Thumbnail
Κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς

Νόμιμο το «χέρι» του Δημοσίου σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Το Δημόσιο, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης.

Στην κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς (συντάξεις, μισθοδοσία κλπ) θα μπορεί να προχωρά πλέον το Δημόσιο, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ήδη αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά στην κατάσχεση, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης, ούτως ώστε να μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη ή να πληρώσει την οφειλή του.

Η απόφαση αυτή ήρθε να ανατρέψει νωρίτερη, του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, στην οποία οι σύμβουλοι υποστήριζαν ότι δεν μπορεί το Δημόσιο, να «βάζει χέρι» σε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης.

Μάλιστα, στο σκεπτικό τους υπενθύμιζαν στο υπουργείο Οικονομικών ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές οι οφειλέτες πρέπει να ενημερώνονται από πριν ότι το Δημόσιο πρόκειται να προβεί σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ανεξάρτητα αν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις ή οποιοδήποτε άλλη αιτία.

Όπως αναφέρει η νέα απόφαση, «ο οφειλέτης γνωρίζει ευθέως πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο» και ότι «από την επόμενη της ημέρας κατά την οποία το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο, είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους».

Εάν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής συντάσσεται το κατασχετήριο το οποίο δεν κοινοποιείται στο οφειλέτη, παρά μόνο στην Τράπεζα, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, ενώ όπως υποστηρίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη του κατασχετηρίου, αποσκοπεί στο να μην τρέξει και σηκώσει τα χρήματα του από την Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Χάος σε τρένα, αεροδρόμια και ίντερνετ μετά την μαζική διακοπή ρεύματος
Μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Χάος σε τρένα, αεροδρόμια και ίντερνετ μετά την μαζική διακοπή ρεύματος
Εξετάζεται το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποίησε η Μαδρίτη
Μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Χάος σε τρένα, αεροδρόμια και ίντερνετ μετά την μαζική διακοπή ρεύματος
aksiologisi
Ούτε βήμα πίσω οι εκπαιδευτικοί: Η απεργία-αποχή σαρώνει την αξιολόγηση που επιβάλλει ο Μητσοτάκης
Η δημόσια παιδεία δεν εκβιάζεται - Η αξιολόγηση καταρρέει στην πράξη
Ούτε βήμα πίσω οι εκπαιδευτικοί: Η απεργία-αποχή σαρώνει την αξιολόγηση που επιβάλλει ο Μητσοτάκης