Thumbnail
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο  με συγκεντρωμένα τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων που μετέφεραν μετανάστες
Ινδονησία - Οκτώβριος 2001
 
 Συνολικά 353 άτομα πνίγηκαν όταν το «Siev X», με την υποψία παράνομης εισόδου, βυθίστηκε έξω από την Ινδονησία, αριθμός για τον οποίο πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο ναυάγιο με πρόσφυγες. Τα θύματα - 146 παιδιά, 142 γυναίκες και 65 άνδρες - ήταν όλα από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Η τραγωδία ήταν πολιτικά αμφιλεγόμενη στην Αυστραλία, καθώς ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, όταν η μετανάστευση αποτελούσε ζήτημα υψίστης σημασίας. Από τότε δημιουργήθηκε στην Καμπέρα ένα μνημείο για όλους εκείνους που πνίγηκαν.
 
Ιάβα, Ινδονησία - Δεκέμβριος 2011
 
 Το ξύλινο πλοίο το οποίου μετέφερε 250 πρόσφυγες από την Ινδονησία προς την Αυστραλία, βυθίστηκε μεταξύ πελώριων κυμάτων, ύψους 13 μέτρων. Ψαρόβαρκες κατάφεραν να σώσουν 30 από αυτούς, οι υπόλοιποι όμως πνίγηκαν.
 
Λαμπεντούζα, Ιταλία - Απρίλιος 2011
 
 Περίπου 200 μετανάστες πιστεύεται ότι πνίγηκαν, όταν ένα βαριά φορτωμένο πλοίο βυθίστηκε εν μέσω θυελλωδών ανέμων, στα νερά μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης. Οι παράκτιες περιπολίες παρατήρησαν ότι υπήρχε μεγάλη δυσκολία, η παρέμβασή τους, όμως, έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός επιζώντα.
 
«Το ιταλικό πλοίο ήταν πολύ μακριά από την βάρκα μας και η προσέγγισή του διήρκεσε μια ώρα, καθώς ο κινητήρας του ήταν απενεργοποιημένος», δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ο Abdel Karim, άνδρας 45 ετών. «Όσο πιο κοντά πλησίαζε, εξαπλωνόταν πανικός ανάμεσά μας. Εμείς μαζευτήκαμε όλοι στη μία μεριά του σκάφους μας και όταν το ιταλικό πλοίο πλησίασε πια στο ένα μέτρο, τότε ήταν που το σκάφος μας ανατράπηκε».
 
Ένα δεύτερο πλοίο μεταφέροντας 200 επιπλέον ανθρώπους, πιθανολογείται ότι είχε χαθεί, πράγμα που σημαίνει ότι 400 άνθρωποι μπορεί να έχουν πνιγεί κατά τη διέλευσή του.
 
Αυστραλία - Οκτώβριος 2009
 
 Ένα πλοίο που μετέφερε 105 άτομα χάθηκε στην πορεία του προς την Αυστραλία. Όλα τα θύματα ήταν από το Αφγανιστάν. Τα σώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ.
 
Ινδονησία - Αύγουστος 2012
 
 Ένα πλοίο με προορισμό του τη Νήσο των Χριστουγέννων στην Αυστραλία, ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Ινδονησίας. Περισσότεροι από 50 επιζώντες ανασύρθηκαν από το νερό μεταξύ 24 και 48 ωρών μετά την ανατροπή και επέστρεψαν στην Ινδονησία, αλλά η αυστραλιανή «Border Deaths Database» ενημέρωσε για 100 ακόμη αγνοούμενους.
 
Ινδονησία - Νοέμβριος 2010
 
 Ένα πλοίο από την Ινδονησία με προορισμό την Αυστραλία χάθηκε στη θάλασσα. Συνολικά 97 άτομα πιστεύεται ότι αγνοούνται. Η αυστραλιανή βάση δεδομένων υποστήριξε ότι δεν υπήρχε καμιά άμεση επιβεβαίωση για τη βύθιση του πλοίου, αλλά οι συγγενείς των αγνοουμένων ανέφεραν ότι δεν υπήρχε καμιά επαφή μαζί τους μετά από την επιβίβαση στις 13 Νοεμβρίου.
 
Ινδονησία - Σεπτέμβριος 2013
 
 Ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 120 επιβάτες έσπασε στα δύο και βυθίστηκε, 25 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδονησίας, λίγο μετά την αναχώρησή του για την Αυστραλία. Έως και 90 άνθρωποι πνίγηκαν, δήλωσε ο Scott Morrison, υπουργός της Αυστραλίας, ο οποίος είπε ότι οι αρχές της Ινδονησίας χειρίστηκαν την αναζήτηση των επιζώντων. Ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρωθυπουργός, Tonny Abbott, κράτησε σκληρή στάση απέναντι στους «ανθρώπους των πλοίων», που αποτελούν πυλώνα της προεκλογικής του καμπάνιας και αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με το ναυάγιο.
 
Λαμπεντούζα, Ιταλία - Οκτώβριος 2013
 
 Τουλάχιστον 82 μετανάστες, κυρίως υπήκοοι της Ερυθραίας, που έφθασαν από τη Λιβύη, πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο τους έπιασε φωτιά στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας. Πιθανολογείται ότι το πλοίο μετέφερε πάνω από 500 ανθρώπους.
 
Νήσος των Χριστουγέννων, Αυστραλία - Ιούνιος 2012
 
 Ένα πλοίο μετέφερε 200 πρόσφυγες, όταν ανατράπηκε περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Νήσου των Χριστουγέννων, στην πορεία του από την Ινδονησία προς την Αυστραλία. Τουλάχιστον 73 άτομα με καταγωγή από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν δεν βρέθηκαν ποτέ.
 
Σμύρνη, Τουρκία - Σεπτέμβριος 2012
 
 Τουλάχιστον 61 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων Παλαιστινίων και Συρίων, περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, βρήκαν τον θάνατο όταν το υπερπλήρες σκάφος τους βυθίστηκε ακριβώς δέκα μέτρα από τις δυτικές ακτές του Αιγαίου. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι, ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των θανόντων ήταν τόσο μεγάλος, ήταν επειδή οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν κλειδωθεί σε καμπίνα σε χαμηλότερο μέρος του σκάφους. Δεν υπήρξε πάντως καμιά επίσημη επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Ο προορισμός του ήταν ασαφής, αλλά η μικρή τουρκική πόλη Ahmetbeyli από όπου ορίζεται, απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το ελληνικό νησί της Σάμου. Η Ελλάδα είναι ένα συνηθισμένο σημείο εισόδου για τους μετανάστες που προσπαθούν να μπουν στην ΕΕ.
 
Από telegraph.co.uk.
 
Η μετάφραση έγινε για τον ιστότοπο aksioprepeiakantoxh.com.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

odigos
Αλλαγές στην ανανέωση των διπλωμάτων για τους οδηγούς πάνω από 60 ετών
Αλλαγή στα ηλικιακά όρια και στις διαδικασίες επανέκδοσης μιας άδειας οδήγησης - Μια κατηγορία οδηγών θα πρέπει να ξεχάσει την οδήγηση τη νύχτα
Αλλαγές στην ανανέωση των διπλωμάτων για τους οδηγούς πάνω από 60 ετών
goneis
Δικαιούνται άδεια οι γονείς για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους την πρώτη μέρα στο σχολείο;
Νέα σχολική χρονιά: Ποιοι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται άδεια σχολικής παρακολούθησης;
Δικαιούνται άδεια οι γονείς για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους την πρώτη μέρα στο σχολείο;