Thumbnail
Τι εκτιμά η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Το ορφανό κακοποιήθηκε, η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε, αλλά η διεύθυνση και το Δ.Σ. του «Παπαφείου» ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο προεδρεύει ο παναγιότατος μητροπολίτης Ανθιμος, δεν φέρουν καμιά ευθύνη.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αναστασία Καλαϊτζή και προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να μην υπάρξει κατηγορία εις βάρος τους.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2015, προκαλώντας σοκ στη συμπρωτεύουσα, από δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», όπου καταγγελλόταν μάλιστα προσπάθεια κουκουλώματος υπόθεσης βιασμού ανηλίκου στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ιστορία του 2012, που αρχικά φέρεται ότι έγινε προσπάθεια να την αποκρύψουν, αλλά στη συνέχεια παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης η Εισαγγελία Εφετών.

Οι αποκαλύψεις για κατ’ εξακολούθηση βιασμό ενός 7χρονου στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο είναι συγκλονιστικές.

Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια, αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο, όπως αποκάλυπτε το δημοσίευμα.

Η διεύθυνση του «Παπαφείου» φέρεται να αντιμετώπισε αρχικά το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες, ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης που ακολούθησε έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Ανθιμος ως πρόεδρος του «Παπαφείου».

Οπως τόνιζε το δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία των ευθυνών πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την Εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Καταθέσεις

Ο... Αγιος Θεσσαλονίκης είχε αποδώσει το περιστατικό στην έλλειψη πόρων και ειδικευμένου προσωπικού, ενώ σχετικά με το καταγγελλόμενο «κουκούλωμα», για το οποίο άσκησαν δίωξη οι εισαγγελικές αρχές, σημείωνε με σχετική ανακοίνωσή του ότι «η αυτονόητη ευαισθησία του θέματος φρο­νούμε ότι δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του:

⚫ Το διοικητικό του συμβούλιο και το προσωπικό του, υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορ­φανών παιδιών, παρέχοντας σ’ αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για διαβίωση, ε­πιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπι­κοτήτων τους.

⚫ Είναι ευρύτερα γνωστό ότι το Παπάφειο, όπως και άλλοι οργα­νωμένοι χώροι διαβίωσης ανηλίκων, που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφα­λούς παραμονής τους υπό άριστες συνθήκες διαβίωσης, επιλέγονται από αρ­μόδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να απαιτηθεί φιλοξενία προσώπων, τελούντων υπό δυσχερείς καταστάσεις στο οικογενειακό και ευρύ­τερο περιβάλλον τους. Τα πρόσωπα αυτά δεν εγκλιματίζονται πάντοτε στο πε­ριβάλλον του Ιδρύματος και η τριβή τους με τους λοιπούς τροφίμους δημιουρ­γεί δυσανεξίες και προβλήματα.

⚫ Στην περίπτωση κακοποιήσεως επτάχρονου τροφίμου μας, που απασχόλησε τα ΜΜΕ, το Ιδρυμά μας διέταξε διά των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώ­μη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν, όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επι­βληθούν οι δέουσες κυρώσεις.

⚫ Επισημαίνουμε ωστόσο ότι το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Ιδρύματός μας και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για τη δυσφήμηση του έργου μας.

Γεγονός είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της τακτικής ανάκρισης και τη μελέτη της δικογραφίας, η εισαγγελέας Πρωτοδικών εκτιμά πως η διοίκηση του «Παπαφείου» προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και ούτε προκύπτει δόλος εις βάρος των μελών της.

Επί της εισηγήσεως αυτής, πάντως, να μη γίνει κατηγορία, αναμένεται να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εντός των επόμενων ημερών.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseidonos
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
Θα καταργηθούν 6 φανάρια, εξασφαλίζοντας ταχύτερη διέλευση των οχημάτων αλλά και ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στη θάλασσα
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
pada
ΠΑΔΑ: Απάντηση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αβάσιμη εισήγηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΠΑ.Δ.Α. στην 106η Σύνοδο Πρυτάνεων διότι προσβάλλει καίρια και άμεσα...
ΠΑΔΑ: Απάντηση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο
paralies3
Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε
Αυτές είναι οι 16 παραλίες της Αττικής και της Εύβοιας που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών
Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε