Επιτέλους, ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, αποκτά αυτονομία με δική του είσοδο και μετατρέπεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
H γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θέτει οριστικό τέλος στη μακρόχρονη ιστορία που ήταν αφενός απαξιωτική για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και αφετέρου για τους επισκέπτες που έπρεπε να ρίχνουν κλεφτές ματιές πίσω από συρματοπλέγματα ή να πληρώνουν εισιτήριο στον ιδιώτη για να τα δουν.
Η απόφαση δικαιώνει αρχαιολόγους, τοπικούς φορείς, πολίτες αλλά και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που ζητούσαν την προστασία και ανάδειξη του ναού. Μαζί με άλλες αρχαιότητες που έχουν ανακαλυφθεί εκεί, βρίσκονται εντός του συγκροτήματος του «Αστέρα» που ως γνωστόν εκποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ την Τρίτη, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού πρότεινε τη δημιουργία επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, εντός της αδόμητης Ζώνης Απόλυτης Προστασίας (Α1) στην οποία βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα.
Θα έχει δική του είσοδο από τον δημόσιο δρόμο, η οποία θα είναι αποκομμένη και ανεξάρτητη από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και θα λειτουργεί συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας ύστερα από συνεννόηση με την Εφορεία και αφού λυθεί το ζήτημα του φυλακτικού προσωπικού.
Και ενώ κάτι τέτοιο κατά το παρελθόν δεν φαινόταν εφικτό, αυτή τη φορά η πρόταση έγινε δεκτή και υποστηρίχτηκε ακόμα και από τους εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ που διαβεβαίωσαν τα μέλη του ΚΑΣ για την πραγμάτωση του εγχειρήματος.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνουν τελικά 15 παραθεριστικές κατοικίες (έναντι των 100 που προέβλεπε το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά) καθώς συζητήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) σε έκταση που δεν βρίσκεται πλησίον των αρχαιοτήτων και αφού κατεδαφιστούν τα κτίσματα που υπάρχουν σήμερα, όπως το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη».
Με αυτή την τροποποίηση, το νέο σχέδιο του ΕΣΧΑΔΑ πήρε το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ όπως και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο πλαίσιο της προσαρμογής του ΕΣΧΑΔΑ στις παρατηρήσεις της γνωμοδότησης 28/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Από τους υπόλοιπους όρους που τέθηκαν στη γνωμοδότηση είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της ανασκαφικής έρευνας και της απόλυτης πρόσβασης στον προϊστορικό οικισμό με την εγκατάσταση ελληνιστικών χρόνων. Τα ευρήματα βρίσκονται εντός της έκτασης και των ορίων Ζώνης Απολύτου Προστασίας (Α2).
Και επειδή η προστασία ενός μνημείου επεκτείνεται και στη χρήση δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο του, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του, αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που κατεδαφιστούν ή ανακατασκευαστούν οι καμπάνες που βρίσκονται κοντά στην παραπάνω ζώνη, το ύψος τους δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν τα κτίσματα σήμερα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη