Thumbnail
Εξήντα πέντε CD με όλες τις κινήσεις λογαριασμών από το 2000 έχουν παραδώσει οι τράπεζες

Χασαπόπουλος Νίκος  - tovima.gr

«Λαβράκια» (και ίσως εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία) υπολογίζεται ότι θα φέρει ο έλεγχος που διενεργείται από το ΣΔΟΕ και από τους οικονομικούς εισαγγελείς στα 65 CD που έχουν ήδη παραδώσει όλες οι τράπεζες και αφορούν ημεδαπούς καταθέτες. Συγκεκριμένα, αφορούν καταθέσεις της περιόδου 2000-2012, σε πρώτη φάση, για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ και σε δεύτερη για ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Οι έλεγχοι θα αφορούν 1.215.000 κινήσεις λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 100.00 ευρώ και έγιναν στη διάρκεια της επίμαχης αυτής περιόδου. Περίπου 43 δισ. ευρώ είναι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι μη εγγυημένες καταθέσεις, αυτές δηλαδή που ξεπερνούν το όριο των 100.000 ευρώ και πρόκειται τώρα να «ξεσκονιστούν» προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους ανταποκρίνονται σε αυτές. Πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέσεις που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ υπερβαίνουν τις 16.000.
Πρόκειται για τον πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου πάταξης της φοροδιαφυγής, αφού για τη διασταύρωση στοιχείων δεν απαιτείται αίτηση ή χρόνος για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν πλέον στους υπολογιστές τους τις τραπεζικές καταθέσεις και συγκρίνοντάς τες με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να διαπιστώσουν αμέσως ποιοι απέκρυψαν εισοδήματα.
 
Δημιουργείται ειδικό επιτελείο ελεγκτών
Τα στοιχεία που παρέδωσαν οι τράπεζες στο ΣΔΟΕ και στους οικονομικούς εισαγγελείς είναι εντυπωσιακά και αφορούν, σύμφωνα με τους ελεγκτές, σημαντικό αριθμό πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκε από τον εισαγγελέα κατά των οικονομικών εγκλημάτων κ. Π. Αθανασίου η δημιουργία ενός εξειδικευμένου επιτελείου ελεγκτών για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το μεγάλο αυτό έργο, δηλαδή την αντιπαράθεση των τραπεζικών καταθέσεων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.
Αν και ακόμη δεν έχει πλήρως στελεχωθεί η υπηρεσία (έχουν ήδη αποσπασθεί 6 ελεγκτές - οι οποίοι εκπαιδεύονται - και αναμένεται να αποσπασθούν άλλοι 12) υπήρξαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων:
    Σε εργολάβο οικοδομών από την Αθήνα βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του 280 εκατ. ευρώ, ενώ είχε δηλώσει ως εισόδημα μόνον 72.000 ευρώ.
    Σε συνταξιούχο, ετών 92, βρέθηκε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς το ποσό των 190 εκατ. ευρώ, ενώ δήλωνε μόνο 7.000 ως ετήσιο εισόδημα. Και όταν κάλεσαν στο ΣΔΟΕ τον 92χρονο συνταξιούχο αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα εάν είχε λογαριασμό καταθέσεων στις τράπεζες δηλώνοντας άγνοια για το ποσό που βρέθηκε στο όνομά του. Ηταν, όπως αποκάλυψαν οι ελεγκτές... «αντίκλητος τρίτων». Κάποιοι χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία του και κατέθεταν χρήματα σε λογαριασμούς που μόνο αυτοί γνώριζαν, τα οποία εν συνεχεία μπορούσαν να τα αποσύρουν όποτε ήθελαν χωρίς να ενημερώνεται ο υπέργηρος συνταξιούχος.
    Οι ελεγκτές εντυπωσιάστηκαν όταν στα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια τους εμφανίστηκε ένας λογαριασμός κατοίκου του εξωτερικού σε ελληνική τράπεζα με το απίστευτο ποσό των... 5,2 δισ. ευρώ. Ο συνεργάτης του εισαγγελέα κ. Αθανασίου όταν είδε  το ποσό δεν πίστευε στα μάτια του. Ειδοποίησε τον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος με έγγραφο στην τράπεζα ζήτησε την επαλήθευση του συγκεκριμένου λογαριασμού καθώς από τους πρώτους ελέγχους εντοπίστηκαν άλλοι πέντε λογαριασμοί καταθετών με ποσά πάνω από 1 δισ. ευρώ και όταν ζητήθηκε από τις τράπεζες επαλήθευση διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει λάθος. Στην περίπτωση όμως των 5,2 δισ. ο πρώτος επανέλεγχος που έγινε από τις τράπεζες δεν έδειξε λάθος, ζητήθηκε νέος έλεγχος λόγω του τεράστιου ποσού και αύριο αναμένεται το αποτέλεσμα.
 
Αμέσα μέτρα αν διαπιστωθεί παράβαση
Τι γίνεται όμως εάν από τους ελέγχους των καταθέσεων διαπιστωθεί ότι κάποιοι έκρυψαν ποσά ή έχουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική τους δήλωση; Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, θα γίνεται δέσμευση καταθέσεων τουλάχιστον με το ποσό που θα ισούται με τον φόρο που θα πλήρωνε ο φορολογούμενος εάν είχε δηλώσει το εισόδημά του. Αυτό θεωρείται ωστόσο ως προσωρινό μέτρο και όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο οικονομικός εισαγγελέας «θα πρέπει η υπόθεση σε εύλογο χρόνο να καθαρίζει».
Προσφάτως οι ελεγκτές εντόπισαν έναν τραπεζικό λογαριασμό που είχε ασυνήθιστη κίνηση. Κάτοχος του λογαριασμού αυτού ήταν ένας... ανεπάγγελτος και όταν τον ερεύνησαν αποδείχθηκε ότι ήταν «άνθρωπος της νύχτας», πορτιέρης σε νυχτερινό κέντρο. Οταν πήγε σε τράπεζα να καταθέσει μία επιταγή 2,5 εκατ. ευρώ επενέβησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ζήτησαν κατάσχεση του λογαριασμού.
Ο ενδιαφερόμενος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη (έφτασε έως το Συμβούλιο της Επικρατείας) ζητώντας ακύρωση της κατάσχεσης και προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ακύρωσε την κατάσχεση, αλλά έκρινε ότι θα πρέπει να χορηγείται στον ενδιαφερόμενο ένα ποσό 5.000 ευρώ τον μήνα έως ότου ελεγχθεί πλήρως και κλείσει η υπόθεση.
Την ίδια ώρα δόθηκε η εντολή για τον άμεσο έλεγχο 245 δικηγόρων «που διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται σε περιπτώσεις στις οποίες δεν ευρέθησαν γραμμάτια προείσπραξης», όπως αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο που έστειλε στις 2 Ιουλίου 2014 ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης που έχει αναλάβει την υπόθεση. Πρόκειται επίσης για «ζεστό» χρήμα που αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία του κράτους, αφού έχει διαπιστωθεί ότι οι συγκεκριμένοι 245 δικηγόροι εμπλέκονται σε τουλάχιστον 3.000 συμβόλαια με τους πελάτες τους.
Ο  εισαγγελέας κ. Δραγάτσης, ο οποίος χειρίστηκε παλαιότερα την αναίμακτη έξοδο των μεταναστών από τη Νομική Σχολή, πιστεύει με την ανάληψη των νέων καθηκόντων για την πάταξη των οικονομικών εγκλημάτων ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της τρέχουσας φοροδιαφυγής καθώς οι παλαιότερες υποθέσεις που λιμνάζουν είναι δύσκολο να αποδώσουν αμέσως.
 
Οι έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ
Μόνο 4 πλήρωσαν, άλλοι 21 στα δίχτυα των ελεγκτών
Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι έλεγχοι της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, καθώς οι υποθέσεις που έχουν ξεκαθαρίσει είναι μερικές ελάχιστες, ενώ μερικές δεκάδες ακόμη βρίσκονται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Τα ποσά που εντοπίστηκε ότι απέκρυψαν 21 πρόσωπα  που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια 25.235.303,12 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους το ΣΔΟΕ και οι οικονομικοί εισαγγελείς. Δύο από τα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα φιγουράρουν στη λίστα είχαν αποκρύψει περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ, ένας περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, δύο πάνω από 1 εκατ. και οι υπόλοιποι αρκετά μικρότερα ποσά, όπως καταγράφονται στον νέο κατάλογο που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα».
Σημειώνεται ότι σε αυτούς που απέκρυψαν χρήματα περιλαμβάνονται και πρόσωπα τα ονόματα των οποίων είχαν διαγραφεί από την αρχική λίστα που παρέδωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών (όταν υπουργός ήταν η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ) στον  Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η αποκάλυψη αυτή γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την πρόταση του εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου κ. Β. Πλιώτα για την παραπομπή του πρώην υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο, της εξαδέλφης του κυρίας Ελένης Παπακωνσταντίνου, του συζύγου της Σ. Σικιαρίδη και του κ. Α. Ρωσσώνη (σύζυγος της εξαδέλφης τού πρώην υπουργού, Μαρίνας). Η απόφαση βεβαίως για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού θα ληφθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου, την ίδια χρονική περίοδο που αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, όπως εκτιμούν στο «Βήμα» ανώτατες ελεγκτικές αρχές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει κατηγορίες για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Εχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που δόθηκε η λίστα Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση και από τις 2.062 υποθέσεις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε αυτήν έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα μόνον... τέσσερις υποθέσεις. Πρόκειται για άτομα (εκ των οποίων ένας κάτοικος εξωτερικού) που έχουν προσέλθει από μόνοι τους στο ΣΔΟΕ και πλήρωσαν το ποσό που τους αντιστοιχεί από τις καταθέσεις που επιχείρησαν να αποκρύψουν. Συνολικό κέρδος για το Δημόσιο κάπου 5 εκατ. ευρώ. Μόνον ένας από αυτούς, κάτοικος εξωτερικού, πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ.
Αλλα έξι άτομα από τη λίστα έχουν ήδη ελεγχθεί και η υπόθεσή τους αναμένεται να κλείσει το συντομότερο, με κέρδος για το δημόσιο ταμείο  άλλα 5 εκατ. ευρώ. Πέραν τούτου ουδέν, αν και έχουν, όπως αναφέρει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, ταυτοποιηθεί 1.700 άτομα, έγινε έλεγχος σε 266 περιπτώσεις, ωστόσο μόνον οι 155 βρίσκονται σήμερα σε «ώριμο στάδιο» που ίσως αποφέρουν αποτελέσματα εντός των προσεχών εβδομάδων. Αλλες 919 περιπτώσεις εμφανίζουν μηδενικά ποσά, ενώ 205 άτομα φέρονται να καλύπτουν τις καταθέσεις τους από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Το ΣΔΟΕ ωστόσο δεν κλείνει τις υποθέσεις και πρόκειται να τις ελέγξει σε δεύτερη φάση.
Ο έλεγχος πάντως των ονομάτων στη λίστα Λαγκάρντ αρχίζει να γίνεται με γρηγορότερο ρυθμό και οι εισαγγελικοί παράγοντες προεξοφλούν από τώρα ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα ελεγχθούν τα λεγόμενα «βαριά ονόματα» και θα έχουμε, όπως τονίζουν, «εκπλήξεις». Οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Π. Αθανασίου, Γ. Μπρης με τη συμμετοχή του αντεισαγγελέα κ. Ι. Δραγάτση και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλος έχουν κατανείμει τους ελέγχους σε συγκεκριμένες ΔΟΥ και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών διασταυρώνονται, αρχίζουν να ωριμάζουν και σε λίγο θα αντιμετωπίζουν πρόσωπο με πρόσωπο τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Βεβαίως οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνον στα ποσά που εμφανίζονται μέσα στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά ελέγχονται παράλληλα και άλλες δραστηριότητες των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μόνο ζεύγους, οδοντίατρος και επιχειρηματίας εισαγωγών, για τους οποίους εντοπίστηκε φοροδιαφυγή τουλάχιστον 13 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ζευγάρι, που περιλαμβάνεται σε περίοπτη θέση στη λίστα Λαγκάρντ, φαίνεται πως είχε «ξεχάσει» να δηλώσει στην Εφορία εκατομμύρια ευρώ. Μόνον η φοροδιαφυγή για τον οδοντίατρο (σύζυγο της επιχειρηματία εισαγωγών) ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ η σύζυγός του (ιδιοκτήτρια εταιρείας) δεν έχει δηλώσει εισοδήματα για εννέα χρόνια που φτάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ. Αυτά αποτελούν, κατά το ΣΔΟΕ, τα παράλληλα οφέλη από τη λίστα Λαγκάρντ.
Την ίδια ώρα γίνεται πλέον με πιο εντατικούς ρυθμούς και ο έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού, δηλαδή ο έλεγχος όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2007-2009, χωρίς τα ποσά αυτά να ανταποκρίνονται στα δηλωμένα εισοδήματά τους. Ως τώρα έχουν ελεγχθεί 330 άτομα τα οποία έχουν ήδη κληθεί (ή καλούνται) στο ΣΔΟΕ για να πληρώσουν. Τα έσοδα από τις 330 αυτές  περιπτώσεις υπολογίζεται να φθάσουν τα 312 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που βγήκε στη συγκεκριμένη περίοδο στο εξωτερικό φθάνει τα 3.726.000 ευρώ και φέρεται να ανήκει σε ξένο υπήκοο με ιταλικό όνομα. Ακολουθεί ένα άλλο ποσό που εντοπίστηκε ότι ανήκει σε Ελληνα και φθάνει τα 3.317.000 ευρώ καθώς και ποσό 2.642.000 ευρώ που το έβγαλε στο εξωτερικό έλληνας επιχειρηματίας. Ακολουθεί ένα άλλο ποσό 2.118.000 ευρώ που επίσης ανήκει σε Ελληνα, ένα ποσό 1.475.000 ευρώ που ανήκει σε Ρώσο, ένα ποσό 1.036.000 που ανήκει σε Ελληνίδα και άλλοι με μικρότερα ποσά από το 1 εκατομμύριο ευρώ.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pipila_mwro_large.jpg
Οφείλεται η πιπίλα να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού;
Η συχνή χρήση της μπορεί να περιορίσει τον χρόνο που το παιδί εξασκεί την παραγωγή φωνημάτων και τη λεκτική επικοινωνία, καθώς η πιπίλα περιορίζει...
Οφείλεται η πιπίλα να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού;