Thumbnail
Έρευνα

 Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευματικές διαταραχές έχουν τα παιδιά όταν κατά τη γέννησή τους οι μπαμπάδες τους είναι άνω των 45 ετών. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Σουηδία, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία από χιλιάδες γεννήσεις στη Σουηδία, όπου εδώ και δεκαετίες κρατούνται πολύ λεπτομερή αρχεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά αυτά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τα βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας και τουλάχιστον τριπλάσιες να γίνουν αυτιστικά. Μάλιστα, τουλάχιστον δεκαπλάσιες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, ενώ γενικώς δυσκολεύονται περισσότερο σε ό,τι αφορά τις σπουδές αλλά και τη χρήση ουσιών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, κατά τη μελέτη τους έλεγξαν κάθε πιθανό παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση των παραπάνω διαταραχών, όπως είναι το μορφωτικό επίπεδο των γονιών και το εισόδημά τους. Διευκρινίζουν δε ότι τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως είναι πιο σταθερά σε ό,τι αφορά την καθημερινή τους ζωή και βγάζουν περισσότερα χρήματα, παράγοντες που συνήθως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ηλικία στην οποία οι γονείς αποκτούν παιδιά δεν παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. «Περάσαμε πολλούς μήνες προσπαθώντας να βρούμε στοιχεία που ανατρέπουν αυτό το αποτέλεσμα, κάνοντας πολλές υπο-αναλύσεις, όμως αυτό δεν άλλαζε», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Brian M. D’Onofrio από το Πανεπιστήμιο Ιντιάνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry, ενώ σύμφωνα με τους New York Times πρόκειται για την πιο εμπεριτατωμένη μελέτη που έχει γίνει για το θέμα.

Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσοι άνδρες απέκτησαν παιδιά όταν βρίσκονταν γύρω στα 45 τους χρόνια δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους διαταραχές, αφού τα περισσότερα παιδιά είναι απολύτως υγιή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllalitirio_poreia_kinitopoiiseis_ntountouka.jpg
Αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στο ΥΠΑΙΘΑ
Αριθμό διορισμών στο πλήθος των φετινών αποχωρήσεων στη Γενική & την Ειδική Αγωγή στον κλάδο της Φυσικής Αγωγής ζητούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί -...
Αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στο ΥΠΑΙΘΑ
stratos
Πανελλαδικές 2024: Υποψήφιοι που πέρασαν τις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών
Υποψήφιοι που κρίθηκαν κατάλληλοι-ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών, των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού...
Πανελλαδικές 2024: Υποψήφιοι που πέρασαν τις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών