Στο Πρίνστον, μια πόλη όπου οι επισκέπτες συνηθίζουν να βλέπουν το σπίτι όπου έζησε ο Albert Einstein, ο Wiles έγινε αμέσως γνωστός. Χιλιάδες μηνύματα με συγχαρητήρια κατέκλυσαν το πανεπιστήμιο όπου δίδασκε, μέσω email, τηλεγραφημάτων, επιστολών και φαξ.
Το 2016, η συνεισφορά του αναγνωρίστηκε με το βραβείο Abel Prize και το χρηματικό έπαθλο των 700.000 δολαρίων.
Η απόδειξη του θεωρήματος ήταν το αποτέλεσμα επτά ετών σκληρής δουλειάς. Το πρόβλημα, γνωστό ως F.L.T., είχε διατυπωθεί το 1637 από τον Fermat, ο οποίος είχε σημειώσει στο περιθώριο ενός βιβλίου ότι είχε βρει μια «εκπληκτική» απόδειξη, η οποία όμως δεν χωρούσε στη σελίδα. Έκτοτε, αμέτρητοι μαθηματικοί, τόσο διάσημοι όσο και λιγότερο γνωστοί, προσπάθησαν να το επιλύσουν.
Το θεώρημα του Fermat αναφέρει ότι δεν υπάρχουν θετικοί ακέραιοι αριθμοί που να ικανοποιούν την εξίσωση xn+yn=znx^n + y^n = z^nxn+yn=zn όταν n>2n > 2n>2.
Αντίθετα, για n=2n = 2n=2, η εξίσωση έχει λύσεις, όπως το γνωστό παράδειγμα 32+42=523^2 + 4^2 = 5^232+42=52. Ωστόσο, σύμφωνα με το θεώρημα, για μεγαλύτερες τιμές του nnn, καμία τέτοια λύση δεν υπάρχει.
Ο Wiles είχε γοητευτεί από το πρόβλημα ήδη από την παιδική του ηλικία.
Γιος θεολόγου στην Οξφόρδη, το ανακάλυψε σε ηλικία 10 ετών σε ένα βιβλίο της δημόσιας βιβλιοθήκης. Αν και δεν θυμάται τον τίτλο ή τον συγγραφέα του βιβλίου, η επίδρασή του υπήρξε καθοριστική: του δημιούργησε την επιθυμία να γίνει μαθηματικός με στόχο να λύσει το θεώρημα.
Κατά την εφηβεία του, αφιέρωσε πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρει μια απόδειξη. Όταν όμως αργότερα ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα, συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα απαιτούσε πολύ περισσότερα από νεανικό ενθουσιασμό.
Για επτά χρόνια εργάστηκε απομονωμένος σε ένα μικρό γραφείο στη σοφίτα του σπιτιού του, χωρίς τηλέφωνο ή υπολογιστή, με μόνη παρέα τα χαρτιά του. Ο μόνος που γνώριζε για την προσπάθειά του ήταν ένας συνάδελφος, ο οποίος είχε δεσμευτεί να κρατήσει μυστικό το έργο του.
Όταν τελικά κατάφερε να αποδείξει το θεώρημα, η χαρά του συνοδεύτηκε από ένα αίσθημα κενού. Όπως παραδέχτηκε, για τους θεωρητικούς των αριθμών, το πρόβλημα του Fermat ήταν κάτι που προκαλούσε δέος, σαν ένα άπιαστο όνειρο. Και όταν το όνειρο έγινε πραγματικότητα, υπήρξε μια αίσθηση απώλειας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση