Thumbnail
Για το νέο του πρόγραμμα με τίτλο “Language education at the heart of democracy”

Πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών για την υποβολή προτάσεων σχεδίων για το νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV), 2024-2027, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ.Αλ.Κόπτσης.

Η πρόσκληση

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV) του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόκειται να παρουσιάσει επίσημα το νέο του Πρόγραμμα για την περίοδο 2024-2027 στα τέλη του τρέχοντος έτους. Τίτλος του νέου προγράμματος “Language education at the heart of democracy”. Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλεί τους/τις ενδιαφερομένους/-ες να υποβάλλουν προτάσεις σχεδίων (projects) για το νέο Πρόγραμμα έως την 31η Αυγούστου 2023.

Το τρέχον Πρόγραμμα για την τετραετία 2020-2023 έχει τίτλο “Inspiring innovation in language education: changing contexts, evolving competences”1 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο 2023. Αποστολή του Οργανισμού είναι η προώθηση της ποιοτικής γλωσσικής εκπαίδευσης στα τριάντα πέντε (35) κράτη-μέλη του, με σκοπό την ενίσχυση της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών πόρων για τη διδασκαλία των γλωσσών, προωθώντας παράλληλα και τους ήδη διαθέσιμους, στοχεύοντας, μέσω των τετραετών προγραμμάτων του, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας και εκμάθησης των γλωσσών στα σημερινά πολύγλωσσα και πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα των κρατών-μελών του. Τα τετραετή προγράμματα του ECML εδράζονται στις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης: τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και σχεδιάζονται με βάση τις προτεραιότητες των κρατών-μελών του σε θέματα γλωσσικής εκπαίδευσης, όπως αυτές αποτυπώνονται από τις εθνικές αρχές καθενός, μέσω της συμμετοχής τους σε σχετικές έρευνες που διεξάγει ο εν λόγω Οργανισμός, πριν την οριστικοποίηση κάθε νέου προγράμματος.

Έτσι, στα τέλη του 2022, εν όψει της παρουσίασης του νέου τετραετούς του προγράμματος, πραγματοποίησε online έρευνα στα κράτη-μέλη του, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, μέσω του Υ.ΠΑΙ.Θ. Η έρευνα βασιζόταν στις βασικές θεματικές ενότητες του ECML2, με την προσθήκη επιπλέον μίας ενότητας που αφορά τις εγκάρσιες δεξιότητες ή δεξιότητες του 21ου αι. και μίας ακόμα σχετιζόμενης με τη Σύσταση (Recommendation) που εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης το 20223, η οποία αναφέρεται στη σημασία της πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης για τη δημοκρατική κουλτούρα.

Σε ποιους απευθύνεται η Πρόσκληση

Η παρούσα Πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών απευθύνεται σε εν ενεργεία:

•Εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών Π.Ε. και Δ.Ε. (περιλαμβανομένων Δ/ντών σχολικών μονάδων),             γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης,

•Καθηγητές ξένων γλωσσών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

•Επιμορφωτές εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών, •Συμβούλους εκπαίδευσης ξένων γλωσσών,

•Ερευνητές από τον χώρο των γλωσσών,

•Συγγραφείς αναλυτικών προγραμμάτων ξένων γλωσσών ή/και σχολικών εγχειριδίων ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και σχετικού υλικού.

Όσοι από τους προαναφερόμενους διαθέτουν ενδιαφέρουσες ιδέες, παραδείγματα καλών πρακτικών ή ερευνητικών εργασιών, κ.λπ., με τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να δοθούν απαντήσεις στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως: η προώθηση της διδασκαλίας και άλλων γλωσσών, εκτός της Αγγλικής, η ποιοτική διδασκαλία ξένων γλωσσών στην επαγγελματική εκπαίδευση, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διδασκαλία των γλωσσών, οι επιπτώσεις των μεγάλων κρίσεων στην εκπαίδευση και ειδικότερα στη διδασκαλία των γλωσσών, κ.ά., μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους (βλ. Θεματικές ενότητες για νέα projects της παρούσας Πρόσκλησης). Προϋπόθεση συμμετοχής των ενδιαφερομένων στο νέο Πρόγραμμα είναι να διαθέτουν εμπειρία στην ανάπτυξη και εφαρμογή projects4, να ζουν και να εργάζονται σε ένα από τα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών. Πριν την υποβολή προτάσεων, οι ενδιαφερόμενοι/-ες καλούνται να επισκεφθούν τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών, για να ενημερωθούν τόσο για το τρέχον, όσο και τα προηγούμενα προγράμματα, περιλαμβανομένων των επί μέρους θεματικών ενοτήτων τους και του σχετικού συνοδευτικού υλικού, ώστε να γίνει κατανοητό το έργο του Κέντρου και ο τρόπος λειτουργίας του.

Δείτε ΟΛΟ το έγγραφο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos_0.jpg
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», αυτές είναι ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι