Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης αποκαλύπτει στην Μίνα Κωστοπούλου στην “Αυγή” της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί το φθινόπωρο και θα προβλέπει υποχρεωτική φοίτηση στα σχολεία για παιδιά και εφήβους 4 ώς 18 ετών. Ο Κ. Γαβρόγλου εξηγεί ποια μαθήματα θα αλλάξουν από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία και προαναγγέλλει πιλοτική εφαρμογή των αλλαγών στην Ιστορία.
* Έχετε εξαγγείλει υποχρεωτική εκπαίδευση για 14 χρόνια, από τα 9 σήμερα. Σε τι ορίζοντα θα γίνει;
Το φθινόπωρο θα ψηφιστεί ο νόμος για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Την επόμενη χρονιά θα είναι υποχρεωτικές η Α' και Β' Λυκείου. Σε τρία χρόνια θα είναι υποχρεωτική η φοίτηση μέχρι και τη Γ' Λυκείου και από τεσσάρων ετών στο Προνήπιο. Με την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση απαντάμε σε ένα πάγιο αίτημα των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει τη δυνατότητα αυτή, είναι όμως και υποχρέωση της κοινωνίας να ανταποκριθεί.
* Πάντως, μέχρι σήμερα πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους κάτω των 4 ετών στους παιδικούς σταθμούς. Αλλά και οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην αλλαγή της ηλικιακής «ισορροπίας» σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.
Πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς γιατί δεν επαρκούν οι θέσεις. Ταυτοχρόνως, έχουμε ένα πρόβλημα υπογεννητικότητας μέσα στην κρίση. Θα είναι ένα βήμα προς τη λύση να δώσουμε μια διέξοδο για μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Στην Ευρώπη, ανάλογα προβλήματα περιορίστηκαν όταν η Πολιτεία αύξησε το επίπεδο κοινωνικών παροχών. Και κοινωνικές παροχές σημαίνει ότι οι οικογένειες αναδιατάσσουν τις προτεραιότητές τους, και σε αυτήν την αναδιάταξη οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας παίζουν καθοριστικό ρόλο.
* Σε τι ορίζοντα θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια; Με τον πρωθυπουργό δεσμευτήκατε για νομοσχέδιο το καλοκαίρι...
Για να σχεδιάσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα εισαγωγής, πρέπει να ξέρουμε πού πατάμε, ποιες τάξεις δηλαδή θα είναι υποχρεωτικές. Το θέμα της εισαγωγής στα ΑΕΙ θα προκύψει σε συνέχεια των αλλαγών στο Λύκειο, διαφορετικά η πίεση της Τριτοβάθμιας δεν θα αποσυμφορηθεί. Στα Λύκεια, επομένως, πρέπει οι μαθητές να έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες το καθένα, και νέα Προγράμματα Σπουδών. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το παράδειγμα, να πάμε μια βαθμίδα κάτω, στα σχολεία. Και ειδικά για τα Επαγγελματικά Λύκεια θέλουμε να δώσουμε επιπλέον μία διέξοδο στους αποφοίτους, με τις διετείς δομές επαγγελματικής πιστοποίησης με ευρωπαϊκά προσόντα στα ΤΕΙ.
“Από τον Σεπτέμβριο αλλαγές στην Ιστορία πιλοτικά”
* Είπατε για τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Ποια μαθήματα ή βιβλία αλλάζουν από τον Σεπτέμβριο;
Δεν είναι ανάγκη να αλλάζουν τα βιβλία συνεχώς. Το θέμα είναι να παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Και ως προς αυτό αυξάνουμε τις δυνατότητες με σειρά επιμορφώσεων αλλά και με νέο υποστηρικτικό υλικό που μπορούν να βρουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το ίδιο θα ισχύει και για τους μαθητές, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν το εξαιρετικό υλικό που ήδη υπάρχει στο ΙΕΠ και το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται. Από εκεί και πέρα, θα αποσύρουμε τα βιβλία των Μαθηματικών σε δύο τάξεις του Δημοτικού, θα παρέχουμε τον Φάκελο Μαθητή με όλο το υποστηρικτικό υλικό για τα Θρησκευτικά και πιλοτικά θα εφαρμόσουμε τις πρώτες αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας.
Οι αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας
* Για την Ιστορία υπάρχει, πάντως, ένα κλίμα «πανικού» απέναντι στις αλλαγές. Θα υποχωρήσει το υπουργείο;
Η στάση μας θα είναι σαφής και αποφασιστική. Ξεκινήσαμε να διερευνούμε τις αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας με μια επιτροπή επιφανών επιστημόνων, στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν θα παρέμβουμε στην επιστημονική δουλειά τους. Προφανώς υπάρχουν πολλοί επιστήμονες ανάλογου βεληνεκούς και ακούμε όλες τις απόψεις. Αρχίζουμε με συζητήσεις για τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας, γιατί αν συλλογικά αποφασίσουμε ότι η έμφαση δεν πρέπει να είναι στην αποστήθιση, αυτό συνεπάγεται ένα ριζικά διαφορετικό Πρόγραμμα Σπουδών από το σημερινό. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των Τμημάτων Ιστορίας και των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ και αύριο θα συναντηθούμε με τις επιστημονικές ενώσεις για να συνεχιστεί ο διάλογος. Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικά μικρά βήματα, αλλά να είναι σαφές ότι θα προχωρήσουμε.
* Θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία;
Κοιτάξτε, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται οριακά. Δεν μπορεί το 15% του συστήματος της εκπαίδευσης να εξαρτάται από αναπληρωτές και ταυτόχρονα το μόνιμο προσωπικό να είναι τόσο γηρασμένο. Πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία μόνιμοι διορισμοί. Θα πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο για τους διορισμούς, που θα σέβεται την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να διοριστούν στην Εκπαίδευση.
Καμία αλλαγή στο ωράριο των εκπαιδευτικών
* Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αλλαγή στο ωράριο των εκπαιδευτικών, η οποία προβλέπεται στη συμφωνία με τους Θεσμούς.
Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει τα όριά μας και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.
* Ο Σύλλογος Διδασκόντων θα έχει λόγο στο νέο πλαίσιο εκλογής διευθυντών;
Στις 22 Ιουλίου λήγει η θητεία των διευθυντών στις σχολικές μονάδες. Με κατεπείγον νομοσχέδιο μέσα στις επόμενες ημέρες θα δώσουμε λύση, ώστε να κατοχυρωθεί και η γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Μέσα στο φθινόπωρο, στη συνέχεια, θα θέσουμε το πλαίσιο της αξιολόγησης των στελεχών της Εκπαίδευσης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων.
“Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση κατά 40% στα ΑΕΙ”
* Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες επτά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Πώς έχει αλλάξει αυτά τα χρόνια η εικόνα της Εκπαίδευσης;
Το βασικότερο είναι η δραστική μείωση των επιπέδων της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Έφτασε σε επίπεδα πολύ κάτω των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία, για τα ΑΕΙ, για την έρευνα. Τα χρόνια αυτά, η λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα στην Εκπαίδευση ήταν «μη σχέδιο», ήταν απλώς η πλήρης απορρύθμιση των εκπαιδευτικών θεσμών. Τα ΑΕΙ για παράδειγμα, ο Νόμος Διαμαντοπούλου τα διέλυσε. Σήμερα, αυξάνουμε τη χρηματοδότηση κατά 40%, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μόνο για να καλύψουν τα μεγάλα ελλείμματα στις λειτουργικές τους δαπάνες. Ξέρετε, όμως, αυτό που συνειδητοποιήσαμε ως κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν οι πολλές παθογένειες που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από τα θέματα χρηματοδότησης, όπως η μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού ή η περιορισμένη διαφάνεια. Τέτοια θέματα στοχεύουμε να επιλύσουμε με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που καταθέτουμε σε δημόσια διαβούλευση. Και το έχουμε μελετήσει πολύ. Πρώτη φορά γίνεται τόσο εξαντλητικός διάλογος για ένα νομοσχέδιο της Τριτοβάθμιας.
* Ο χώρος της Τριτοβάθμιας χρειάζεται όμως και αναπτυξιακά μέτρα...
Γι’ αυτό θεσπίζουμε τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης, για να διερευνήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των ΑΕΙ στην περιφέρεια. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βελτιώσουμε και την οικονομική τους κατάσταση. Και μαζί με τα μέτρα για την ενίσχυση της έρευνας, αλλά και της καινοτομίας, με start ups, σχηματοποιούμε αυτό το πλέγμα των αναπτυξιακών προοπτικών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη