Thumbnail
Λάθη σαν αυτά υπήρξαν και άλλα

Ο πρόσφυγας, κουρδικής καταγωγής, προερχόταν από τη Συρία, αλλά όταν πήγε στην Ειδομένη να περάσει τα σύνορα, τον σταμάτησαν. Ο λόγος ήταν το χαρτί που του είχε δώσει η αστυνομία, όταν τον κατέγραψε σε κάποιο νησί.

Η χώρα προέλευσης που αναγραφόταν όχι μόνο δεν ήταν η Συρία, μία από τις τρεις χώρες από τις οποίες οι πρόσφυγες περνούν τα βαλκανικά σύνορα (μαζί με το Ιράκ και το Αφγανιστάν), αλλά δεν υπήρχε καν στον κατάλογο των αναγνωρισμένων κρατών: Κουρδιστάν.

Λάθη σαν αυτά υπήρξαν και άλλα: Παλαιστίνιος από τη Συρία πήρε χαρτί που αναφέρει χώρα προέλευσης την Παλαιστίνη, Αφγανοί καταγράφηκαν σαν Ιρανοί. Aλλοι έχασαν τα χαρτιά τους, σε άλλους τα έκλεψαν, άλλοι δεν είχαν σφραγίδα στο σωστό σημείο.

Στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας ήταν αδύνατο να βγάλουν νέα, διορθωμένα χαρτιά, στην Πέτρου Ράλλη δεν υπήρχαν διερμηνείς στην πύλη για να συνεννοηθούν.

Αυτός είναι ο λόγος που ξαναπήγαν στα νησιά εισόδου αρκετοί πρόσφυγες, για να διορθώσουν τα χαρτιά τους ξαναπερνώντας τη διαδικασία καταγραφής, και όχι για να βγάλουν ψεύτικα χαρτιά παρακινημένοι από τους διακινητές, όπως ανέφεραν οι διαρροές της αστυνομίας που έγιναν κεντρικό θέμα σε δελτία ειδήσεων και εφημερίδες.

Eτσι ανέφεραν σε χτεσινή συνέντευξη Tύπου εκπρόσωποι δεκάδων μεταναστευτικών, κοινωνικών, αντιρατσιστικών και πολιτικών οργανώσεων, που καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατά την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών «ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο και στην Ελλάδα-φυλακή».

«Μετά την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη, ξεκίνησε ένα νέο μιντιακό πογκρόμ, με στόχο να περάσουν τα σχέδια της Ε.Ε. που διαχωρίζουν μεταξύ καλών προσφύγων και κακών μεταναστών και αναβιώνουν την καταστολή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», ανέφεραν.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία εγκαινιάζεται και πάλι η πολιτική κράτησης για μετανάστες χωρίς χαρτιά σε όλη την Ευρώπη, νέοι φράχτες δημιουργούνται κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής, ενώ οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν συνεχίζουν την πορεία τους προς την Κεντρική Ευρώπη μέσα από επικίνδυνα μονοπάτια καθώς καθυστερεί πολύ η υλοποίηση του σχεδίου μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, την Ιταλία και απευθείας από την Τουρκία.

Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Κοζάνη) και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, βαλκανικές χώρες).

Στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 το απόγευμα και πορεία προς τη Βουλή και στη συνέχεια στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Βασιλίσσης Σοφίας 2).

«Αντιστεκόμαστε στα στρατόπεδα κράτησης και απέλασης, στα hot spots και τη Frontex που διαμορφώνουν ένα νέο καθεστώς στρατιωτικοποίησης των συνόρων και ποινικοποίησης της μετανάστευσης, ενώ αναθέτουν στο καθεστώς Ερντογάν τη βρόμικη δουλειά της συγκράτησης της προσφυγιάς», αναφέρει ανακοίνωση των οργανώσεων.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher
Nεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί του 2020: Ολόκληρη η απόφαση του δικαστηρίου για την ανάκληση των μονιμοποιήσεων
Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε: Μεγάλη νίκη η ακύρωση της απόφασης ανάκλησης μονιμοποιήσεων
Nεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί του 2020: Ολόκληρη η απόφαση του δικαστηρίου για την ανάκληση των μονιμοποιήσεων
foto_education_pencils_molyvia.jpg
Εκπαιδευτικοί: Μεγάλη νίκη και επιβεβαίωση του αγώνα μας η ακύρωση της απόφασης ανάκλησης μονιμοποιήσεων
Η απόφαση αυτή δικαιώνει το εκπαιδευτικό κίνημα, τους νεοδιόριστους του 2020 και συγχρόνως ανοίγει δρόμο και για τους νεοδιόριστους των επόμενων ετών...
Εκπαιδευτικοί: Μεγάλη νίκη και επιβεβαίωση του αγώνα μας η ακύρωση της απόφασης ανάκλησης μονιμοποιήσεων
dpth-prytaneia.jpg
ΔΠΘ: Υπογραφή Μνημονίου με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή
Μετά  το πέρας της υπογραφής θα ακολουθήσουν δηλώσεις τόσο από  εκπροσώπους του ΔΠΘ όσο και από μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής  για την...
ΔΠΘ: Υπογραφή Μνημονίου με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή