Thumbnail
Υγεία

Αυξημένα παρουσιάζονται τα κρούσματα στην άνοια και τις άλλες νευροψυχολογικές εκφυλιστικές ασθένειες, με πρωτόγνωρη αύξηση στις νεαρές ηλικίες (άτομα κάτω των 60 ετών). Ειδικά η νόσος Alzheimer, που πλήττει το 50% του συνόλου των ανοϊκών ασθενών, παρουσιάζει σε σχέση με το 2000 αύξηση 68%. Οι αριθμοί αυτοί, εκτός από ιατρικό πρόβλημα, ανθρώπινο πόνο, και οικογενειακό αίσθημα φορτίου, συνεπάγονται και ανάγκη για έρευνα και πρόληψη, ώστε να υπάρξει σφαιρικός σχεδιασμός και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τα παραπάνω επισημαίνει, σε δημοσίευμα του "Ταχυδρόμου" η Ψυχολόγος της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer (Μ.Α.Ν.Α.) Βόλου, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Κέντρου Πορεία Υγείας Ιωάννα Γεωργιάδου

Η ίδια υπενθυμίζει ότι από το 2011, στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer Βόλου, λειτουργεί το Ιατρείο Μνήμης, μια υπηρεσία που συγκροτήθηκε με σκοπό να καλύψει την ανάγκη για τον έγκαιρο έλεγχο της νόσου της άνοιας, πριν ακόμη εδραιωθούν σοβαρά συμπτώματα. «Στο Ιατρείο Μνήμης δίνεται η δυνατότητα σε άτομα άνω των 60 ετών να εξεταστούν δωρεάν μέσω ενός ειδικού ελέγχου. Πρόκειται για το λεγόμενο «test μνήμης», το οποίο έχει καθιερωθεί σε Ιατρεία Μνήμης σε όλη την Ελλάδα, ως μέσο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου Alzheimer και των υπόλοιπων διαταραχών που σχετίζονται με την άνοια», εξηγεί η κ. Γεωργιάδου.

Τι είναι όμως το Test Μνήμης;

Οπως αναφέρει, «το Test Μνήμης είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου μια ώρα, και συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε άνοια. Αποτελείται από μια σειρά επιλεγμένων ερωτήσεων που βοηθούν να εντοπιστούν πιθανές δυσκολίες μνήμης, κρίσης, προσοχής, συγκέντρωσης, λόγου και μάθησης, που ίσως οφείλονται στη νευροεκφυλιστική νόσο Alzheimer ή σε άλλον τύπο άνοιας. Διεξάγεται από ψυχολόγους, οι οποίοι τηρούν το απόρρητο για το σύνολο της διαδικασίας και για όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται και είναι εκπαιδευμένοι στη διαφορο-διάγνωση. Γιατί μιλάμε για διαφορο-διάγνωση; Επειδή δεν οφείλονται όλες οι δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης στην άνοια. Η γρήγορη καθημερινότητα, οι υψηλές απαιτήσεις, αυτό που χαρακτηρίζουμε ως «άγχος» ή «κατάθλιψη», μπορεί επίσης να οδηγούν σε τέτοια συμπτώματα όπως τα ελλείμματα μνήμης και οι δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής, χωρίς το άτομο να νοσεί από κάποια νευροεκφυλιστική ασθένεια».

Υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ οι γυναίκες

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, «σε μια μερική καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρείο Μνήμης της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimerκαι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, από τον Οκτώβριο του 2014 έως και το Σεπτέμβριο του 2016, έχουν λάβει μέρος σε δωρεάν έλεγχο μνήμης περισσότερα από 180 άτομα.Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 49 ετών έως και 91 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Ανάλογα με τις ανάγκες του κοινού, η υλοποίηση των test μνήμης από το Ιατρείο Μνήμης της Μ.Α.Ν.Α. έχει φτάσει και τα 6 ανά εβδομάδα. Από το σύνολο των test μνήμης, τα 54 έγιναν σε άνδρες και τα 126 σε γυναίκες. Βλέπουμε να αποτυπώνεται εδώ η μεγαλύτερη ευαισθητοποίησης του γυναικείου φύλου σε θέματα πρόληψης και υγείας, γεγονός που ίσως οφείλεται και στη διαπίστωση ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 85 ετών».

Σημαντικά ευρήματα

Η Ψυχολόγος της Μ.Α.Ν.Α. ενημερώνει ακόμη ότι για 80 από 180 τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν ήδη σε test μνήμης, συγκεντρώθηκαν στοιχεία αναφορικά με την εκπαίδευσή τους. Τα έτη εκπαίδευσής τους κυμαίνονταν από τα 2 χρόνια (έως τη Β’ Δημοτικού) μέχρι τα 17 χρόνια (έως και μεταπτυχιακές σπουδές), με μέσο όρο τα 9,9 έτη εκπαίδευσης. «Είναι σημαντικό το εύρημα ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της της άνοιας και της έλλειψης σχολικής μόρφωσης, με απλά λόγια, τα γνωστικά ελλείμματα δεν αποτελούν αιτία ούτε παράγοντα προδιάθεσης για της άνοια», όπως τονίζει.

Προσθέτει ακόμη ότι η πρακτική συμβολή των test μνήμης έγινε ορατή από την πρώτη στιγμή. Τριανταένα άτομα παραπέμφθηκαν άμεσα σε νευρολόγο, για να πραγματοποιήσουν ειδικές εξετάσεις και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα πρώτα ή μέσα στάδια της άνοιας και ειδικά της νόσου Alzheimer. Δύο άτομα παραπέμφθηκαν σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο, καθώς αποδείχθηκε μέσω του test μνήμης, ότι οι δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης που αντιμετώπιζαν σχετίζονταν με ψυχικής φύσης προβλήματα.

Το σημαντικό είναι ότι «όλοι μπόρεσαν να πάρουν μια επιστημονικά έγκυρη απάντηση στο ερώτημα «έχω άνοια ή όχι;» και αρκετοί μπήκαν σε μια διαδικασία ετήσιου προληπτικού ελέγχου της μνήμης και των άλλων σχετικών δεξιοτήτων τους», υπογραμμίζει η κ. Γεωργιάδου.

10 αρχικά συμπτώματα άνοιας
Η εμφάνιση απώλειας μνήμης σημαίνει πάντα άνοια; Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας θορυβήσουν ότι η άνοια έχει αρχίσει.

Αυτό που προκαλεί σύγχυση με την άνοια είναι ότι δεν είναι πράγματι νόσος.

Είναι ομάδα συμπτωμάτων που μπορούν να προκληθούν από διάφορες νόσους. Τα συμπτώματα άνοιας περιλαμβάνουν βλάβη στη σκέψη, την επικοινωνία και τη μνήμη.

Σύμφωνα με το iatronet.gr η κύρια αιτία της άνοιας είναι η νόσος Alzheimer. Η άνοια μπορεί επίσης να προκληθεί από βλάβη στον εγκέφαλο λόγω τραυματισμού ή εγκεφαλικού επεισοδίου και από άλλες νόσου όπως η Huntington ή η Lewy.

Η απώλεια μνήμης δεν είναι απαραίτητα άνοια

Αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζει προβλήματα μνήμης μπορεί ενδεχομένως να καταλήξετε αμέσως στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άνοια.

Ωστόσο, χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 2 είδη βλάβης που να είναι αρκετά σημαντικά ώστε να παρεμβάλλονται στην καθημερινότητα, για να υπάρξει υπόνοια άνοιας προς διερεύνηση.
Εκτός από τη δυσκολία να θυμάται, ο ασθενής μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσει βλάβη στη γλώσσα, την επικοινωνία, την προσοχή και την κρίση.

Δυσκολία εύρεσης των κατάλληλων λέξεων

Άλλο πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας είναι να προσπαθεί κάποιος να επικοινωνήσει τις σκέψεις του με τον τρόπο που θέλει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν μπορεί να εξηγήσει κάτι. Μπορεί να ψάχνει για τις σωστές λέξεις αλλά να μην τις βρίσκει.

Η συζήτηση με ηλικιωμένο γονέα που έχει άνοια μπορεί να γίνει δύσκολη και να χρειαστεί περισσότερος χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Αλλαγές στη διάθεση

Αλλαγές στη διάθεση είναι επίσης συχνές στην άνοια. Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μόνος του τη συγκεκριμένη πλευρά της άνοιας αλλά είναι εύκολο να το προσέξει σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, είναι σύνηθες σύμπτωμα στην αρχή της άνοιας.

Μαζί με αλλαγές στη διάθεση, μπορεί ενδεχομένως να παρατηρήσετε αλλαγή στην προσωπικότητα. Μια συνήθης αλλαγή που φαίνεται στην άνοια είναι μετατόπιση από τη ντροπαλότητα στην εξωστρέφεια. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά η επηρεάζεται η κρίση.

Απάθεια

Ένα σύνηθες σύμπτωμα της άνοιας στην αρχή είναι η απάθεια. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο αγαπημένος σας ηλικιωμένος συγγενής αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του για χόμπι και δραστηριότητες. Μπορεί να μη θέλει να βγαίνει ή να κάνει κάτι διασκεδαστικό. Μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του να περνά χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια και να φαίνεται συναισθηματικά απαθής.

Μικρές βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη μνήμη

Προβλήματα μνήμης μπορεί να αποτελούν αρχικό σύμπτωμα της άνοιας. Οι αλλαγές συχνά είναι ελαφριές και τείνουν να αφορούν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ο ηλικιωμένος συγγενής σας μπορεί ενδεχομένως να θυμάται τα περασμένα χρόνια αλλά όχι αυτό που έφαγε για πρωινό.

‘Αλλα σημάδια αλλαγών στη βραχυπρόθεσμη μνήμη περιλαμβάνουν το να μη θυμάται πού άφησε ένα αντικείμενο, το να προσπαθεί να θυμηθεί γιατί πήγε σε κάποιο δωμάτιο ή να ξεχνά αυτό που είχε να κάνει μια συγκεκριμένη ημέρα.

Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών

Μια μικρή αλλαγή στην ικανότητα εκτέλεσης φυσιολογικών εργασιών μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αρχικό σύμπτωμα άνοιας. Συνήθως αρχίζει με δυσκολία επιτέλεσης πιο πολύπλοκων εργασιών, όπως παίξιμο παιχνιδιών με δύσκολους κανόνες. Εκτός από τη δυσκολία να ολοκληρώσει γνωστές δραστηριότητες μπορεί να προσέξετε ότι ο συγγενής σας δυσκολεύεται να μάθει πώς να κάνει νέα πράγματα ή να ακολουθήσει νέα ρουτίνα.

Σύγχυση

Κάποιος στα αρχικά στάδια της άνοιας μπορεί ενδεχομένως συχνά να δείχνει σημάδια σύγχυσης. Όταν προκύπτουν κενά στη μνήμη, τη σκέψη ή την κρίση, εμφανίζεται σύγχυση, καθώς ο αγαπημένος σας δεν μπορεί πια να θυμηθεί πρόσωπα, να βρει τις σωστές λέξεις ή να αλληλεπιδράσει φυσιολογικά με ανθρώπους.
Η σύγχυση μπορεί να συμβεί για αρκετούς λόγους, όπως η απώλεια των κλειδιών του αυτοκινήτου, να ξεχνά τι ακολουθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να προσπαθεί να θυμηθεί ποιος είναι κάποιος που βλέπει.

Δυσκολία παρακολούθησης ιστοριών

Αν παρατηρήσετε ότι ο ηλικιωμένος αγαπημένος σας άνθρωπος δυσκολεύεται να παρακολουθήσει ιστορίες, μπορεί να εμφανίζει αρχή άνοιας.
Όπως το να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις γίνεται δύσκολο, άνθρωποι με άνοια επίσης ορισμένες φορές ξεχνούν τη σημασία των λέξεων που ακούν. Η δυσκολία να παρακολουθήσουν συζητήσεις ή τηλεοπτικά προγράμματα αποτελεί σύνηθες αρχικό σύμπτωμα.

Πρόβλημα στην αίσθηση προσανατολισμού

Η αίσθηση προσανατολισμού και ο προσανατολισμός στο χώρο αρχίζουν να εξασθενούν με την έναρξη της άνοιας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος δεν αναγνωρίζει οικεία τοπία και ξεχνά οδηγίες που χρησιμοποιεί τακτικά.
Γίνεται επίσης πιο δύσκολο να ακολουθεί σειρά οδηγιών και οδηγίες βήμα- βήμα.

Επαναλαμβάνει

Η επανάληψη είναι συνήθης στην άνοια λόγω της απώλειας μνήμης και των γενικών αλλαγών στη συμπεριφορά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο συγγενής σας επαναλαμβάνει καθημερινές δραστηριότητες όπως το ξύρισμα ή να συλλέγει αντικείμενα με εμμονή.
Μπορεί ενδεχομένως να επαναλαμβάνουν την ίδια ερώτηση σε μια συζήτηση αφού ήδη αυτή έχει απαντηθεί.

Δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή

Για κάποιον που βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας, η εμπειρία δημιουργί φόβο. Ξαφνικά δεν μπορεί να θυμηθεί ανθρώπους που γνωρίζει ή να παρακολουθήσει συζητήσεις. Μπορεί να μην θυμάται γιατί πήγε σε ένα μαγαζί ή να χάσει το δρόμο του γυρνώντας σπίτι.
Εξαιτίας αυτού μπορεί να αποζητά τη ρουτίνα και να μη θέλει να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Η δυσκολία προσαρμογής σε αλλαγές αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα της άνοιας στην αρχή της.

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ, διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις, έχοντας στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών του Νομού Μαγνησίας:

    Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, Ομάδα νοητικής ενδυνάμωσης από την Ψυχολογική Υπηρεσία της Μ.Α.Ν.Α. με συμμετοχή ωφελούμενων του Γηροκομείου και του Κέντρου Ημέρας.
    Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, 17:30 μ.μ. Συμμετοχή της Μ.Α.Ν.Α. στην εκδήλωση Wheeling2help για την Ημέρα Εθελοντισμού στην παραλία του Βόλου.
    Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, 11:00 π.μ. Συμβολικός Περίπατος Μνήμης
    Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, 17:30 μ.μ. Παραδοσιακοί Χοροί από τον σύλλογο Ιωνες στο χώρο της Μ.Α.Ν.Α.
    Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, 10:30 π.μ. Ανάγνωση παραμυθιού «ο Σιμιγδαλένιος» από τη συγγραφέα Μάρω Αισώπου.
    Αρθρογραφία επιστημονικού ενδιαφέροντος από την επιστημονική ομάδα στον ημερήσιο τοπικό τύπο.
    Συνέχιση του test μνήμης σε καθημερινή βάση με σκοπό την πρόληψη (για να κλείσετε ραντεβού για test μνήμης, καλέστε στα τηλέφωνα 2421031227-2421087267).

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα