Κάθε 3 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα περιστατικό άνοιας παγκοσμίως
Πώς ορίζεται η άνοια - Ποια η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Κάθε τρία δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο περιστατικό άνοιας παγκοσμίως. Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, ο αριθμός των ανοϊκών στην Ελλάδα φτάνει  περίπου τις 200.000.

Με τον όρο άνοια περιγράφεται ένα σύνολο εκφυλιστικών συνδρόμων του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη αιτία της άνοιας.

«Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει σημασία γιατί η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων» αναφέρει το υπουργείο Υγείας για την σημερινή παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ τιμάται εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που απειλεί την ανθρωπότητα συνεχίζει το υπουργείο Υγείας και τονίζει πως «Η Covid-19 υποχρέωσε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, να λάβουν πολύ αυστηρά μέτρα Δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα τα άτομα με άνοια που ζουν στην Ελλάδα να είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα στα σπίτια τους, τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής.

Η απομόνωση και η μειωμένη επικοινωνία με τους οικείους τους, προκαλεί στα άτομα με άνοια επιπλέον νοητικά προβλήματα και δυσκολίες στη διαχείριση της καθημερινότητας, ενώ η φροντίδα τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη»

 

Μελέτη της εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών έδειξε ότι η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών.

«H ανάγκη προφύλαξης των ατόμων με άνοια από τον κορονοϊό καθίσταται επιτακτική. Σκοπός είναι να μην νοσήσουν, να διατηρήσουν τις όποιες νοητικές ικανότητες έχουν, την καλή ψυχολογική κατάσταση και καλή καθημερινή λειτουργικότητα.

Η Πολιτεία έχει ενσκήψει με κατανόηση στα προβλήματα που δημιουργούνται για τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Στόχος είναι, όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς να λαμβάνουν ιατρική, νοσηλευτική και ψυχολογική φροντίδα με ασφάλεια στα σπίτια τους ή στις δομές φροντίδας και υποστήριξής τους, ειδικά τώρα, που η πανδημία του κορονοϊού καθιστά επιβεβλημένη τη φροντίδα για τα άτομα με άνοια με αυστηρά πρωτόκολλα για την ασφάλεια τους.

Ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα απαιτείται και για τους φροντιστές των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ, οι οποίοι σηκώνουν μεγάλο μέρος της φροντίδας και επιβαρύνονται συναισθηματικά και οικονομικά.

Κανείς δεν είναι μόνος σε αυτή τη μάχη. 

Ακούμε, ενθαρρύνουμε, προστατεύουμε! 

Μένουμε συνδεδεμένοι μαζί τους, μένουμε ασφαλείς» καταλήγει η ανακοίνωση του υπ.Υγείας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fysiki_oefe_1.jpg
Πανελλαδικές: Τα 2 τελευταία χρόνια τα 7 τμήματα της Φυσικής των ΑΕΙ της χώρας μας είχαν κενές πάνω από τις μισές θέσεις εισακτέων
Aπό τις διαθέσιμες θέσεις, το 50% περίπου έμειναν «ορφανές»  εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Πανελλαδικές: Τα 2 τελευταία χρόνια τα 7 τμήματα της Φυσικής των ΑΕΙ της χώρας μας είχαν κενές πάνω από τις μισές θέσεις εισακτέων
super-artificial-intelligence-texniti-noimosyni.jpg
Ο «Φάρος» της Τεχνητής Νοημοσύνης συναντά τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: ΕΜΠ, Δημόκριτος και ερευνητικο κέντρο Αθηνά ενώνουν δυνάμεις για τη δημιουργία του πρώτου AI Factory στην Ελλάδα
Η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί την τεράστια υπολογιστική δύναμη του Δαίδαλου, για να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα καινοτομίας στο ΑΙ. Σκοπός...
Ο «Φάρος» της Τεχνητής Νοημοσύνης συναντά τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: ΕΜΠ, Δημόκριτος και ερευνητικο κέντρο Αθηνά ενώνουν δυνάμεις για τη δημιουργία του πρώτου AI Factory στην Ελλάδα