Thumbnail
Το ισπανικό νομοθέτημα για τις αμβλώσεις και η κοινωνία απέναντί του

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ισπανία πραγματοποιούν τις τελευταίες βδομάδες πορείες κατά του νομοσχεδίου που πάει να φέρει η Κυβέρνηση, το οποίο περιορίζει τις αμβλώσεις ακόμα και σε περίπτωση που η μητέρα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο για την ζωής της ή βιασμού.

Είναι πολύ χρήσιμο να δούμε την στάση της πολιτικής γεωγραφίας πάνω στο θέμα καθώς το ζήτημα των αμβλώσεων είναι κατά κόρον ιδεολογικοπολιτική στάση ζωής και αξιοπρέπειας του να ορίζει μια γυναίκα το σώμα της, τις επιθυμίες της και την ταξικής δυνατότητα να φροντίσει μια νέα ζωή.

Αρχικά, το Σοσιαλιστική Κόμμα και η Ενωμένη Αριστερά εμφανίζονται όχι μόνο να στηρίζουν τις κινητοποιήσεις αλλά να είναι ζωτικό κύτταρο αυτών. Απόρριψαν εξ’ αρχής τον νόμο Γαγιαρδόν, όπου απαιτούν να αποσυρθεί, καθώς πιστεύουν πως αν ισχύσει αυτός θα μετατρέψει την Ισπανία σε πνευματική εφεδρεία του πιο φανατικού καθολικισμού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι Ισπανίδες είχαν δικαιώματα ανάλογα με εκείνα που ισχύουν στην Σουηδία και στην Δανία σε αντίθεση με εκείνα που περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών (και στο θέμα άμβλωσης) όπως στα κράτη της Ιρλανδίας και της Μάλτας όπου η άμβλωση είναι σχεδόν αδύνατη.

Η Άνα Ισαμπέλ Χιμένεθ, γραμματέας Ισότητας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεβίλλης, ζήτησε την άμεση απόσυρση και δήλωσε ότι το κόμμα της ετοιμάζεται να καταθέσει προτάσεις σχετικά με την ολοκληρωτική αλλαγή του νομοσχεδίου σε όλους του δήμους και τα περιφερειακά συμβούλια κατά του Λαϊκού Κόμματος.
Η Λουθία Μάρκεθ, εκπρόσωπος της  Αριστεράς και γραμματέας της Ενωμένης Αριστεράς της Ανδαλουσίας, κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που ισχύσει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας «Θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον αυτού του νόμου που παραβιάζει την ελευθερία των γυναικών και τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας»
Αναφέρουμε ότι στην κοινή γνώμη σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το νομοσχέδιο αυτό είναι απονομιμοποιημένο καθώς το 80% είναι υπέρ του δικαιώματος των αμβλώσεων.
Ας σκεφτούμε λοιπόν το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας το οποίο είναι το σημαντικότερο όλων και έχει κατακτηθεί από αγώνες του φεμινιστικού κινήματος κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Διεκδίκησε την ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής, γεγονός που οδήγησε και στην αναθεώρηση των νόμων για τη σεξουαλικότητα, την αναπαραγωγή και τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Δηλαδή στο δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους όπως και όποτε θέλουν!
Μερικά από τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων ήταν:  να νομιμοποιηθεί, η άμβλωση σε αρκετές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να διαδοθεί ταχύτατα το αντισυλληπτικό χάπι, χαρίζοντας την ευχαρίστηση της διάθεσης του σώματός τους και ταυτόχρονα τις  βοήθησε να διαχωρίσουν την σεξουαλικότητα από την τεκνοποίηση. Μέχρις εδώ η χειραφέτηση του γυναικείου σώματος κατακτήθηκε. 
Είναι όμως έτσι και σήμερα; 
Μάλλον όχι, αν κρίνουμε διάφορα νομοθετήματα που πάνε να περάσουν σαν αυτά της Ισπανίας του σήμερα. Βέβαια, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η κίνηση της Ισπανικής και κάθε Ισπανικής κυβέρνησης δεν ήταν και δεν είναι αποκομμένη από το συνολικότερο πλαίσιο συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων  μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων, καθώς προσπαθούν να διαμορφώσουν κοινωνικές αντιλήψεις και στάσεις ζωής στο σύνολό τους, αλλιώς ξέρουν πως κάθε οικονομικοπολιτική αλλαγή τους δεν μπορεί να σταθεί αν οι πολίτες έχουν αυξημένες ελευθερίες και δικαιώματα.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επίθεση στο Τελ Αβίβ
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης πίσω από την επίθεση – Θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη και ανακοίνωσαν ότι θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης πίσω από την επίθεση – Θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
σχολεία παιδιά
Σχολεία: Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
Τι ισχύει τελικά σύμφωνα με την εγκύκλιο
Σχολεία: Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
Παραλία στη Σέριφο
5 ημερήσιες εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βόλτα σε αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες
Εξάλλου μετά το περπάτημα κάτω από τον ήλιο, η βουτιά στη θάλασσα είναι απαραίτητη
5 ημερήσιες εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βόλτα σε αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες