Thumbnail
5 επικίνδυνα πράγματα που μπορούν να συμβούν αν κρατήσετε ένα φτέρνισμα

Έχετε βρεθεί ποτέ στην κατάσταση όπου έπρεπε να φτερνιστείτε αλλά νιώσατε ότι πρέπει να το κρατήσετε το φτέρνισμά σας;

Και ενώ μπορεί να είναι μια συνηθισμένη ή ευγενική κίνηση να καταπιέσετε το φτέρνισμα ή να το περιορίσετε στον αγκώνα ή σε ένα χαρτομάντιλο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει ποτέ να αποφεύγετε να φτερνιστείτε, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο σώμα σας. Το 2018, ένας Βρετανός ράγισε τον λαιμό του προσπαθώντας να καταπιέσει ένα φτέρνισμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το κλείσιμο του στόματος ή της μύτης κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος αυξάνει την πίεση στους αεραγωγούς από πέντε έως είκοσι φορές, περισσότερο από ένα κανονικό φτάρνισμα. Και χωρίς να υπάρχει διέξοδος, η πίεση απλώς μεταδίδεται σε άλλες περιοχές του σώματος, σύμφωνα με την Dr. Theresa Larkin, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Wollongong στην Αυστραλία.

«Αυτό μπορεί να βλάψει τα μάτια, τα αυτιά ή τα αιμοφόρα αγγεία σας», είπε η καθηγήτρια τονίζοντας πως: «Αν και ο κίνδυνος είναι χαμηλός, μπορεί να προκληθεί ανεύρυσμα εγκεφάλου, ράγισμα λαιμού ή βλάβη στους πνεύμονες».

Αναλυτικά:

1. Βλάβη στο λάρυγγα

Η περίπτωση που προαναφέρθηκε ενός άνδρα που έσπασε τον λαιμό, είναι ένα παράδειγμα της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει το κράτημα ενός φτερνίσματος. Κλείνοντας τη μύτη και το στόμα του πριν φτερνιστεί, η πίεση διέρρηξε τον μαλακό ιστό, όπως έγραψαν οι γιατροί στο περιοδικό BMJ Case Reports.

Ο 34χρονος άνδρας είχε έντονο πόνο και δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση. Ισχυρίστηκε ότι ένιωσε ένα τράβηγμα στον λαιμό του, ο οποίος άρχισε να πρήζεται, αφού προσπάθησε να κρατήσει ένα φτέρνισμα κλείνοντας το στόμα του και πιέζοντας ταυτόχρονα τη μύτη του.

2. Ερεθισμός προσώπου

Τα φτερνίσματα ασκούν μεγάλη πίεση και η προσπάθεια να κρατήσετε ένα πίσω μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη τριχοειδούς στα μάτια, τη μύτη ή το τύμπανο του αυτιού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιφανειακή βλάβη στο πρόσωπο, προκαλώντας ερεθισμό και σπυράκια, δήλωσε ο Dr Jason Abramowitz, ωτορινολαρυγγολόγος από την Allergy Associates, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. «Μπορεί να δείτε μια κόκκινη κηλίδα στον βολβό του ματιού ή ακόμα και να έχετε μια μικρή ρινορραγία», εξήγησε.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσει ρήξη του τυμπάνου του αυτιού, πρόσθεσε. Αυτό συμβαίνει όταν το τύμπανο του αυτιού ραγίσει. Ένα ραγισμένο τύμπανο αυτιού, συνήθως επουλώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.

3. Ανεύρυσμα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η συσσώρευση πίεσης στο πρόσωπο μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεύρυσμα εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει διεύρυνση σε ένα εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο, σύμφωνα με το NHS. Η ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία στο κρανίο γύρω από τον εγκέφαλο, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή. Η αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη, με τρεις στους πέντε ανθρώπους να πεθαίνουν μέσα σε δύο εβδομάδες από την εμφάνισή της.

4. Ωτίτιδα

Το κράτημα ενός φτερνίσματος κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του μέσου ωτός. Αυτό συμβαίνει επειδή το φτάρνισμα βοηθά να καθαρίσει η μύτη σας από οτιδήποτε δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Έτσι, η πίεση του αέρα που μεταφέρει βακτήρια ή μολυσμένη βλέννα στο αυτί και μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, σύμφωνα με την κλινική Cleveland.

5. Βλάβη στον πνεύμονα

Όταν κρατάτε ένα φτέρνισμα, μπορεί να αισθανθείτε ένα πλάκωμα στο στήθος σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ασκείτε πίεση στο διάφραγμα, τον μυ στο στήθος που μας βοηθά να αναπνέουμε, είπε ο Dr Jason. Αν και είναι σπάνιο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου πολύς αέρας και πίεση εγκλωβίζονται στο διάφραγμα και προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες σε ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν τα φτερνίσματά τους.

Η κατάσταση αυτή, γνωστή ιατρικά ως πνευμοθώρακας, συμβαίνει όταν ο αέρας εγκλωβίζεται ανάμεσα στον πνεύμονα και στο θωρακικό τοίχωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν εγκλωβίζεται μόνο μια μικρή ποσότητα αέρα, συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Οι μεγαλύτερες ποσότητες παγιδευμένου αέρα μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

οσπρ
Διατροφικές οδηγίες 2025: Η σημασία των οσπρίων και της μείωσης κόκκινου Κρέατος για την υγεία
Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος
Διατροφικές οδηγίες 2025: Η σημασία των οσπρίων και της μείωσης κόκκινου Κρέατος για την υγεία
ΠΑΠΕΙ
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Τελετή «Βραβείων Ακαδημαϊκής Επίδοσης»
Παρόντες στην τελετή βράβευσης, οι Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι Τμημάτων, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς και γονείς, συγγενείς και...
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Τελετή «Βραβείων Ακαδημαϊκής Επίδοσης»
Γεράσιμος Σιάσος
Γεράσιμος Σιάσος: Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Ευγενίδειο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για τα Χριστούγεννα
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος επισκέφθηκε για ευχές τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
Γεράσιμος Σιάσος: Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Ευγενίδειο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για τα Χριστούγεννα