Η ιατρική βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων των Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται συστηματικά με πολλά άρθρα σχετικά με το νέο κορονοϊό (SARS-Cov-2). Καθηγητές από διάφορες Σχολές και Τμήματα του ΕΚΠΑ πραγματοποιούν περιοδική αποδελτίωση των πιο σημαντικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων.
Γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα άτομα που νοσούν με COVID-19 αναπτύσσουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί η διάρκεια της ανοσίας έναντι της επαναλοίμωξης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να καθοριστεί ο χρόνος ζωής των ειδικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Φιλανδία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Immunology από τους Anu Haveri και συνεργάτες (doi: 10.1002/eji.202149535). Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διάρκεια ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στον ορό 367 ατόμων που είχαν νοσήσει από COVID-19. Οι μετρήσεις έγιναν στους 8 και 13 μήνες μετά τη διάγνωση της λοίμωξης, ενώ όλες οι λοιμώξεις είχαν αποδοθεί στο αρχικό στέλεχος «αγρίου τύπου» του SARS-CoV-2. Προσδιορίστηκαν οι τίτλοι αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης G (IgG) έναντι τόσο της πρωτεΐνης – ακίδας S του SARS-CoV-2 (S-IgG) όσο και έναντι της νουκλεοπρωτείνης Ν του ιού (Ν-IgG). Προσδιορίστηκε επίσης και το ποσοστό των ατόμων με εξουδετερωτικά αντισώματα (NAb) έναντι του SARS-CoV-2.
Επιπλέον, σε μια υπο-ομάδα 78 ατόμων προσδιορίστηκαν οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων τόσο έναντι του αρχικού στελέχους «αγρίου τύπου» του SARS-CoV-2, όσο και έναντι των στελεχών Άλφα (Β.1.1.7), Βήτα (Β.1.351) και Δέλτα (Β.1.617.2). Οι ερευνητές ανίχνευσαν εξουδετερωτικά αντισώματα (ΝΑb) έναντι του αρχικού στελέχους «αγρίου τύπου» του SARS-CoV-2 στο 89% των ατόμων 13 μήνες μετά την αρχική διάγνωση της COVID-19. Επιπλέον, το 97% εμφάνισε αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης – ακίδας S του SARS-CoV-2 (S-IgG). Ωστόσο, μόλις το 36% είχε αντισώματα έναντι της νουκλεοπρωτείνης Ν του ιού (Ν-IgG). Όσον αφορά στις μεταβολές των αντισωμάτων κατά τη διάρκεια του χρόνου, η μέση συγκέντρωση των S-IgG αντισωμάτων μειώθηκε λιγότερο από το ένα τρίτο ενώ η μέση συγκέντρωση των Ν-IgG αντισωμάτων μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα μεταξύ 8 και 13 μηνών από την αρχική διάγνωση COVID-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με ιστορικό σοβαρής λοίμωξης COVID-19 είχαν σημαντικά πιο αυξημένα επίπεδα IgG και εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αναμένεται να παραμείνουν οροθετικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Επιπλέον, οι τίτλοι των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των στελεχών Άλφα, Βήτα και Δέλτα ήταν μειωμένοι συγκριτικά με τα αντισώματα έναντι του «αγρίου τύπου» του SARS-CoV-2, ειδικά σε άτομα που είχαν ήπια νόσο. Συμπερασματικά, τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύονται για τουλάχιστον 1 έτος μετά τη λοίμωξη COVID-19 στους ανθρώπους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη