Thumbnail
Ν. Λάρισας

Aκροδεξιά, εθνικιστικά, ρατσιστικά στοιχεία, φορώντας τον «μανδύα των αγανακτισμένων» επέδραμαν το περασμένο Σάββατο στο πρώην στρατόπεδο Ζιώγα, στο χωριό Κυψελοχώρι της Λάρισας και ξήλωσαν σκηνές που είχε αρχίσει να τοποθετηθεί εκεί ο Στρατός για την προσωρινή μετεγκατάσταση των 750 περίπου προσφύγων - μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, 15 χιλιόμετρα περίπου έξω από τη Λάρισα, κοντά στο χωριό Μάνδρα. Η μετεγκατάσταση θα είναι για χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, προκειμένου στο χώρο όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες - μετανάστες να τοποθετηθούν 200 προκατασκευασμένοι οικίσκοι, που θα αντικαταστήσουν τις σκηνές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, την ίδια ώρα που εκδηλωνόταν η επιδρομή στο Κυψελοχώρι, λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, στο Συκούριο, πραγματοποιούνταν συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής» κατά της παρουσίας προσφύγων - μεταναστών στην περιοχή. Μάλιστα, μετά τη συγκέντρωση τα «καλόπαιδα» της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης, μετέβησαν στο πρώην στρατόπεδο Ζιώγα. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη παρέμβαση της «Χρυσής Αυγής», καθώς πριν από λίγο καιρό, όταν οι πρόσφυγες - μετανάστες στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσής τους, είχαν προχωρήσει σε αγωνιστική κινητοποίηση, κλείνοντας, συμβολικά, την εθνική οδό Λάρισας - Τρικάλων, η φασιστική οργάνωση περιόδευε στη Μάνδρα και στις γύρω κοινότητες και μοίραζε στους κατοίκους έντυπο υλικό κατά της παρουσίας των προσφύγων - μεταναστών εκεί και γενικότερα στη χώρα μας.

Θα πρέπει, ακόμα, να επισημανθεί ότι αντιδράσεις για την κυβερνητική απόφαση της προσωρινής μετεγκατάστασης των προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ζιώγα εκδηλώθηκαν και από τον Δήμο Τεμπών Λάρισας, ο οποίος οργάνωσε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο Κυψελοχώρι, ενώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα περίσσεψαν οι αντιπροσφυγικές κορόνες.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Τεμπών, αφού επισημαίνει ότι «το προσφυγικό πρόβλημα επιδεινώθηκε με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», σημειώνει: «Η πολιτική της κυβέρνησης λειτουργεί καταλυτικά στο να εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού, ο φασισμός και ο ρατσισμός, που βρίσκουν σάρκα και οστά στο πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και των ακροδεξιών εθνικιστικών στοιχείων που, με, τον μανδύα των "αγανακτισμένων", επιτέθηκαν το Σάββατο στο στρατόπεδο Ζιώγα. Σοβαρές ευθύνες έχουν η δημοτική αρχή αλλά και η παράταξη του κ. Μανώλη, οι οποίες με τις ενέργειές τους τη μέρα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του περασμένου Σαββάτου τροφοδοτούν τέτοιες αντιλήψεις, αθωώνοντας τους πραγματικούς ενόχους που είναι κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ, ΝΑΤΟ, δίνοντας την ευκαιρία στα ακροδεξιά στοιχεία να παρεμβαίνουν στην περιοχή. Καλούμε το λαό της περιοχής να απομονώσει όλους αυτούς που με τον οποιοδήποτε "μανδύα" εμφανίζονται, εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, διαδίδουν την αποκρουστική θεωρία τους στοχοποιώντας τα θύματα για να ξεπλύνουν τους θύτες».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος του πρώην στρατοπέδου Ζιώγα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση προσφύγων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενώ συνυπάρχουν κίνδυνοι από την ύπαρξη αποθηκών με πυρομαχικά σε κοντινή απόσταση, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτό δε σημαίνει πως είναι αντίθετη στην εγκατάσταση προσφύγων στα όρια του δήμου Τεμπών.

Ζητάει τη δημιουργία αποκλειστικά ανοιχτών δημόσιων και προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Εσωτερικών, όπου να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού τους. Τέτοιοι χώροι - σημειώνει - μπορεί να είναι ελεύθερα κτίρια του Δημοσίου, ξενοδοχεία και άλλα αχρησιμοποίητα κτίρια, πρώην στρατόπεδα κατάλληλα διασκευασμένα για αξιοπρεπή στέγαση.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
Ποιοι τοποθετήθηκαν διευθυντές σε σχολεία της ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας που είχαν συνταξιοδοτήσεις των διευθυντών τους
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας