Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων ανάλογα με το πότε ξεκίνησε η ασφάλιση.
Συγκεκριμένα όσοι έχουν απασχοληθεί στο Δημόσιο πριν από το 1983 έχουν ευνοϊκότερο καθεστώς συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και χωρίς όριο ηλικίας (οπότε πιάσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης).
Για όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 τα όρια ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για τις γυναίκες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν εφόσον το δικαίωμα «κλείδωσε» μέχρι το τέλος του 2010, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι άνδρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με 25ετία 2011-2012.
Ασφαλισμένοι πριν από το 1983
Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας δικαιούνται οι «παλαιού» ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, που συμπληρώνουν 35ετία. Ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για της μητέρες για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.
Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όσους έχουν απασχοληθεί στο Δημόσιο πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1982 με οποιοδήποτε καθεστώς με αμειβόμενη εργασία .
Δηλαδή περιλαμβάνεται απασχόληση σε στενό Δημόσιο τομέα, ΝΠΔΔ, νομικά πρόσωπα που έγινα αργότερα ΝΠΔΔ (νοσοκομεία), ειδικές μονάδες (ΜΟΜΑ). Αντίθετα δεν περιλαμβάνει απασχόληση σε επιχειρήσεις και εταιρείες του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ κλπ).
Στην εν λόγω κατηγορία των «παλαιών» ασφαλισμένων εντάσσεται οι υπάλληλος ακόμη και εφόσον έχει πραγματοποιήσει εκείνη την περίοδο το ελάχιστο της μίας ημέρας απασχόληση. Επιπρόσθετα, ακόμη κι αν αργότερα συνέχισε την ασφάλισή του σε φορείς του ιδιωτικού τομέα αλλά επέστρεψε μέσω διορισμού στο Δημόσιο, νοείται εξαιτίας της απασχόλησης του την περίοδο πριν από το 1983 ως ενταχθείς σε αυτήν την κατηγορία των ασφαλισμένων.
Τα σημεία «SOS» που πρέπει να γνωρίζουν οι σφαλισμένοι είναι τα εξής:
- Οι άνδρες που συνταξιοδοτούνται με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας μπορούν να εξαγοράσουν τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, όχι όμως άλλα πλασματικά έτη.
- Δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως πατέρες ανηλίκων όσοι ασφαλίστηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982. Ωστόσο μπορούν να κάνουν χρήση του αντίστοιχου δικαιώματός τους οι τρίτεκνοι.
- Για τις γυναίκες το καθεστώς συνταξιοδότησης εξαρτάται από το αν είναι έγγαμες ή όχι καθώς καθεμιά κατηγορία έχει δικές της ειδικότερες προϋποθέσεις.
- Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 55ου έτους.
- Για του «παλαιούς» ασφαλισμένους στο Δημόσιο δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Για τον λόγο αυτόν, εάν κάποιος από τους ασφαλισμένους έχει χρόνο απασχόλησης και ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, απαιτείται να αναγνωριστεί στο Δημόσιο ώστε να συμπεριληφθεί στους συντάξιμους χρόνους. Αυτό είναι εφικτό με ξαγορά και καταβολή για τον εν λόγω χρόνο εισφορών που φτάνουν κάθε φορά στο 7% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τη στιγμή της αίτησης.
Ασφαλισμένοι από το 1983 έως και το 1992.
Το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Δικαιούχοι είναι όσοι πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, ενώ από το 2013 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης) .
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
1. Συνταξιοδότηση με 25ετία. Οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύον για τις γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 και τους άνδρες που συμπληρώνουν 25ετία.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη