Thumbnail
Σαν σήμερα 13 Μαρτίου πεθαίνει η Σούζαν Μπράουνελ Αντονι.

Η Σούζαν Μπράουνελ Αντονι ήταν ακούραστη πρωτοπόρος του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών («Woman Suffrage Movement»), στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπέρμαχος επίσης της χειραφέτησης των Νέγρων. Η Αντονι προσπάθησε πολλές φορές να συμπεριλάβει τις φυλετικές διακρίσεις στο γυναικείο κίνημα αλλά η προσπάθειά της αυτή, στις περισσότερες περιπτώσεις, απέτυχε. Η 14η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ υποτίθεται ότι αναγνώριζε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Αποφάσισε να ελέγξει αν ήταν πράγματι έτσι και στις προεδρικές εκλογές του 1872 αποπειράθηκε να ψηφίσει στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Συνελήφθη και καταδικάστηκε. Καθ' ότι η νομοθεσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δεν συμφωνούσε με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Τελικά το δικαίωμα ψήφου των γυναικών κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα των ΗΠΑ το 1920, με τη 19η Τροπολογία. Το κείμενο έχει ως εξής: «Το δικαίωμα ψήφου των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα τους αφαιρεθεί ούτε θα περιοριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από οποιαδήποτε Πολιτεία, λόγω του φύλου τους.

Δεσμευόταν για την συνεχή πάλη που θα επέφερε κοινωνική μεταρρύθμιση μεταξύ των ανισοτήτων στα έμφυλα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τον ταξικό διαχωρισμό, που εκείνη την εποχή υπήρχε σε έντονο κλίμα το ζήτημα της δουλείας. Το να παλεύεις για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων κάνεις ταυτόχρονα και ταξική πάλη άρα εμείς είμαστε και κατά της δουλείας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Το 1856 στην Νέας Υόρκης αποτέλεσε παράγοντα για την ίδρυση της American Anti -Slavery Society.

Το 1851 γνώρισε την Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον, η οποία έγινε συνεργάτιδά της δια βίου στην πάλη της για την κοινωνική μεταρρύθμιση κυρίως στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών . 
Το 1863 ίδρυσαν τον σύλλογο Γυναικών Loyal National League με συλλογή σχεδόν 400.000 υπογραφές υπέρ της κατάργησης της δουλείας. 
Το 1866 που ξεκίνησε η «Αμερικανική Ένωση Ίσων Δικαιωμάτων», η οποία έκανε εκστρατεία για τα ίσα δικαιώματα των αφροαμερικανίδων γυναικών. 
Το 1868  άρχισε να δημοσιεύει μια εφημερίδα για τα δικαιώματα των γυναικών που ονομάζεται «Η Επανάσταση» η οποία περιείχε μόνο ριζοσπαστικά άρθρα θέσεων της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης που αφορούσαν την Αμερική και ταυτόχρονα μέσο αυτής προπαγάνδιζε τις κινητοποιήσεις των γυναικών που πάλευαν για την ισότητα.
Το 1872 η Anthony συνελήφθη καθώς ψήφιζε στην γενέτειρά της, την πόλη Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη , και καταδικάστηκε. Αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο , αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να αναλάβουν περαιτέρω δράση κατά της. 
Η Anthony ταξίδευε για την υποστήριξη της ψήφου των γυναικών , κάνοντας περίπου 100 ομιλίες ανά έτος και δουλεύοντας για πολλές κρατικές καμπάνιες. 
Εργάστηκε διεθνώς για τα δικαιώματα των γυναικών και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών το οποίο είναι ακόμα ενεργό.
Όταν για πρώτη φορά άρχισε εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών , η Anthony ήταν σκληρά περιθωριοποιημένη και κατηγορήθηκε ότι θέλει να καταστρέψει τον θεσμό του γάμου. Έγινε η πρώτη πραγματική γυναίκα που απεικονίζεται σε νόμισμα των ΗΠΑ , όταν το πορτρέτο της εμφανίστηκε στο δολάριο το 1979.
 
Επιμέλεια: Νικολαϊδου Κατερίνα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γοβ
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου  τόνισε ότι σχεδιάζεται να απλοποιηθούν και περισσότερο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η...
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό