«Εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις για τα ΑΕΙ» χαρακτηρίζει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών την κατάθεση του προϋπολογισμού 2021 και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.
«Μετά από τρία έτη αύξησης της χρηματοδότησης, τα πανεπιστήμια ωθούνται και πάλι σε οικονομικό μαρασμό και στην αναζήτηση πρακτικών αυτοχρηματοδότησης που υπονομεύουν το ακαδημαϊκό τους κύρος», τονίζει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.
Οι παράταξη των καθηγητών ΑΕΙ κάνει λόγο για αδυναμία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2020 του ΥΠΑΙΘ, καθώς επίσης και για μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού και μείωση της χρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων.
Μείωση, σύμφωνα με τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, έχει γίνει και στη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως επίσης και στη φοιτητική μέριμνα και φοιτητικών εστιών.
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ζητά, μεταξύ άλλων, αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ, αποδέσμευση της χρηματοδότησης από την αξιολόγηση, έκτακτη χρηματοδοτική ενίσχυση βάσει των ειδικών αναγκών που έχουν προκύψει στις συνθήκες της πανδημίας και αύξηση των «Μεταβιβαστικών Δαπανών» των ΑΕΙ με στόχο περισσότερες δαπάνες για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών καθώς και για υποτροφίες.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
Προϋπολογισμός 2021: Εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις για τα ΑΕΙ
Η απόσυρση της πολιτείας από την υποστήριξη του διδακτικού και ερευνητικού έργου των ΑΕΙ οδήγησε, την περίοδο 2010 – 2016, σε μια άνευ προηγουμένου μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Μετά από τρία έτη αύξησης της χρηματοδότησης, τα πανεπιστήμια ωθούνται και πάλι σε οικονομικό μαρασμό και στην αναζήτηση πρακτικών αυτοχρηματοδότησης που υπονομεύουν το ακαδημαϊκό τους κύρος. Ο οικονομικός απολογισμός του 2020 και ο προϋπολογισμός του 2021 δείχνουν τα εξής:
- Αδυναμία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2020 του ΥΠΑΙΘ
Το ΥΠΑΙΘ υπο-εκτέλεσε τον τακτικό προϋπολογισμό του 2020. Από τα 4,953 δις του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 4,828 δις. Το ΥΠΑΙΘ παραδέχεται ότι δεν αξιοποίησε 125 εκατ. ή δεν θέλησε να τα αποδώσει στα ΑΕΙ και τους εποπτευόμενους φορείς. Το γεγονός είναι ακατανόητο εν μέσω αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία. Επισημαίνουμε ότι στις δαπάνες του 2020 συμπεριλαμβάνονται 6,8 εκατ. για παρεμβάσεις λόγω πανδημίας στο ΥΠΑΙΘ. Για το 2021 δεν προβλέπεται καμιά ειδική δημοσιονομική ενίσχυση λόγω πανδημίας!
- Mείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού του ΥΠΑΙΘ, μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ
Ο Τακτικός Προϋπολογισμός είναι η «ατμομηχανή» της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Η κ. Υπουργός θα πανηγυρίζει «αύξηση +2,6% του προϋπολογισμού του ΥΠΑΙΘ» αποκρύπτοντας ότι αυτή προκύπτει λόγω αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου κατά 200 εκατ. Όμως, το ΠΔΕ δεν καλύπτει λειτουργικές δαπάνες, αφορά κατασκευές και εξοπλισμό υποδομών (με εξαίρεση ορισμένες δαπάνες μισθοδοσίας συμβασιούχων εκπαιδευτικών της α’ και β’ /βάθμιας εκπαίδευσης). Η σχετική διόγκωση του ΠΔΕ αφορά παγίωση του καθεστώτος των συμβασιούχων εκπαιδευτικών της α’ και β’ /βάθμιας εκπαίδευσης έναντι των μονίμων διορισμών, επιλογή που δεν δικαιολογείται καθότι οι έκτακτες συνθήκες δημοσιονομικών και πολιτικών περιορισμών λόγω μνημονίων έχουν παρέλθει. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού θα επηρεάσει αρνητικά την χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Στη βάση της εισήγησης της ΕΘ.Α.Α.Ε. για την κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. (Ν. 4653/2020), διατυπώθηκε πρόβλεψη χρηματοδότησης 92,433 εκατ. για τα ΑΕΙ. Ως μέτρο ρεαλιστικής σύγκρισης μπορούν να ληφθούν τα στοιχεία του 2018 που αποτυπώνουν χρηματοδότηση ύψους 123,89 εκατ. στα ΑΕΙ…
- Μείωση χρηματοδότησης της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης
Ο προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης μειώνεται κατά 19,87 εκατ. (μείωση 8%). Αν και οι «Μεταβιβάσεις» στα ΑΕΙ αυξάνονται κατά 5 εκατ. €, η κατηγορία «Αγορές αγαθών & υπηρεσιών» δέχεται περικοπή 25 εκατ. (μείωση κατά 31% !!). Η μείωση αυτών των δαπανών αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε προμήθειες υλικών εργαστηρίων καθώς και ειδικές δαπάνες λόγω πανδημίας (π.χ. αντισηπτικά, μάσκες, πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, καθαριότητα) στα ΑΕΙ.
- Μείωση χρηματοδότησης φοιτητικής μέριμνας και φοιτητικών εστιών
Παρατηρείται μια πολύ σημαντική μείωση του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, από 85 εκατ. σε 56 εκατ. (33% μείωση). Η μείωση αυτή οφείλεται στη δραστική περικοπή των «Μεταβιβάσεων» από 78 σε 47,4 εκατ. ευρώ (μείωση 39%!) των οποίων κύριος αποδέκτης ιστορικά είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Καθώς όμως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ο φορέας που υλοποιεί μεγάλο μέρος της φοιτητικής μέριμνας (εστίες, σίτιση), αυτές μειώσεις χρηματοδότησης θα επιδράσουν πολύ αρνητικά την κάλυψη αναγκών φοιτητικής μέριμνας.
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να τροποποιήσει άμεσα τον προϋπολογισμό αυξάνοντας τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την έρευνα και την κοινωνική πρόνοια. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τα ΑΕΙ συνίσταται σε:
- Αύξηση της τακτικής τους χρηματοδότησης τους με στόχο την κάλυψη του συνόλου των ανελαστικών δαπανών τους.
- Αποδέσμευση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από τις προβλέψεις του τιμωρητικού Ν. 4653/2020. Η ΕΘ.Α.Α.Ε. οφείλει να έχει λόγο αποκλειστικά στα της αξιολόγησης των ΑΕΙ και όχι ρόλο «επιτηρητή» της επιστήμης και της έρευνας.
- Έκτακτη χρηματοδοτική ενίσχυση των ΑΕΙ βάσει των ειδικών αναγκών που έχουν προκύψει στις συνθήκες της πανδημίας.
- Αύξηση των «Μεταβιβαστικών Δαπανών» των ΑΕΙ με στόχο περισσότερες δαπάνες για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών καθώς και για υποτροφίες για υποψ. διδάκτορες και μετα-διδάκτορες.
Προκήρυξη ΟΛΩΝ των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώθηκαν τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 65 του Ν.4610/2019.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση