Φοιτητές: Η παραβατικότητα στα ΑΕΙ είναι πολύ μικρή
Η παραβατικότητα στα ΑΕΙ είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς χώρους τονίζει ο Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην ΤΛΠΜ) και τάσσεται αντίθετος με την ίδρυση Πανεπιστημιακής αστυνομίας

Η θέση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με τη "Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.)".

Από τον Μάρτιο του 2020 η πανδημία άρχισε να επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας. Οι συνέπειες της κρίσης του Covid19 επηρεάζουν και την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Όπως συνέβη και σε άλλους τομείς του δημοσίου, με βασικό παράδειγμα το ΕΣΥ, προβλήματα που προϋπήρχαν αυτής της υγειονομικής κρίσης διογκώθηκαν και έγιναν ακόμα πιο καθοριστικά. Η υποστελέχωση, η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και η υποχρηματοδότηση στιγματίζουν εδώ και χρόνια την ακαδημαϊκή ζωή, υποβαθμίζοντας το επίπεδο των σπουδών μας και δυσκολεύοντας την ομαλή διεκπεραίωση τους.

Αντίθετα με όσα υποστηρίζει η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως η εγκληματικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ στα ελληνικά Πανεπιστήμια η παραβατικότητα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς χώρους. Κι από την άλλη, επιστημονικές μελέτες που αφορούν σε ξένα πανεπιστήμια έχουν αποδείξει ότι η παρουσία της αστυνομίας μέσα στις σχολές όχι μόνο δεν συνεισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας αλλά ενίοτε την αυξάνει.

Η "πανεπιστημιακή ελευθερία" την οποία δηλώνει ό τι θέλει να διασφαλίσει η Υπουργός Παιδείας δεν κινδυνεύει από την 'ανομία' των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κινδυνεύει από νομοθετικές ρυθμίσεις που διαρρέουν στα ΜΜΕ χωρίς διευκρινίσεις και χωρίς διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα η οποία είναι σχεδόν συνολικά απέναντι.

Δέκα μήνες έχουν περάσει και η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να ασχοληθεί με τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια. Την ίδια σιωπηρή προσέγγιση ακολουθούν και τα ΜΜΕ. Ανακοινώθηκε η εξ' αποστάσεως λειτουργία των ιδρυμάτων και δεν ακολούθησε καμία περαιτέρω διευκρίνιση και διάθεση για διάλογο με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η συνθήκη της πανδημίας.

Το Υπουργείο Παιδείας όμως, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε να σπάσει αυτήν την σιωπή με την παρουσίαση ενός σχεδίου για «την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Το Υπ. Παιδείας πιστεύει ότι η πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 30 εκ. ευρώ οφείλει να δοθεί για να δαμαστεί η επικαλούμενη "ανομία" και όχι για να καλύψει τα κενά προκειμένου να επιβιώσει το Πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Μέχρι τώρα για τη κυβέρνηση, οι νέοι είμαστε οι υπαίτιοι της διασποράς. Τώρα μας ταυτίζει και με την ανομία. Εμείς, σαν μελλοντικοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και μουσικοί έχουμε άλλη εικόνα για τη νεολαία από αυτή που έχουν δημιουργήσει τα κυβερνητικά στελέχη και τα ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες. Είμαστε ήδη στοχοποιημένοι από την αστυνομία στη καθημερινή μας ζωή, δεν θα επιτρέψουμε αυτό να εδραιωθεί ως νέα "κανονικότητα" και μέσα στα ΑΕΙ. Διεκδικούμε να παραμείνουν τα Πανεπιστήμιά μας χώροι ελευθερίας έκφρασης και ιδεών και όχι παραρτήματα της καμπάνιας "Νόμος και Τάξη".

Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι είμαστε απόλυτα αντίθετοι στις προτάσεις των Κεραμέως, Χρυσοχοΐδη, Μητσοτάκη που θέτουν σε κίνδυνο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και το σύνολο των ελευθεριών του φοιτητικού σώματος.

Σε συνέχεια των συμφοιτητών μας από άλλα τμήματα, καλούμε και εμείς με τη σειρά μας την πανεπιστημιακή κοινότητα να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Επενδύστε στη παιδεία και αφήστε έξω απ' τα Πανεπιστήμια την αστυνομία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα