Thumbnail
Επιστήμη

Τα τελευταία μαμούθ πέθαναν λόγω έλλειψης νερού
Τα ζώα των παγετώνων ζούσαν σε ένα απομακρυσμένο νησί στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέθαναν περίπου πριν 5.600 χρόνια

Πιστεύεται ότι το θερμό κλίμα προκάλεσε την εξαφάνισή τους αφού υπήρξε δραματική έλλειψη νερού. Τα περισσότερα από τα μαμούθ πέρθαναν περίπου περίπου πριν 10.500 χρόνια. Με την αύξηση της θερμοκρασίας η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του εδάφους που ζούσαν και απορρόφηση του νερού από το θαλασσινό.

Εκτός από τα μαμούθ, τα μόνα άλλα μεγάλα ζώα που παγιδεύθηκαν στο νεοδημιούργητο νησί κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ήσαν οι αρκτικές αλεπούδες, ενώ οι αρκούδες εμφανίσθηκαν πριν από 4.000 χρόνια και οι άνθρωποι δεν έφθασαν εκεί παρά το 1787 μ.Χ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Ράσελ Γκράχαμ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να αναλύσουν μια πληθώρα στοιχείων σχετικά με τη ζωή και το τέλος των μαμούθ.

Η ανάλυση δειγμάτων DNA από γεωτρήσεις στα ιζήματα λιμνών έδειξαν την παρουσία μαμούθ στο νησί του Αγίου Παύλου έως πριν από 5.650 χρόνια (με περιθώριο σφάλματος συν/πλην 80 χρόνια). Στη συνέχεια εξαφανίζεται κάθε γενετικό ίχνος των μαμούθ.

Το συγκεκριμένο νησί που δημιουργήθηκε πριν από 13.500 έως 14.700 χρόνια, συνεχώς συρρικνώνεται, καθώς ανεβαίνουν τα νερά και σήμερα καταλαμβάνει πλέον έκταση 110 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όσο περισσότερο μίκραινε το νησί, τόσο πιο δύσκολο ήταν για τα μαμούθ να ζήσουν σε αυτό και να βρουν νερό για να πιούν, καθώς οι λίμνες γλυκού νερού εξαφανίζονταν η μία μετά την άλλη, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι σημερινοί ελέφαντες λόγω κλιματικής αλλαγής.

Οι ανάγκες των μαμούθ σε νερό θα ήσαν πολύ μεγάλες, καθώς τα σημερινά «ξαδέρφια» τους, οι ελέφαντες, χρειάζονται 70 έως 200 λίτρα τη μέρα.

Εκτός από τα μαμούθ του Αγίου Παύλου, εκτιμάται ότι στην αρκτική νήσο Βράγκελ μερικά μαμούθ έζησαν ακόμη περισσότερο, πιθανώς έως πριν από 4.000 χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

DOYKAKIS IEP
ΙΕΠ: Επικαιροποίηση της ονοματολογίας χημικών ενώσεων στην ελληνική γλώσσα
Καθορίστηκε ότι η απόδοση της διεθνούς κατά ΙUPAC ονοματολογίας είναι απαραίτητο να απεικονίζεται με τον ορθότερο επιστημονικά και γλωσσολογικά τρόπο...
ΙΕΠ: Επικαιροποίηση της ονοματολογίας χημικών ενώσεων στην ελληνική γλώσσα