Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι παραπονιούνται και για προβλήματα στο λαιμό και το σβέρκο, που σχετίζονται με την κακή στάση του σώματος τους. Δεν φτάιει όμως μόνο η καθιστική δουλειά η η απουσία από την γυμναστική
Οι ειδικοί προειδοποιούν αν συνεχώς κοιτάζεις κάτω για να πληκτρολογήσεις κάποιο μήνυμα ή να ρυθμίσεις μια ηλεκτρονική συσκευή, το σώμα σου θα πάρει μια κλήση που συνεχώς θα μεγαλώνει
Οι ώμοι σου έρχονται μπροστά και γίνονται στρογγυλευμένοι ενώ ο λαιμός σου εκτείνεται για να μπορέσεις να δεις κατά την πληκτρολόγηση. Αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν είναι μια στάση φυσική και μπορεί να σου δημιουργήσει μυοσκελετικά προβλήματα.
Όπως αναφέρει ο Νεοζηλανδός Φυσιοθεραπευτής Steve August η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που στεκόμαστε μιλώντας για το φαινόμενο iHunch. Το hunch σημαίνει καμπούρα. Μερικοί το ονομάζουν text neck και άλλοι iPosture
Αν είσαι σε δημόσιο μέρος κοίτα γύρω σου πόσοι καμπουριάζουν πάνω από ένα κινητό.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times (Your iPhone Is Ruining Your Posture — and Your Mood) ένα κεφάλι -γεμάτο ή άδειο, λίγο μας ενδιαφέρει- ζυγίζει περίπου πέντε με έξι κιλά. Όταν σκύβουμε 60 μοίρες -όπως συνηθίζουμε να κάνουμε με τα smartphone- το βάρος αυτό αυξάνεται στα 30 κιλά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πριν από τριάντα χρόνια οι φυσιοθεραπευτές συναντούσαν συχνά καμπούρες σε ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες, σήμερα ακόμα και σε εφήβους. Όταν είμαστε λυπημένοι ή αισθανόμαστε φοβισμένοι και ανίσχυροι, έχουμε την τάση να καμπουριάζουμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με κλινική κατάθλιψη υιοθετούν μια στάση που μοιάζει εντυπωσιακά με την iHunch. Αυτό, όμως, που είναι ανησυχητικό, είναι ότι η στάση του σώματος δεν αντανακλά μόνο την συναισθηματική μας κατάσταση, αλλά μπορεί και να την προκαλέσει.
H Shwetha Nair και οι συνεργάτες της αναφέρουν σε μία μελετή τους που δημοσιεύτηκε στο Health Psychology, ότι είχαν βάλει μη καταθλιπτικούς συμμετέχοντες να καθίσουν όρθια ή καμπουριαστή στάση και, στη συνέχεια, τους ζήτησε να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις συνέντευξης για εύρεση εργασίας. Οι ερωτήσεις που τους έγιναν προκαλούν ειναι από αυτές που μπορούν να προκαλέσουν στρες.
Όπως αναφέρει η μελέτη σε σύγκριση με τους όρθιους, οι καμπουριασμένοι ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και διάθεση, και πολύ μεγαλύτερο φόβο. Η στάση επηρέασε ακόμη και το περιεχόμενο των απαντήσεων στη συνέντευξη. Οι γλωσσικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι οι καμπουριασμένοι ήταν πολύ πιο αρνητικοί σε ό,τι είχαν να πουν. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το να στέκεται κανείς σε όρθια θέση μπορεί να είναι μια απλή συμπεριφορική στρατηγική για να βοηθήσει στην οικοδόμηση αντοχής στο στρες».
Όσο μικρότερη τόσο καλύτερα
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα των NT σημειώνει μιλάει για την γραμμική σχέση μεταξύ του μεγέθους της συσκευής σας και το βαθμό στον οποίο σας επηρεάζει.
Συμπέρασμα του αρθρογράφου; Όσο μικρότερη είναι η συσκευή, τόσο περισσότερο θα πρέπει να ζαρώσει το σώμα σας για να τη χρησιμοποιήσετε, και όσο πιο συρρικνωμένη είναι η στάση σας, τόσο πιο υποταγμένοι είναι πιθανό να γίνετε. Ενώ, λοιπόν, επιλέγουμε τα smartphone θεωρώντας ότι θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά μας, ενδέχεται να μειώσουν την αυτοπεποίθησή μας και να λειτουργήσουν υπονομευτικά.
Posture and body image in individuals with major depressive disorder: a controlled study.
Do slumped and upright postures affect stress responses? A randomized trial.
Sitting posture makes a difference-embodiment effects on depressive memory bias.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη