολογιστή προγραμματισμένο με απείρως ευρύτερο γνωσιολογικό πεδίο από τις καλύτερες ατομικές γνωσιολογικές κατακτήσεις.

Αφού λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας απαξίωσε τον θεσμό του Δασκάλου θεωρεί τώρα εξίσου αποτελεσματική την υποκατάσταση ή και αντικατάσταση της φυσικής παρουσίας του. Δεν μιλάμε πλέον για διάπλαση παίδων αλλά για διάχυση γνώσεων. Αν μάλιστα εξετάσουμε και το είδος των γνώσεων θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικές αστοχίες που δεν διαμορφώνουν έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο, όπως θα όφειλε μια σωστή παιδεία, αλλά διαχειρίσιμες  μετριότητες.  Από τα εκπαιδευτικά προγράμματα απουσιάζει κάθε σοβαρή στοχαστική, αξιακή, φιλοσοφική και θεολογική διδαχή της ελληνικής γραμματείας. Τώρα εκτοπίζονται και τα καλλιτεχνικά μαθήματα. Σαν να σφυρηλατείται ένας τύπος ανθρωποειδούς  δίχως κριτικό και αισθητικό πνεύμα. . Έκπτωση στα θέματα της παιδείας αποτελεί τραγική έκπτωση στον χαρακτήρα του ελληνισμού και εγκλωβισμό του στα δαιδαλώδη πλοκάμια  της χρηματιστηριακής οικονομίας.

Αν Έλληνες είναι οι μετέχοντες της Ελληνικής Παιδείας είναι πλέον ιδιαίτερα επιτακτικό προκειμένου να μην αφελληνιστούμε να φροντίσουμε τις κακοφορμισμένες πληγές της παιδείας σε όλα τα επίπεδα. Να μην διαπιστώνουμε κενά αλλά καινότητα παιδαγωγικού προσανατολισμού.

Αθηνιώτη-Παπαδάκη Αικατερίνη

Πτυχιούχος ΤΕΙ, συγγραφέας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες