Thumbnail
«Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε ο Πρωθυπουργός 

Λίγο μετά τις 07:00 επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο οι πρώτες εξι οικογένειες προσφύγων. 

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, τους πρόσφυγες συνόδεψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν, o επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Γιαν Ασελμπορν συνομίλησαν με τους πρόσφυγες, αντάλλαξαν ευχές και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

 Την ανάγκη να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με αφορμή την αναχώρηση 30 προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ε.Ε.

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία σημαντική. Ξεκινά η διαδικασία της μετεγκατάστασης για πρόσφυγες που έχουν έρθει από τη Συρία και το Ιράκ διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, περνώντας δια πυρός και σιδήρου και σήμερα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.


«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης», πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στα μέλη των οικογενειών των προσφύγων που αναχώρησαν δήλωσε «ευτυχής» που είδε το χαμόγελο στα πρόσωπα αυτών των παιδιών. «Αισθανόμαστε αγαλλίαση ψυχής και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη τα χαμόγελα αυτά να πολλαπλασιαστούν (...) και να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους και ταυτόχρονα τον ίδιο μας το πολιτισμό», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως είναι «κοινή μας ευθύνη να σταματήσει αυτό το δράμα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν θέλουμε να ζουμε σε μία Ευρώπη που υψώνει τείχη και συρματοπλέγματα», προσθέτοντας πως «αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη τότε η ελπίδα και το ευρωπαϊκό όραμα θα σβήσει». «Έχουμε κοινή ευθύνη να μη σβήσει», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί με συντεταγμένο τρόπο η διαδικασία της οργανωμένης μετεγκατάστασης προσφύγων.


Σημείωσε τέλος ότι η χώρα μας δεν είναι η πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. «Η πόρτα εισόδου είναι η Τουρκία γι' αυτό η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε η διαδικασίας της μετεγκατάστασης να ξεκινά από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο των προσφύγων στη θάλασσα του Αιγαίου», είπε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias.jpg
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων θα υπογραφούν από τον υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας και θα σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ