Οι μετρήσεις από το 2003, έδειξαν το σημείο του τάφου, τις διαστάσεις του και άλλα που δεν δημοσιεύτηκαν, στην περίληψη της μελέτης
Και ενώ η ανασκαφή στο χώρο του λόφου Καστά, φαίνεται να έχει «παγώσει» προσωρινά, αφού κατά δήλωση του Υπουργείο Πολιτισμού τα συνεργεία εργάζονται για την υποστύλωση και την προστασία των ευρημάτων, από την τεράστια δεξαμενή στοιχείων που μας προσφέρει η Ιστορία, έρχονται δεδομένα που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το μυστήριο για τον άγνωστο οικιστή του τάφου και τα οποία γίνονται ακόμη πιο πιεστικά βλέποντας τα στοιχεία που έχει προσφέρει η επιστήμη της γεωφυσικής εδώ και μια δεκαετία.
Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε στην παράθεση ορισμένων νέων στοιχείων που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του τάφου, να σημειώσουμε τα όσα έρχονται από το χώρο της ανασκαφής.
Το πρώτο και κύριο στοιχείο είναι κατά πόσο ο τάφος είναι συλημένος ή μη. Με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΠΟ, την περασμένη Κυριακή 31 Αυγούστου, φαίνεται να υπερισχύει η άποψη ότι ο τάφος δεν είναι συλημένος και το άνοιγα που βρέθηκε στον διαφραγματικό τοίχο, σε συνδυασμό με το σφράγισμα του μνημείου με αμμώδη επιχωμάτωση, είναι μέρος της προστασίας του τάφου και του νεκρού. Την ίδια ώρα βέβαια, έρχεται με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων τόσο για να καταδικάσει την κυβέρνηση για την εκμετάλλευση της ανασκαφής, αλλά και για να επισημάνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο τάφος έχει συληθεί και ακολουθεί – όπως καταγγέλλει – και δεύτερη, σύγχρονη, σύληση από την πλευρά της κυβέρνησης…
Ποιος γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στον τάφο;
Την πιο πλήρη εικόνα και η οποία δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με αυτήν που βγάζει το ΥΠΠΟ με τις ανακοινώσεις του, της έχει η υπεύθυνη της ανασκαφής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και η γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη. Τι γνωρίζουν μέχρι σήμερα;
Γεωφυσική έρευνα
Το 2003 η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την επιστημονική ομάδα του Λάζαρου Πολυμενάκου, πραγματοποίησαν γεωφυσικές έρευνες, με σεισμικά στον λόγο Καστά και τον επόμενο χρόνο δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα. Η ομάδα δούλεψε με την μέθοδο της σεισμικής τομογραφίας και κατέγραψαν ότι υπήρχε μέσα στον Τύμβο Καστά.
Όπως αναφέρεται στην μελέτη η μέθοδος της ακτινωτής τομογραφίας με την χρήση των σεισμικών, εφαρμόστηκε «Σε τεχνητό λόφο (πιθανό τύμβο) στη θέση Καστά Μεσολακκιάς Σερρών στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης έγινε διερεύνηση για τη λιθολογική δομή και τον εντοπισμό αρχαιολογικών δομών στο εσωτερικό του λόφου. Το περιβάλλον εφαρμογής αποτελείται από πιθανά κατάλοιπα κλασσικών ή ελληνιστικών κατασκευών σε μέτρια έως ασθενώς συνεκτικό εδαφικό υλικό μέγιστου πάχους 15m. Το γεωλογικό υπόβαθρο είναι στιφρή άργιλος και βρίσκεται σε μέσο βάθος 5.0 m. Η τοποθεσία βρίσκεται σε κοιλάδα, με μικρή μορφολογική κλίση. Ερευνήθηκε έκταση κυκλικής διατομής με ακτίνα 90 m και πάχος 6-8 m».
Η πρώτη σελίδα της περίληψης με τα συμπεράσματα της σεισμικής τομογραφίας που δημοσιεύτηκαν το 2004!!! Δέκα χρόνια πριν τις αποκαλύψεις της ανασκαφής
Η πρώτη σελίδα της περίληψης με τα συμπεράσματα της σεισμικής τομογραφίας που δημοσιεύτηκαν το 2004!!! Δέκα χρόνια πριν τις αποκαλύψεις της ανασκαφής
Από αυτές τις λίγες αράδες που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν το 2004 αποδεικνύεται πολύ καλά ότι η αρμόδια αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη μόνο τυχαία δεν πήγε να σκάψει στο λόφο Καστά. Αν μελετήσει κανείς τα πλήρη στοιχεία εκείνης της μέτρησης μπορεί να εξάγει εξαιρετικά συμπεράσματα. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεωσκανάρισμα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΚΗ’ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων το ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ, πριν δύο χρόνια, τότε αποδεικνύεται ότι η κ. Περιστέρη γνώριζε πολύ καλά που πήγαινε να σκάψει και τι περίμενε να βρει.
Από το 2004 ήταν γνωστή η ύπαρξη του τάφου, ο προσανατολισμός, οι διαστάσεις του και άλλα…
Η κάτοψη του λόφου με τα σημεία από τα οποία έγιναν οι μετρήσεις περιμετρικά. Ο μαρμάρινος περίβολος, ο τάφος και οι χώροι του ήταν καταγεγραμμένα στην σεισμική τομογραφία.
Από το 2004 ήταν γνωστή η ύπαρξη του τάφου, ο προσανατολισμός, οι διαστάσεις του και άλλα...
Από το 2004 ήταν γνωστή η ύπαρξη του τάφου, ο προσανατολισμός, οι διαστάσεις του και άλλα…
Η κάτοψη του λόφου με τα σημεία από τα οποία έγιναν οι μετρήσεις περιμετρικά. Ο μαρμάρινος περίβολος, ο τάφος και οι χώροι του ήταν καταγεγραμμένα στην σεισμική τομογραφία.
Η κάτοψη του λόφου με τα σημεία από τα οποία έγιναν οι μετρήσεις περιμετρικά. Ο μαρμάρινος περίβολος, ο τάφος και οι χώροι του ήταν καταγεγραμμένα στην σεισμική τομογραφία.
Μάλιστα στην δημοσιευμένη μελέτη του 2004 που συνέταξε η κ. Κουκούλη με τον κ. Πολυμενάκο και το επιτελείο του, φαίνεται καθαρά σε ποιο σημείο βρίσκεται το ταφικό μνημείο και ποιες είναι οι διαστάσεις τους. Το σκίτσο που δημοσιεύουμε είναι από την συγκεκριμένη μελέτη και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μετρήσεις που έγιναν. Το ταφικό οικοδόμημα έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική – προς την αρχαία Αμφίπολη – και οι διαστάσεις του οικοδομήματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι 20 μέτρα μήκος, 5 μέτρα πλάτος, 5 μέτρα ύψος και περιλαμβάνει μια ράμπα – από την ανασκαφή αποδείχθηκε ότι είναι σκαλάκια – και ένα ταφικό μνημείο… Καταλαβαίνετε από τις διαστάσεις που δίνει η μελέτη ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό οικοδόμημα 100 τ.μ. και ύψους 5 μέτρων, το οποίο είναι μέσα σε ένα τύμβο με μαρμάρινο περίβολο μήκους 497 μέτρων!!! Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις διαστάσεις που φέρεται να έχει το ταφικό μνημείο, προκύπτει ότι τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από την ανασκαφή στο τάφο, είναι μόλις λίγα μέτρα από την είσοδο και περίπου μέχρι το μέσο της διαδρομής των 20 μέτρων… Τι κρύβουν άραγε τα υπόλοιπα 10 μέτρα όπου θα πρέπει να βρίσκεται ο νεκρικός ή οι νεκρικοί θάλαμοι; Απάντηση θα μας δώσει η αρχαιολογική σκαπάνη, εμείς όμως θα σας δώσουμε και άλλα στοιχεία που βοηθάνε να εκτιμήσουμε σε ποιόν ανήκει ο τάφος.
Για το τέλος έχουμε ένα ερώτημα: Για ποιο λόγο η κ. Κουκούλη, ενώ εργάστηκε σε ανασκαφές στην αρχαία Αμφίπολη και ενώ είχε στα χέρια της αυτή την μελέτη που παρουσιάσαμε, που αποδείκνυε ότι στο λόφο Καστά υπήρχε ένα πολύ σημαντικό μνημείο για το οποίο η τοπική παράδοση το ήθελε να είναι ο τάφος της Ρωξάνης, δεν επιχείρησε να το ανασκάψει; Απάντηση μόνο η κ. Κουκούλη μπορεί να δώσει.
Στο αυριανό «Χ» η συνέχεια, με νέα στοιχεία από τις ιστορικές πηγές που αναφέρονται στην Αμφίπολη, αλλά και από τις δοκιμαστικές τομές που έγιναν στον λόφο Καστά και τα συμπεράσματα που βγήκαν. Τι είδαν οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής και μιλάνε για ασύλητο τάφο;
Θεόδωρος Αν. Σπανέλης
Πηγή: xronometro.com
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη