Thumbnail
του Χρήστου Καπόνη 

Για ποια Ευρώπη ;

«Δεν θυμόμαστε μέρες. Θυμόμαστε στιγμές»

  Μνήμη κι αμνησία, κρίση κι ακρισία, πάντοτε σε αυτό τον τόπο έδιναν αγώνα άνισο. Βγήκαν πάλι βόλτα φαντασιώσεις και πουκάμισα αδειανά.  Βγαίνουν σκελετοί από ντουλάπες, έπιασε κ η Σκομπία στασίδι στην πλατεία. Οδύρονται στο δρόμο πολιτικά πτώματα, θολωμένα ταξικά συμφέροντα και νοικοκυραίοι, έχοντες ακόμα αυταπάτες επαναφοράς του βιοτικού τους επιπέδου στα πρότερα επίπεδα και φαντασιώσεις success story. Παλεύουν για την «Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης», μπερδεύοντας προγράμματα Εράσμους, το φόβο τους για κάθε αλλαγή κι έναν κοσμοπολιτισμό του διήμερου στο Λονδίνο με φτηνά εισιτήρια κι αναμνηστικά.  Μας καλούν να φερθούμε με σύνεση και σωφροσύνη απέναντι σε ένα καταστροφικό «ΟΧΙ» και να παλέψουμε κι εμείς για την Ευρώπη αυτή «των λαών και της αλληλεγγύης» που μετά το Καστελλόριζο μας χαρίστηκε πλουσιοπάροχα:

  1. Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης οι 10.000 αυτοκτονίες σε πέντε χρόνια. Ευρώπη!   Όχι και πάλι όχι!
  2.  Ευρώπη τα σπίτια στους τραπεζίτες κι οι νεόπτωχοι στους δρόμους. Όχι και πάλι όχι!
  3. Ευρώπη τα αυτοσχέδια μαγκάλια κι οι φοιτητές κάρβουνο για να ζεσταθούν .Όχι και πάλι όχι ! Εμείς  είμαστε λαϊκιστές που το θυμίζουμε . Ευρωπαίος ο Τζήμερος που τους χλεύαζε.
  4. Ευρώπη η μετανάστευση των παιδιών την ώρα που οι γονείς τους περιμένουν να γυρίσουν πίσω από την ξενιτιά. Όχι και πάλι όχι!
  5. Ευρώπη το 27% ανεργία. Επίσημα, γιατί ανεπίσημα πάνω από 2.000.000 άνθρωποι δεν ξέρουν πως θα βγάλουν τη μέρα. Ευρώπη  το επίδομα ανεργίας να κόβεται στον χρόνο κι οι υπόλοιποι βορά στα όρνεα. Ευρώπη κι αυτό των «λαών και της αλληλεγγύης».
  6. Ευρώπη τα μεσοπρόθεσμα, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τα πολυνομοσχέδια σκούπα. Στην Ευρώπη της δημοκρατίας όλα αυτά. Ευρώπη ο πρωθυπουργός τραπεζίτης, Ευρώπη κι οι εκτροπές.
  7.  Ευρώπη η εξαΰλωση των μισθών και των συντάξεων κι η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Η έλλειψη αλληλεγγύης αλήθεια  πώς ορίζεται;
  8. Ευρώπη οι μέρες που μας ψέκαζαν ολημερίς και μας κυνηγούσαν αλύπητα  οι μπάτσοι στους δρόμους, επί  Πρωθυπουργίας  Εurobank.
  9. Ευρώπη οι μαθητές που λιποθυμούν που δεν εμβολιάζονται. Ευρώπη, ενώ εμείς   που τα αναφέραμε Βαλκάνιοι λαϊκιστές. Πιθανόν οι γονείς τους να μην έκαναν τις σωστές επιλογές,
  10. Ευρώπη  οι καλές τους πρακτικές, Ευρώπη και το κλείσιμο σχολείων. Ευρώπη  η «μαύρη παιδαγωγική» στο 2015 και ο Struwwelpeter μεταμφιεσμένος σε εκσυγχρονισμό.
  11. Ευρώπη η μείωση του προσδόκιμου ζωής κι η αύξηση της παιδικής θνησιμότητας. Ευρώπη κι οι άδειες εντατικές κι οι γιατροί να πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ναι, είμαι λαϊκιστής, το παραδέχομαι!

Χορτάσαμε Ευρώπη;

Να δούμε και τι άλλο μας περιμένει από την «Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης». Το είπε άλλωστε ο Γιούνγκερ ο Φιλέλληνας: «Οι θεσμοί επιμένουν σε κοινωνικά δίκαια μέτρα».  Για να δούμε και για τι άλλο ευρωπαϊκό παλεύουμε την Κυριακή:

  1.  «Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 ».
  2. Αύξηση των εισφορών υγείας "που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο κι αυτό θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις".
  3.  "Όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων", εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.
  4. Κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.
  5. Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.
  6. Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.
  7. 13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό.

Αυτή η  Ευρώπη μυρίζει αποσύνθεση και παρακμή. Είναι η Ευρώπη του φόβου και  του παράλογου. Αφού δεν αλλάξει τώρα, θα σαπίσει ύστερα. Τσιτάτα και φόβους δεν τους κάνουμε ιδεολογία, ούτε αφήγημα. Στη Ευρώπη του ακραίου κέντρου, των τελεσιγράφων και της  μεταδημοκρατικής χούντας δεν συναινούμε. Μέχρι τότε καλύτερα Βαλκάνιοι κι οργισμένοι.  Όχι και πάλι Όχι.

Χρήστος Καπόνης

Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σαλαμίνας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vroxi_kakokairia_kataigida_kairos
Ανατροπή στον καιρό: Πότε έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Αναμένεται έκτακτο δελτίο
Καιρός: 38άρια έως αύριο και από Πέμπτη επικίνδυνες καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – «Έρχεται» έκτακτο δελτίο
Ανατροπή στον καιρό: Πότε έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Αναμένεται έκτακτο δελτίο
atm_syntaxi-1024x768.jpg
Συντάξεις Αυγούστου 2024: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής
Συντάξεις: Αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής - Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον e-ΕΦΚΑ για τις οριστικές ημερομηνίες πληρωμής των...
Συντάξεις Αυγούστου 2024: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής