Thumbnail
Δείτε Φωτογραφίες

Πέμπτη

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Υπουργός πολιτισμός Κ.Τασούλας, σχετικά με την ανασκαφή στον λόφο Κάστα της Αρχαίας Αμφίπολης, αποκάλυψε πως βρέθηκαν και τα φτερά των σφιγγών και σε λίγο θα αποκατασταθούν πλήρως. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν και τα κεφάλια ο υπουργός πολιτισμού απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό.

«Η ανασκαφή είναι σημαντική, είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο πιστοποιείται από το μέγεθος του τύμβου, από την καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου, από πολλά στοιχεία. Από εκεί και πέρα, μας μένουν ακόμα 2-3 εβδομάδες ώστε να μπούμε μέσα στον χώρο του τάφου, οι αρχαιολόγοι δηλαδή, και να βγουν πιο οριστικά συμπεράσματα» δήλωσε στο Mega.

«Οι αρχαιολόγοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο να μην καταστρέφονται τα στοιχεία τα οποία βρίσκουν μπροστά τους, να ανοίξουν προσεκτικά τον τάφο, να συλλέξουν τα στοιχεία και να βγάλουν τα συμπεράσματα, δεν έχουν προειλημμένες απόψεις όταν μπαίνουν μέσα εκεί. Τα στοιχεία θα μας δώσουν τις απόψεις, όχι οι δικές μας εικασίες» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διατεθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια για τη συνέχιση της έρευνας.




«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

Τετάρτη


Αποκαλύφθηκαν εξ' ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, καθώς έχουν αφαιρεθεί μέχρι στιγμής έντεκα λίθοι από τον τοίχο σφράγισης.Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr το  ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μέτρα. Το  συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο,  αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Από χθες το απόγευμα στήνεται ειδικό ξύλινο σκέπαστρο προκειμένου να προστατευτούν οι Σφίγγες από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.

ΦΩΤΟ-Εντυπωσιάζουν οι λεπτομέρειες στις σφίγγες της Αμφίπολης

Πηγή Φωτογραφίων : enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα