Thumbnail
Να αποσυρθεί τώρα η αντεργατική και παράνομη εγκύκλιος για τις άδειες των αναπληρωτών

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΥΣ

Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 το Υπουργείο Παιδείας καθορίζει με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στην πραγματικότητα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί λογίζονται ως ανασφάλιστοι και δουλεύουν στα όρια της μαύρης απασχόλησης!

Συγκεκριμένα:

· Η άδεια με αποδοχές άνω των 15 ημερών ετησίως (ασθένεια, πλην επιπλοκών κύησης και άδειας τοκετού ή λοχείας) οδηγούν στην απόλυση τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!

· Οι άνω των 15 ημερών άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας!

Οι προβλέψεις μάλιστα της παραπάνω εγκυκλίου περιλαμβάνονται και στη Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου που υπογράφουν οι αναπληρωτές: «Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22/08/2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπ/κών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».

Η αμαρτωλή γνωμοδότηση του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α (μονοπρόσωπου οργάνου) περιφέρεται από το 2008 από υπουργό σε υπουργό για να γίνει αποδεκτή τελικά από την Υπηρεσιακή Υπουργό (!) Παιδείας κ. Κιάου. Με κυνικό μάλιστα τρόπο στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στην «…αδήριτη ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας…», δηλαδή τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις, κατασπαράζουν ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην ασθένεια, στη μητρότητα. Την εποχή της οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης, στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ και της ΕΕ, δεν αναγνωρίζεται στους εργαζόμενους απολύτως κανένα δικαίωμα. Για τον εργαζόμενο που αρρωσταίνει επιφυλάσσεται ο Καιάδας! Ενώ από την υποψήφια μητέρα αφαιρείται η διδακτική προϋπηρεσία για όσο χρόνο αντιμετωπίζει προβλήματα κύησης!

Η εγκύκλιος, εκτός από αντεργατική, είναι και παράνομη

Καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, το υπουργείο νομοθετεί μέσω εγκυκλίων, παραβιάζοντας ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό το υπουργείο το γνωρίζει πολύ καλά, γι’ αυτό άλλωστε, για να έχει καλυμμένα τα νώτα του, μέσω της εγκυκλίου καθιστά υπεύθυνους τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης, που εμφανίζονται να υπογράφουν τις συμβάσεις με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, και όχι το ίδιο που είναι ο πραγματικός εργοδότης. Τους ενημερώνει μάλιστα ότι η κρίση του εργοδότη (αν θα θεωρήσει την άδεια ικανό λόγο για καταγγελία της σύμβασης του αναπληρωτή) ελέγχεται δικαστικά, γι’ αυτό πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διολισθαίνει σταθερά στον αυταρχισμό και στην προώθηση εργασιακών ρυθμίσεων που παραπέμπουν στον καπιταλισμό των αρχών του 19ου αιώνα. Η εγκύκλιος αυτή έρχεται να προστεθεί στην ενεργοποίηση του, επίσης, κανιβαλικού πλαισίου που αφορά τους εκπαιδευτικούς με πνευματική και σωματική ανικανότητα. Κι εκεί ο εργαζόμενος δε χρήζει περίθαλψης, φροντίδας και προστασίας αλλά απόλυσης!

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, μαζί με τα πειθαρχικά, τις διαθεσιμότητες και την προώθηση της αξιολόγησης μετατρέπουν το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης σε ένα ατελείωτο εργασιακό γκέτο. Δεν είναι αποσπασματικά και επιμέρους μέτρα που στοχεύουν μόνο στην υλοποίηση των προσταγών του μνημονίου για περικοπές από παντού και με κάθε τρόπο. Η εκπαίδευση σταδιακά μετατρέπεται σε κάτεργο ανασφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας. Με όχημα την κρίση επιχειρούν να κάνουν πράξη αυτό που πάντα επεδίωκαν, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Την επιβολή του φόβου και της ανασφάλειας.

Κανείς εκπαιδευτικός δεν πρέπει να είναι αφελής. Η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε για τα ελάχιστα περιστατικά ανάλογων αδειών αναπληρωτών συναδέλφων, αλλά στοχεύει στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις όλων των εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε:

· Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η παράνομη εγκύκλιος. --- Προστασία και ίσα δικαιώματα για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς -- Αναγνώριση των χρόνων ανεργίας ως συντάξιμα -- Πλήρη ιατροφαρμακευτική, υψηλής ποιότητας, περίθαλψη για την περίοδο της ανεργίας.

Δηλώνουμε τόσο προς την κυβέρνηση και το υπουργείο όσο και προς τους κατά τόπους Δ/ντες Εκπαίδευσης ότι δεν θα ανεχθούμε την εφαρμογή της παραπάνω βάρβαρης και παράνομης εγκυκλίου:

· Καλούμε τους συναδέλφους αναπληρωτές να καταγγέλλουν στις ΕΛΜΕ που ανήκουν κάθε περιστατικό καταστρατήγησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

· Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών να συντονίσουν τη δράση τους για την απόσυρση της εγκυκλίου και να στηρίξουν έμπρακτα κάθε συνάδελφο αναπληρωτή που θα απειληθεί με απόλυση.

· Καλούμε την ΟΛΜΕ να επιδιώξει με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικό και νομικό) την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis zaxaraki
Λήμνος-Άγιος Ευστρατιος: Οργή εκπαιδευτικών για τις δηλώσεις Μητσοτάκη - «Μας απειλούν επειδή αντιστεκόμαστε»
Αξιολόγηση ή αυταρχισμός; Εκπαιδευτικοί ξεσκεπάζουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης
Λήμνος-Άγιος Ευστρατιος: Οργή εκπαιδευτικών για τις δηλώσεις Μητσοτάκη - «Μας απειλούν επειδή αντιστεκόμαστε»
απινιδωτες
Δωρεά απινιδωτών σε σχολεία των Φερών από την οικογένεια 35χρονου που έχασε τη ζωή του
«Η δωρεά αυτή γίνεται με την ευχή να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν, αλλά να είναι πάντα διαθέσιμοι για την προστασία της σχολικής κοινότητας»
Δωρεά απινιδωτών σε σχολεία των Φερών από την οικογένεια 35χρονου που έχασε τη ζωή του
farmakeio
Έχετε φαρμακείο στο αμάξι; Δείτε τώρα αν λείπει αυτό το βασικό! - Όλα όσα πρέπει να έχετε
Όσα πρέπει να περιλαμβάνει, τι να αποφεύγετε και γιατί η παράλειψή του μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερα από ένα πρόστιμο
Έχετε φαρμακείο στο αμάξι; Δείτε τώρα αν λείπει αυτό το βασικό! - Όλα όσα πρέπει να έχετε
κροκοδειλος
Φιλιππίνες: Κροκόδειλος αρπάζει τουρίστα που πήγε να βγάλει selfie μαζί του γιατί τον πέρασε για άγαλμα (Βίντεο)
Τον παγίδευσε για 30 λεπτά, αλλά τη γλίτωσε με 50 ράμματα - Δείτε βίντεο
Φιλιππίνες: Κροκόδειλος αρπάζει τουρίστα που πήγε να βγάλει selfie μαζί του γιατί τον πέρασε για άγαλμα (Βίντεο)