Thumbnail
Με «όπλο» το πτυχίο οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιταχύνουν την έξοδο στην σύνταξη,

Με «όπλο» το πτυχίο οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιταχύνουν την έξοδο στην σύνταξη, κερδίζοντας ακόμα και τέσσερα έτη. Ωστόσο με τον τελευταίο νόμο το κόστος εξαγοράς έχει γίνει ακριβότερο, ενώ πλέον ισχύει ενιαίο μοντέλο για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωωνα με το ρεπορτάζ της εφημέριδας "ΕΘΝΟΣ", δυνατότητα θεμελίωσης αλλά και προσαύξησης του ποσού της σύνταξής τους έχουν οι ασφαλισμένοι που κλειδώνουν το δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • Για το Δημόσιο είναι απαραίτητο να έχει πραγματοποιήσει ο υποψήφιο συνταξιούχος 12 έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα της στιγμή της αίτησης. Ο ασφαλισμένος, μπορεί να αναγνωρίσει είτε το σύνολο του χρόνου σπουδών του είτε μέρος αυτού. Σε περίπτωση κατοχής περισσότερων του ενός τίτλους σπουδών, χρησιμοποιείται ο τίτλος που χρησίμευσε για τον διορισμό ή την πρόσληψη του ασφαλισμένου.
  • Για τους φορείς ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕΕ κ.α) στην εξαγορά μπορούν να προβούν όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή τα το εξωτερικό. Για να προβεί κάποιος στην αναγνώριση είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη του ενώ λόγω πτυχίου και δεν επαρκεί απλά η φοίτηση.
  • Να σημειωθεί πως είναι δυνατή η αναγνώριση μέσων επαγγελματικών σχολών για τις οποίες έχει συνταχθεί σχετική λίστα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για να προχωρήσει κάποιος στην αναγνώριση πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 12 έτη πραγματική ασφάλισης.

Κατάθεση αίτησης

Η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου σε όλους τους φορείς γίνεται κατόπιν αιτήσεως. Η εξόφληση του κόστους εξαγοράς μπορει να γίνει είτε με παρακράτηση από τη σύνταξη είτε εφάπαξ καταβολή με έκπτωση 15%.

Το κόστος για όσους είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 υπολογιζόταν σε ποσοστό 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου για το Δημόσιο και στα 168 ευρώ το μήνα για τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο με το νόμο 4387 αυξήθηκε το κόστος το οποίο είναι πλέον το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών του μήνα της αίτησης.

Ενδεικτικά δημοσιεύονται τέσσερα παραδείγματα:

  1. Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα με 5.200 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ το 2011, έχει ανήλικο τέκνο και 4 έτη σπουδών. Οι αποδοχές της ήταν 1.370 ευρώ. Με το παλαιό καθεστώς θα χρειαζόταν να καταβάλει 168 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης. Με την νέα ρύθμιση θα χρειαστεί να πληρώσει 270 ευρώ τον μήνα.
  2. Δημοτικός υπάλληλος ΠΕ είναι πατέρας ανηλίκου και είχε συμπληρώσει το 52 έτος τον Αύγουστο του 2015. Έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με εξαγορά 3 πλασματικών ετών από τις σπουδές. Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα μπορούσε να προχωρήσει στην εξαγορά με το παλιό καθεστώς καταβάλλοντας 97 ευρώ τον μήνα για την οποία εξαγορά. Με τη νέα ρύθμιση θα χρειαστεί να πληρώσει 304 ευρώ τον μήνα, καθώς οι αποδοχές του είναι 1.520 ευρώ τον μήνα.
  3. Εργαζόμενος σε επιχείρηση για να συμπληρώσει το 2012 τις απαραίτητες 10.500 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να εξαγοράσει 3 έτη από τις σπουδές του για να κατοχυρώσει δικαίωμα στο 59ο έτος. Με τον νέο τρόπο αυτό θα μπορέσει να αποχωρήσει σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών. Εφόσον υπέβαλε αίτηση μέχρι την ψήφιση του νόμου συνολικά κόστος θα ήταν 6.48 ευρώ (168 ευρώ τον μήνα) ενώ με τη νέα ρύθμιση θα αναγκαστεί να πληρώσει 6.840 ευρώ (190 ευρώ τον μήνα) καθώς οι αποδοχές του είναι 950 ευρώ.
  4. Έμπορος για να συμπληρώσει την 35ετία αναδρομικά το 2011 χρησιμοποιεί 2 έτη από τις σπουδές του. Με το καθεστώς που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου θα χρειαζόταν να καταβάλει 168 ευρώ το μήνα. Πλέον αν το εισόδημά του είναι 20.000 ευρώ τον χρόνο θα κληθεί να καταβάλει 333 ευρώ τον μήνα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα