Συνταξιούχοι που εργάζονται: Εισφορά σε ποσοστό 10% ή 15% (με πιθανότερο το 15%) επί του εισοδήματος που κερδίζουν από την εργασία τους θα καταβάλλουν στο εξής οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να απασχολούνται λαμβάνοντας παράλληλα και τη σύνταξή τους, με μόνο κόφτη προς τα πάνω, δηλαδή στο όριο της μηνιαίας περικοπής, που δεν θα ξεπερνά τα 413,76 ευρώ.
Αυτή είναι η τελική ρύθμιση που σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά στη βελτίωση των κινήτρων για την απασχόληση των συνταξιούχων και τα βασικά σημεία αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Τα βασικά σημεία της ρύθμισης:
- Καταργείται η ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30% για την απασχόληση των συνταξιούχων. Η σύνταξη θα καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή για εργασία συνταξιούχου που δηλώνεται.
- Θεσπίζεται εισφορά (σ.σ.: που είναι σε εκκρεμότητα για το αν θα είναι 10% ή 15%) στο εισόδημα που αποκτούν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους. Η εισφορά δεν θα είναι ούτε φορολογική, αλλά ούτε και ασφαλιστική. Θα είναι στην πράξη μια μη ανταποδοτική κράτηση στο εισόδημα, που θα μπαίνει πάνω στις κανονικές -ανταποδοτικές- ασφαλιστικές κρατήσεις που έχει σήμερα ένας εργαζόμενος συνταξιούχος και θα εισπράττεται από τον ΕΦΚΑ.
- Το ύψος του εισοδήματος επί του οποίου θα επιβάλλεται η νέα αυτή κράτηση (10% ή 15%) δεν θα έχει καμία απαλλαγή. Η κράτηση, δηλαδή, θα εφαρμοστεί από το πρώτο ευρώ.
- Προβλέπεται κόφτης στο ύψος της περικοπής, που θα σταματά στα 413,76 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης.
- Οταν πρόκειται για απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μηνιαίο εισόδημα για να υπολογιστεί η νέα εισφορά, ο συνταξιούχος θα καταβάλλει επαυξημένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που έχει επιλέξει και που συνήθως είναι η εισφορά της πρώτης κατηγορίας.
- Διατηρούνται οι εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα από την παρακράτηση σύνταξης λόγω εργασίας και με το νέο σύστημα. Οι εξαιρέσεις κατά κύριο λόγο αφορούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση και μετά τη συνταξιοδότηση, τους πολύτεκνους, τους αναπήρους και τους συνταξιούχους που αποκτούν ετήσιο εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα έως 10.000 ευρώ χωρίς να είναι αγρότες. Αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχων θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από την κράτηση στο εισόδημα που κερδίζουν λόγω της απασχόλησής τους.
- Θα κατάσχονται 12 συντάξεις, όταν εντοπίζονται συνταξιούχοι να απασχολούνται αδήλωτοι.
Με το ισχύον καθεστώς (πέναλτι 30% στη σύνταξη) ένας συνταξιούχος που εργάζεται και παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ, εφόσον δηλώνει την απασχόλησή του στον ΕΦΚΑ, έχει μείωση σύνταξης 30% και παίρνει 700 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, στην περίπτωση που βγάζει 1.000 ευρώ από την εργασία του, θα έχει ποινή 10% ή 15% στο εισόδημα και ολόκληρη τη σύνταξη. Αν η ποινή κλειδώσει στο 15%, που είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο από τις «αναλογιστικές προβολές» που κάνουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εργασίας, τότε θα καταβάλει 150 ευρώ εισφορά επί του εισοδήματος των 1.000 ευρώ. Αν αποφασιστεί η ποινή να είναι στο 10%, τότε θα έχει κράτηση 100 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις είναι κερδισμένος, καθώς σήμερα «πληρώνει» πέναλτι 300 ευρώ από τη σύνταξη και με το νέο σύστημα θα πληρώνει κατ’ ανώτατο όριο 150 ευρώ.
Ο κόφτης στις κρατήσεις επί του εισοδήματος θα σταματά στα 413,76 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας συνταξιούχος κερδίζει πάνω από 3.000 ευρώ από την απασχόλησή του, τότε η κράτηση που θα του γίνεται δεν θα υπερβαίνει τα 413,76 ευρώ. Στην πράξη δηλαδή, αν αποφασιστεί το 15% και η εισφορά είναι 450 ευρώ, αυτός θα καταβάλει τα 414,76 ευρώ.
Πόσα κερδίζουν οι συνταξιούχοι
Με το νέο καθεστώς, ακόμη και αν αποφασιστεί εισφορά 15% (που θεωρείται το πιο ρεαλιστικό σενάριο), οι συνταξιούχοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
VOUCHER στον Τουρισμό - 1250 ευρώ - Ξεκινήστε στην goLearn
ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις