Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με το συνοπτικό πλάνο που περιγράφει στην «Εφ.Συν.», αρχικά θα προσδιοριστούν οι ανάγκες που θα απαιτηθεί να καλύψει το Δημόσιο, θα αντιστοιχηθούν με μια συγκεκριμένη περιγραφή καθηκόντων για κάθε μία θέση και θα ακολουθήσει μια διαδικασία ουσιαστικής κινητικότητας των εργαζομένων για τη βέλτιστη κάλυψή τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο προγραμματισμός των προσλήψεων που έχουν προϋπολογιστεί.
Ο υπουργός ενημερώνει ότι σε δεύτερο χρόνο θα σχεδιαστεί ένα πιο δίκαιο μισθολόγιο, για το οποίο θα ανοίξει συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ, ενώ, αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζει ότι «θα δίνει κίνητρα, όχι τιμωρίες»
• Η πρώτη σας επιλογή είναι σαφής: ανάκληση απολύσεων και διαθεσιμοτήτων. Ποιες άλλες αδικίες θέλετε να αποκαταστήσετε και ποιο είναι, συνοπτικά, έστω σε άξονες, το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θέλετε να εφαρμόσετε και το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
Ο βασικός μας στόχος δεν είναι μόνο να αποκαταστήσουμε αδικίες, αλλά να έχουμε μια λειτουργική δημόσια διοίκηση, πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική. Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες τώρα, ακριβώς γιατί επίκεινται οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και θα πρέπει να περιμένουμε να τις ακούσουμε. Είναι προφανές, όμως, ότι δώσαμε μια συμβολική διάσταση στην αποκατάσταση των αδικιών, γι’ αυτό ήταν από τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε, αλλά ο βασικός σκοπός μας είναι πράγματι να αλλάξουμε το κράτος.
• Αναφορικά με το μισθολόγιο; Σας θυμίζουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζουν τον 4024/2011 μισθολόγιο φτώχειας. Να αναμένουν θετικές αλλαγές;
Θέλουμε να κάνουμε ένα πιο δίκαιο μισθολόγιο. Δεν είναι όμως αυτή τη στιγμή στις δικές μου άμεσες προτεραιότητες. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε με την ΑΔΕΔΥ. Θα προγραμματιστεί σε έναν σχετικά δεύτερο χρόνο.
• Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου τόνιζε ότι επεδίωκε την εφαρμογή ποιοτικών μεταρρυθμίσεων. Ποιες πιστεύετε ότι επείγουν;
Προφανώς κατά την άποψη της προηγούμενης ηγεσίας ποιοτική μεταρρύθμιση ήταν η απόλυση των καθαριστριών. Προφανώς δεν έγινε κάτι τέτοιο. Εμείς θα κοιτάξουμε συνολικά την ανάγκη αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης με την εξής έννοια: ότι θα πρέπει κατ’ αρχάς να προσδιοριστούν οι ανάγκες που η διοίκηση έρχεται να καλύψει. Γιατί δεν υπάρχουν δημόσιες θέσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, υπάρχουν αν καλύπτουν ανάγκες. Τις συγκεκριμένες αυτές ανάγκες θα προσπαθήσουμε να τις αντιστοιχήσουμε με μια συγκεκριμένη περιγραφή καθηκόντων για κάθε μία θέση. Και όταν θα έχουμε αυτό το πλαίσιο, θα εφαρμόσουμε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα κινητικότητας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις σχετικές ανάγκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με βάση το διαθέσιμο δυναμικό.
• Μιλάτε για μια μορφή εθελοντικής κινητικότητας...
Η κινητικότητά μας δεν θα έχει το περίστροφο της απόλυσης στον κρόταφο.
• Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τη στελέχωση του Δημοσίου. Κρίσιμες κοινωνικές δομές κρίνονται υποστελεχωμένες. Απέναντι στις συμβάσεις που ουσιαστικά ανακυκλώνουν την ανεργία, μιλάμε για τα λεγόμενα 5μηνα ή 8μηνα, υπάρχει το αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ποιες οι επιλογές σας;
Εχουν ήδη προϋπολογιστεί 15.000 θέσεις. Θα πρέπει σε συνεννόηση με τα άλλα υπουργεία και τις ανάγκες που υπάρχουν και εφόσον προηγηθεί η αναγκαία αυτή καταγραφή που σας είπα, που θα αντιστοιχεί κοινωνικές ανάγκες στις θέσεις που θα συσταθούν, να προχωρήσει ο προγραμματισμός μας.
• Εχετε ταχθεί απολύτως υπέρ της αξιολόγησης. Συμπεραίνουμε ότι η σχετική απαραίτητη διαβούλευση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, θα θέλαμε όμως να μας ενημερώσετε για τον προσανατολισμό του επικείμενου συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του κάνει λόγο για αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών στη βάση αντικειμενικών δεικτών. Ποιοι θα είναι αυτοί;
Ηδη η αφετηρία της συζήτησής μου με την ΑΔΕΔΥ σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) έχει σκοπό να ξεκινήσει και η σχετική συζήτηση από μηδενική βάση. Δεν θέλω να σας πω αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα πράγματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Ο βασικός σκοπός της θα είναι να έχει τη δημόσια διοίκηση ανοιχτή στην κοινωνία, να μπορεί και η ίδια η κοινωνία να αξιολογεί τις υπηρεσίες που θα δέχεται και ουσιαστικά να κάνει τους δημοσίους υπαλλήλους καλύτερους. Θα δίνει κίνητρα για να γίνουν οι καλοί καλύτεροι, όχι τιμωρίες.
• Υπάρχουν κάποιες επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου που θα διατηρήσετε; Για παράδειγμα, τη σύνδεση αξιολόγησης με την επιλογή προϊσταμένων;
Τα θέματα της αξιολόγησης ή τα άλλα θέματα που κουβεντιάζαμε είναι θέματα που στενά συνδέονται με την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών. Οπότε δύσκολα θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε κάτι που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με την οποία έχουμε, όπως ξέρετε, αντιδιαμετρικές διαφορές. Υπάρχουν, αντίθετα, άλλα ζητήματα ορθολογικής οργάνωσης διοίκησης και κυρίως εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που, επειδή έχουν κυρίως τεχνοκρατικό χαρακτήρα, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη